P4P, vraag naar indicatoren

ASGB-BERICHT ASGB-BERICHT 2020.158

 

In de FRZV wordt een werkgroep Pay for Performance opgericht.

Bijgevoegd vindt u een reflectienota op basis van vroegere vergaderingen over dit onderwerp.

Het standpunt van het ASGB is dat we het eens zijn met het principe en het zelfs toejuichen.

Maar enkel en alleen indien de financiering gebaseerd wordt op harde, controleerbare, niet-manipuleerbare en niet op zelfrapportering berustende indicatoren.

Wat tot hiertoe voorligt komt daaraan geenszins tegemoet.

Een relevante, niet-manipuleerbare, multidisciplinaire en ziekenhuisbrede indicator zou de gewogen, gestandaardiseerde perioperatieve mortaliteit kunnen zijn (cfr. R. Pearse et al, Lancet).

Graag verzoeken we u om bijkomende suggesties naar bruikbare indicatoren.


 

AAN DE LEDEN VAN DE FEDERALE RAAD VOOR ZIEKENHUISVOORZIENINGEN

Betreft :   Werkgroep P4P

Geachte leden,

Naar aanleiding van de presentatie (zie bijlage) van de resultaten van het programma “Pay for Performance” voor algemene ziekenhuizen (tijdens de plenaire van 9 juli), heeft de Raad beslist om een werkgroep “P4P” binnen de FRZV op te richten.

Dhr. Marc Geboers neemt het voorzitterschap van de werkgroep waar.

De leden die zich al kandidaat stelden zijn : Goemaere D., Dussart M., Rutsaert R., Verschoren Bert (als expert)

Elk effectief of plaatsvervangend lid (en experten) die wensen deel te nemen aan deze werkgroep worden verzocht zijn of haar kandidaatstelling over te maken aan het secretariaat van de FRZV : secrtcfeh-frzv@health.fgov.be (uiterlijk op vrijdag 4 september 2020).

De datum van de (zoom) eerste vergadering zal u later meegedeeld worden.

Met vriendelijke groeten, Le secrétariat

 

 

 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen