Overeenkomst pancreas- en slokdarmchirurgie

ASGB-BERICHT 2018.147

 

Geachte collega

Bijgevoegd vindt u de overeenkomsten voor slokdarm- en pancreaschirurgie zoals ze op 17/12/2018 door het Verzekeringscomité werden goedgekeurd.

Het dossier kent een lange voorgeschiedenis geïnitieerd door een KCE-studie die een lagere mortaliteit aantoonde in centra met een volume van 20 ingrepen per jaar. Onze kritiek op deze studie werd u vroeger al overgemaakt. Het is niet omdat er een statistische correlatie is tussen volume en outcome dat een centrum met minder dan 20 ingrepen per definitie slechtere kwaliteit levert, dat blijkt overigens ook uit de cijfers. De centra met het hoogste volume hadden ook een significant jongere populatie, met minder comorbiditeit en in een vroeger pathologiestadium.

Uiteraard gaan we er mee akkoord dat een activiteit met 1 of 2 ingrepen per jaar niet zinvol is en dat kwaliteit strikt mag bewaakt worden. Dat gebeurde dan best op basis van prospectief verzamelde gegevens zoals ze in de overeenkomst worden opgesomd.

Na eindeloze discussies zijn we er wel in geslaagd om de meest recente jaren t/m 2018 te laten meetellen en om 2 (of 3) ziekenhuizen hun activiteit te laten samentellen, mits ze die dan concentreren op één site.

Waarom reeds 1 jaar na de reorganisatie op één campus het volume met 20% moet worden opgedreven blijft ons onduidelijk en men kan zich daar zelfs ethische vragen bij stellen.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen