Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

2024.060

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen

FILIP, Koning der Belgen,
Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de gecoördineerde wet van 10 mei 2015 betreffende de uitoefening van de gezondheidszorgberoepen, artikel 46/1, § 1;
Gelet op het advies van de Federale Raad voor Verpleegkunde, gegeven op 30 maart 2023;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 11 maart 2024;
Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting, gegeven op 22 maart 2024;
Gelet op de evenredigheidsbeoordeling en de terbeschikkingstelling van de informatie betreffende de regelgeving op het federale portaal, uitgevoerd overeenkomstig artikelen 7 en 9 van de wet van 23 maart 2021 betreffende een evenredigheidsbeoordeling voorafgaand aan de invoering of de wijziging van een beroepsreglementering in de gezondheidssector;
Gelet op de adviesaanvraag aan de Raad van State binnen een termijn van 30 dagen, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Overwegende dat de adviesaanvraag is ingeschreven op 3 april 2024 op de rol van de afdeling Wetgeving van de Raad van State onder het nummer 76.066/2;
Gelet op de beslissing van de afdeling Wetgeving van 3 april 2024 om binnen de gevraagde termijn geen advies te verlenen, met toepassing van artikel 84, § 5, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Op de voordracht van de Minister van Volksgezondheid,
Hebben Wij besloten en besluiten Wij :
Artikel 1. Elke persoon die erkend wenst te worden om de titel van verpleegkundig specialist te dragen
- is in het bezit van een in artikel 45, § 1, bedoeld diploma of titel van verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg, en
- is in het bezit van een masterdiploma in de verplegingswetenschap dat voorbereidt op de functie van verpleegkundig specialist, en
- levert het bewijs dat hij in de laatste vijf jaren voorafgaande aan de datum van de erkenningsaanvraag gedurende minstens 3000 effectieve uren binnen een bepaalde zorgcontext of specialisatiedomein heeft gewerkt als verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg in de verpleegkundige zorg.
Art. 2. De erkenning om de titel van verpleegkundig specialist te dragen wordt toegekend voor onbepaalde duur, maar het behoud ervan is aan de volgende cumulatieve voorwaarden onderworpen:
1° ) de verpleegkundig specialist volgt een permanente vorming met betrekking tot de kennis en bekwaamheden van de verpleegkundig specialist om de verpleegkundige zorg te kunnen verstrekken overeenkomstig de evolutie van de verpleegkundige wetenschap en zo zijn kennis en bekwaamheid te onderhouden en te ontwikkelen.
Deze permanente vorming omvat minstens 80 effectieve uren per periode van 4 opeenvolgende volledige jaren.
2° ) de verpleegkundig specialist heeft gedurende de afgelopen vier jaar minimum 1500 effectieve uren gewerkt als verpleegkundig specialist.
Art. 3. Het bewijs van de permanente vorming en van de effectieve praktijkuren blijken uit het portfolio dat de betrokkene dient bij te houden in het kader van de wet van 22 april 2019 inzake de kwaliteitsvolle praktijkvoering in de gezondheidszorg. Deze elementen moeten te allen tijde meegedeeld kunnen worden op verzoek van de bevoegde autoriteit of van de persoon die met de controle van het dossier van de betrokken verpleegkundig specialist is belast.
Art. 4. Wie zijn erkenning als verpleegkundig specialist wenst terug te krijgen dient een aanvraag in en beantwoordt aan de volgende cumulatieve voorwaarden:
- in de periode van 48 maanden voorafgaand aan de datum van indienen van de aanvraag heeft hij de permanente vorming die voor het behoud van de erkenning wordt geëist, en
- in dezelfde periode heeft hij eveneens 20 procent bijkomende uren permanente vorming gevolgd.
De permanente vorming, die geëist wordt om de erkenning terug te krijgen, heeft betrekking op de kennis en bekwaamheden van de verpleegkundig specialist teneinde de verpleegkundige zorg te kunnen verstrekken overeenkomstig de evolutie van de verpleegkundige wetenschap en die toelaat zo zijn kennis en bekwaamheid te onderhouden en te ontwikkelen.
Art. 5. § 1. Bij wijze van overgangsmaatregel, in afwijking van artikel 1, kunnen personen die in het bezit zijn van een in artikel 45, § 1, van dezelfde gecoördineerde wet van 10 mei 2015 bedoeld diploma of titel van verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg en eveneens beschikken over een masterdiploma in het domein van de gezondheidswetenschappen erkend worden als verpleegkundig specialist mits zij voldoen aan volgende cumulatieve voorwaarden:
- ze tonen aan dat zij beschikken over de competenties met betrekking tot de rol van verpleegkundig specialist in lijn met het competentieprofiel zoals vastgesteld door de Federale Raad voor Verpleegkunde, en
- op het moment van de aanvraag bewijzen ze dat ze in de laatste 5 jaren voorafgaand aan de datum van inwerkingtreding van dit besluit, gedurende minstens 3000 effectieve uren in een functie hebben gewerkt binnen een bepaalde zorgcontext of specialisatiedomein waarin de bekwaamheden werden uitgeoefend zoals deze bepaald in het competentieprofiel van verpleegkundig specialist.
§ 2. Het verzoek om van de in paragraaf 1 bepaalde overgangsmaatregel te genieten en erkend te worden als verpleegkundig specialist, dient ten laatste vier jaar na de datum van inwerkingtreding van dit besluit te worden ingediend.
Art. 6. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2025.
Art. 7. De minister bevoegd voor Volksgezondheid is belast met de uitvoering van dit besluit.
Gegeven te Brussel, 14 april 2024.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Volksgezondheid,
F. VANDENBROUCKE

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.059

Aanpassing lijsten verpleegkundige verstrekkingen en toe te vertrouwen handelingen

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de bevoegdheden van de verpleegkundige voor algemene zorg ‘versterkt’.

Daartoe worden de lijst van de zgn. technische verpleegkundige verstrekkingen en die van de door een arts of tandarts toe te vertrouwen handelingen aangepast.

Hierna vindt u in het KB zelf de betrokken aanpassingen.