Covidmaatregel intensieve zorg

ASGB-BERICHT 2020.085
coronascrabble

 

Collega’s intensivisten lieten ons weten dat de maatregelen die vorige week beslist werden hen maar weinig konden bekoren.

De argumentatie, die u hieronder terugvindt, hebben we gisteren overgemaakt aan het medicomut e-overleg.

Tijdens de e-vergadering van deze namiddag werd ons voorstel besproken.

Het blijft een feit dat heel wat artsen in deze periode aanzienlijk inkomensverlies zullen lijden en dat het niet mogelijk is om dat voor iedereen te compenseren.

Niettemin is er enig begrip om voor de artsen die zich in de frontlinie hebben opgesteld een extra inspanning te doen en daarom zal het nieuwe nomenclatuurnummer 597984: Bijkomend honorarium voor toezicht op de in een ziekenhuis opgenomen rechthebbende Covid-19-patiënt, per dag   (C 20 of Nx  = 28 EUR) ook mogen worden aangerekend op de dienst intensieve zorg onder dezelfde voorwaarden als op de COVID-afdelingen. Dit honorarium voor toezicht kan per patiënt en per dag slechts één keer gecumuleerd worden met het gebruikelijke honorarium voor toezicht, maar niet door dezelfde arts die reeds het gebruikelijke honorarium voor toezicht aanrekent. De verstrekking 597984 kan aangerekend worden door een arts-specialist.

De aanpassing op de website van het Riziv gebeurt vanavond nog.

De door ons gevraagde wachtvergoeding voor de ASO wordt verwezen naar de e-vergadering van vrijdag 24/4/2020.


Geachte collega’s

Na onze beslissing van vorige week i.v.m. een aantal maatregelen voor intensieve zorg kregen we enkele misnoegde reacties van intensivisten die vinden dat hun inzet hiermee maar weinig gewaardeerd wordt, zeker t.o.v. de toezichthoudende artsen op de COVID-afdelingen.

Begin maart werden de intensieve diensten verplicht om de bedden zo goed als leeg te maken om COVID-patiënten te kunnen opvangen, alleen kwamen die er niet meteen en was er gedurende enkele weken vrijwel geen activiteit en dus fors inkomensverlies.

De forfaitaire honoraria per opneming (klassiek+dag) van waaruit de permanenties moeten worden betaald zijn aanzienlijk gedaald maar de permanenties moesten wel worden uitgebreid. We  zouden deze honoraria voor de maanden maa t/m mei (en ev. langer zo nodig)  bv. kunnen gelijkstellen met deze van dezelfde periode in 2019.

De opgeschaalde bedden ICU betekenen theoretisch wel meerinkomsten maar vele bleven (gelukkig) leeg. Er moest wel bijkomende mankracht worden ingezet. In heel wat ziekenhuizen werd en wordt daarvoor beroep gedaan op ASO en wij stellen opnieuw voor dat zij daarvoor een billijke wachtvergoeding krijgen (bv. + €150 per nacht- of weekendshift van 12u, en idem voor spoed).

De verlenging in de tijd van verstrekkingen zoals hartdebiet heeft in de praktijk vrijwel geen impact.

Er is bijkomende belasting om families -via digitale middelen- te woord te staan.

Er moesten heel wat extra beademingstoestellen worden aangekocht en het is nog maar de vraag wie deze zal moeten betalen. Na deze crisis dreigen ze grotendeels ongebruikt te blijven.

Van alle artsen hebben de intensivisten wellicht de grootste gezondheidsrisico’s risico’s gelopen.

Hoewel het initieel niet de bedoeling was kan er o.i. toch worden nagedacht om per patiënt en per dag een bijkomend toezichthonorarium te verstrekken analoog aan dit op de COVID-verpleegafdelingen.

Kan u eens navragen hoe een en ander in de u bekende ziekenhuizen geëvalueerd werd, en kunnen we dat bij onze volgende vergadering terug bespreken?

met vriendelijke groet

Robert Rutsaert

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.