Riziv premie gepensioneerden

ASGB-BERICHT 2019.046
Icoon thema honorarium

 

Geachte collega

We vroegen om de alsmaar aanslepende aanvraag voor de Rizivpremie voor gepensioneerde artsen opnieuw te bespreken op de vergadering van de NCAZ van 18/3.

Volgens het Riziv ligt het dossier nog steeds bij de minister van Begroting. Het moet ook nog naar de Raad van State. Het zal dus nog heel wat tijd vergen vooraleer dit zal afgehandeld zijn.

Het Riziv heeft ons beloofd om alle artsen te contacteren zodra de publicatie van het KB een feit is en dat de achterstallige premies van 2017 en 2018 (en allicht volgende) zeker zullen uitbetaald worden.

De collega’s die ons gemeld hadden dat ze premie toch al hadden ontvangen hadden hun wettelijk pensioen opgenomen voor 1/1/2016, toen was de nieuwe regeling (verplichte opname VAPZ en groepsverzekering) nog niet in voege.

Wordt vervolgd.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur


Wat als u uw wettelijk pensioen hebt opgenomen of binnenkort zal opnemen?

Door een wijziging in de pensioenwetgeving kunnen wij in bepaalde gevallen geen bijdrage meer storten in een vrij aanvullend pensioen zelfstandigen (VAPZ). Dat hangt af van uw specifieke situatie:

·Als u in het toepassingsjaar uw activiteit verderzet en uw wettelijk pensioen nog niet opneemt, terwijl u wel voldoet aan de voorwaarden tot opname van het wettelijk pensioen, dan komt u nog in aanmerking voor de jaarlijkse bijdrage. 

·Als u in het toepassingsjaar uw activiteit verderzet en op 1 januari 2016 al genoot van het wettelijk pensioen, dan komt u ook nog in aanmerking voor de jaarlijkse bijdrage op voorwaarde dat:

o    de pensioenovereenkomst werd gesloten voor 1 januari 2016

en

o    de aanvullende pensioenprestatie niet vereffend wordt in 2018.

·Als u in het toepassingsjaar uw activiteit verderzet en uw wettelijk pensioen na 1 januari 2016 opgenomen hebt of nog zal opnemen in de loop van het toepassingsjaar, dan kunnen wij momenteel geen jaarlijkse bijdrage storten.  Er is overleg over welk sociaal voordeel hiervoor in de plaats komt. Als u zich in die situatie bevindt, dan vragen wij u om voorlopig geen aanvraag in te dienen. We zullen via deze webpagina een aangepaste procedure communiceren, zodra hierover een nieuwe regelgeving is uitgewerkt. 

2024.100

Toetreden tot conventie radiofrequente tumorablatie kan tot 14/9/2024

 

Het Riziv publiceerde de modaliteiten voor toetreding tot een conventie voor radiofrequente tumorablatie (nier, lever, long, bot).

Kandidaturen moeten uiterlijk tegen 14 september 2024 ingediend worden.

Via de link hierna vindt u meer informatie:

2024.099

Nieuwe erkenningscriteria voor heelkundige subdisciplines

 

In het Staatsblad van 15/7/2024 verschenen twee besluiten i.v.m. nieuwe erkenningscriteria voor cardiale, thoracale, vasculaire en viscerale heelkunde.

Er worden zo vier nieuwe beroepstitels in de heelkunde toegevoegd.

Hierna vindt u de integrale tekst van deze besluiten.

Het MB met de erkenningscriteria treedt pas in voege op 1 juli 2026.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de voorafgaande adviezen.

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen