Testen en tracing vanaf 4 mei 2020.

ASGB-BERICHT 2020.091
coronascrabble

 

Het is de bedoeling dat er vanaf 4 mei 2020 op grotere schaal getest gaat worden, d.m.v. de PCR-test (de positie van de serologische testen is nog onduidelijk en ze worden niet terugbetaald).

De gevalsdefinitie op de website van Sciensano werd aangepast.

 Alle patiënten met symptomen, verdacht voor Covid-19 komen in aanmerking voor een test.

De test kan worden afgenomen door de huisarts zelf (als die over het testmateriaal en voldoende beschermingsmateriaal beschikt), maar de patiënt kan ook worden doorverwezen voor staalafname naar een triagepunt. Hierover moeten afspraken worden gemaakt per huisartsenkring.

Een eerste telefonische triage voor iedere Covid-verdachte patiënt blijft essentieel!

De high risk contacten van een positief geteste patiënt zullen in preventieve quarantaine geplaatst worden. Deze contacten zullen worden opgespoord door contacttracers, in dienst van de Vlaamse overheid. Om de contacten te kunnen achterhalen wordt al bij de staalafname een formulier aan de patiënt meegegeven, zodat deze kan beginnen nadenken welke contacten hij heeft gehad de dagen voordien. Op die manier zal het eerste telefoongesprek met het callcenter gemakkelijker kunnen verlopen.

Er zijn nog een aantal onduidelijkheden: waar zijn de resultaten van de testen beschikbaar, welke attesten moeten worden afgeleverd, door wie. Wie moet aan het eind van een quarantaineperiode getest worden, wie doet de aanvraag,.........Vertegenwoordigers van de huisartsen hadden hierover gisteren en vandaag overleg met de overheid. Over al deze zaken zou meer duidelijkheid moeten komen in een communiqué na de Interministeriële Conferentie van morgen 4 mei.

Wij houden u op de hoogte.

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.