isie

ASGB-BERICHT

Het Algemeen Syndicaat van Geneeskundigen van België heeft als doel zorg te dragen voor alle artsen: artsen in opleiding, huisartsen, solo of in groepspraktijk of in medische centra, geneesheer-specialisten, artsen werkzaam in de preventieve sector, in universitaire ziekenhuizen, ongeacht hun statuut of hun discipline.
Hun beschikbaar inkomen, hun sociale bescherming en hun werkomstandigheden moeten optimaal zijn zodat hun eigen ‘work-life’-balans in evenwicht is en zij zich voornamelijk kunnen toeleggen hun core-business: de zorgverlening aan de patiënt.
 
Voor het ASGB kadert de beroepsverdediging in een ruimer geheel: artsenbelangen moeten verdedigd worden zonder het algemene belang uit het oog te verliezen.
 
De middelen die de patiënt en de maatschappij ter beschikking stellen moeten garant staan voor een kwaliteitsvolle en toegankelijke zorg voor iedereen. Dit impliceert een zorgvuldig gebruik van deze middelen.  Alle actoren in het zorgproces zowel patiënten als zorgaanbieders, moeten gestimuleerd worden om verantwoord om te springen met deze middelen.
 
Zorg moet verleend worden op het juiste moment, door de juiste persoon, op de juiste plaats en aan de juiste prijs. Dit kan alleen gerealiseerd worden als er duidelijke taakafspraken worden gemaakt tussen de zorgaanbieders en als samenwerkingsvormen worden ondersteund zodat de concurrentiële opstelling afgebouwd wordt.
 
Vanuit deze visie wil het ASGB de collectieve en individuele belangen van de artsen verdedigen: in de officiële raden en commissies van het Riziv en de FOD Volksgezondheid, de overlegorganen op gewestelijk en gemeenschapsniveau en andere overlegfora. Het ASGB ondersteunt artsen ook in hun eigen functioneren op praktijkniveau.
Het ASGB verkiest een strategie van constructief overleg vanuit deskundige inbreng boven een louter corporatistische of sloganeske aanpak.



 

2024.057

Nieuwe interpretatieregels RIZIV over immunisatieperiode

 

Op 17 april 2024 zijn drie interpretatieregels gepubliceerd over de zgn. immunisatieperiode.

De bedoeling is dat die steeds 5 dagen zou bedragen.

Daarom worden twee interpretatieregels geschrapt vanaf 1 mei 2024: 

  • * één i.v.m. het dermatologisch verband voor uitgebreide letsels
  • * één i.v.m. tandextracties en/of conserverende tandverzorging onder algemene anesthesie

 

Daarnaast wordt er een nieuwe interpretatieregel (nr. 7) toegevoegd voor art. 25 – toezichtshonorarium. 

2024.056

Huisbezoek WZC anders en beter vergoed vanaf 1 juni 2024

 

Op 11 juni 2024 werden drie KB’s gepubliceerd die in aangepaste nomenclatuur voorzien voor bezoeken door een huisarts in een WZC

Zij zijn de vrucht van heel wat werk in de NCAZ en de TGR en treden in voege op 1 juni 2024.

Er wordt een nieuw nomenclatuurnummer in het leven geroepen, specifiek voor een bezoek aan een WZC: 106610. 

Het ereloon ervoor zal € 45,81 bedragen (een verhoging met 25%).

2024.055

Update van art. 11 nomenclatuur (algemene speciale verstrekkingen)

 

Op 11 april 2024 is een KB gepubliceerd i.v.m de nomenclatuur van artikel 11 (algemene speciale verstrekkingen).

Het gaat in hoofdzaak om teksttoilet.

Hierna vindt u de integrale tekst van het nieuwe KB dat in voege treedt op 1 juni 2024. In de pdf als bijlage vindt u de voorbereidende nota van de TGR.