Sociaal statuut voor geconventioneerde gepensioneerden

ASGB-BERICHT 2019.088
Icoon thema financiering

 

Geachte Collega

De ministerraad keurt op voorstel van minister van Sociale Zaken Maggie De Block een ontwerp van koninklijk besluit goed dat zorgt voor voordelen aan zorgverleners die het wettelijk rustpensioen hebben opgenomen en geconventioneerd zijn.

Zorgverleners die sinds 1 januari 2016 het wettelijk rustpensioen hebben opgenomen, maar als geconventioneerde zorgverleners verder blijven werken, hebben geen recht meer op het zogenaamd sociaal statuut. Het ontwerp zorgt voor een premie die nominaal gelijk is aan het sociaal statuut voor zorgverleners die het wettelijk rustpensioen hebben opgenomen en geconventioneerd zijn, op voorwaarde dat voldaan is aan de geldende voorwaarden.

Het ontwerp wordt ter advies voorgelegd aan de Raad van State.

Ontwerp van koninklijk besluit tot instelling van een regeling van voordelen aan zorgverleners die geacht worden te zijn toegetreden tot de hen betreffende akkoorden of overeenkomsten na opname van het wettelijk rustpensioen

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

Reacties

Eindelijk . Vele collega's hadden de hoop al opgeborgen. Vraag . Is deze premie ook retrograad op te vragen of wordt ie automatisch uitbetaald ?
Bedankt om als ASGB oa blijvend op deze nagel te kloppen.
Met collegiale groeten.
Jos

Jos Ceyssens

Dit is al iets, maar we zijn er nog (lang) niet. Dit moet nu eerst naar de Raad van State. Daarna nog de lange lijdensweg van een Koninklijk Besluit, met o.a. een verplichte passage langs Begroting, ondertekening door de Koning, publicatie in het Staatsblad...... Daarna kan de praktische uitwerking beginnen. Deze premie wordt bovendien wel belast, in tegenstelling tot het Sociaal Statuut.

Reinier Hueting

De premie zal retrograad worden toegekend.
Na het doorlopen van de administratieve weg zal u van het Riziv instructies krijgen voor de aanvraag ervan.

Robert M Rutsaert
2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen