Dubbelinterview in De Standaard

ASGB-BERICHT 2018.061

 

 

Op zaterdag 23/06/2018 publiceerde ‘De Standaard’ midden in de verkiezingstijd een dubbelinterview met Roel Van Giel en Marc Moens.

De twee collega’s worden uitgebreid aan het woord gelaten over allerlei actuele thema’s, elk op hun eigen kenmerkende manier, met een foto en CV.

In het hele artikel wordt zelfs niet geopperd dat er nog een derde partij zou zijn, met een afwijkende mening op veel punten.

Omdat het duidelijk is dat ‘De Standaard’, door niet alle strekkingen aan bod te laten komen, door de publicatie van dit artikel, op dit moment, interfereert in de medische verkiezingen, stuurde Reinier Hueting als voorzitter van het ASGB en van het Kartel ASGB/GBO/MoDeS een mail naar Simon Andries, één van de schrijvers van het artikel.

We zouden u graag onze mail en het antwoord hierop willen laten lezen, maar de Heer Andries heeft ons hiervoor geen toestemming willen geven.

Samengevat komt het erop neer dat de journalist niet begrijpt wat het probleem is en zelfs als argument gebruikt dat de lopende medische verkiezingen een extra actuele kapstok waren voor dit interview.

Als de schrijver van dit dubbelinterview, midden in de verkiezingen, met de voorzitters van twee syndicaten, het presteert om zelfs niet te vermelden dat er nog een derde partij is met een afwijkende mening, en dan niet begrijpt dat hij daardoor interfereert in die verkiezingen, getuigt dat ons inziens van een pijnlijk gebrek aan achtergrondkennis van de medische sector in België.

Aan u om te oordelen over de kwaliteit van ‘De Standaard’.

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen