Tegemoetkoming in de verpleegdagprijs in het buitenland

ASGB-BERICHT 2019.017

 

Geachte collega

In het BS van 4/1/2019 verscheen een KB i.v.m. de tegemoetkoming in de verpleegdagprijs in het buitenland.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

FEDERALE OVERHEIDSDIENST SOCIALE ZEKERHEID

12 DECEMBER 2018. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de tegemoetkoming van de verplichte verzekering in de verpleegdagprijs in geval van opneming in een ziekenhuis in het buitenland

FILIP, Koning der Belgen,

Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.

Gelet op de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, artikel 37, § 7;

Gelet op het koninklijk besluit van 3 juli 1996 tot uitvoering van de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, inzonderheid op artikel 294, §§ 1, 2 en 2/2;

Gelet op de wetten van de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973, inzonderheid op artikel 3, § 1;

Aangezien de prijs in geval van opneming in een ziekenhuis in het buitenland wijzigt vanaf 1 januari 2019, dient deze nieuwe prijs tegen die datum gepubliceerd te worden;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. § 1. De verpleegdagprijs in geval van opneming in een ziekenhuis, na voorafgaande toestemming van de adviserend geneesheer of om dringende redenen, in een land dat niet met België is verbonden door een instrument van de internationale rechtsorde dat deze kwestie regelt, stemt overeen met de gemiddelde verpleegdagprijs, berekend op grond van het quotum verpleegdagen en van de verpleegdagprijs van de algemene ziekenhuizen op 1 oktober van het jaar dat voorafgaat aan dat waarvoor de verpleegdagprijs wordt bepaald.

Onder instrument van de internationale rechtsorde dient te worden verstaan :

a) een verordening van de Europese Unie betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels,

b) dan wel een verordening krachtens de Overeenkomst betreffende de Europese Economische Ruimte of de Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en haar lidstaten, enerzijds, en de Zwitserse Bondsstaat, anderzijds, betreffende de coördinatie van de socialezekerheidsstelsels,

c) of een door België met één of meerdere staten gesloten overeenkomst betreffende de sociale zekerheid.

§ 2. De bepalingen van paragraaf 1 zijn eveneens van toepassing wanneer de bepalingen van het instrument van de internationale rechtsorde niet van toepassing zijn op de rechthebbende.

§ 3. Voor het tijdvak van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2019 is de in § 1 bedoelde verpleegdagprijs vastgesteld op 518,08 euro.

Art. 2. Het bedrag van de tegemoetkoming van de verplichte verzekering is gelijk aan de in artikel 1, § 2 bedoelde verpleegdagprijs; het mag evenwel niet hoger liggen dan de prijs die de verpleeginrichting effectief aan de rechthebbende aanrekent. Dat bedrag wordt verminderd overeenkomstig de bepalingen van het koninklijk besluit van 5 maart 1997 tot vaststelling van het bedrag van de vermindering van de verzekeringstegemoetkoming in geval van opneming in een ziekenhuis of van verblijf in een revalidatiecentrum.

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2019.

Art. 4. De minister bevoegd voor Sociale zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Brussel, 12 december 2018.

FILIP

Van Koningswege :

De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,

M. DE BLOCK

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor huisbezoek in WZC door arts-specialist

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook artsen-specialisten die een huisbezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen