Update procedures Covid-19 op 1/10/2020

ASGB-BERICHT 2020.172
coronascrabble

 

 

Na de beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad vorige week zijn er wijzigingen aangebracht in de procedures. Het betreft onder andere de definitie van nauw contact, de teststrategie en de duur van de quarantaine.

We vatten de belangrijkste wijzigingen hieronder samen:

 

 - In de definitie van contacten wordt er rekening gehouden met het al dan niet correct dragen van maskers (die de neus en de mond bedekken) door beide betrokkenen.

 - Asymptomatische hoog-risico contacten worden getest vanaf dag 5 na het laatste contact. Bij een negatief test-resultaat kan de quarantaine gestopt worden na 7 dagen, met verhoogde waakzaamheid in de week die daarop volgt. 

 - Voor reizigers die terugkeren uit een oranje zone: geen testen of quarantaine meer.

 - Voor reizigers die terugkeren uit een rode zone: een zelfbeoordelingsformulier dat is geïntegreerd in het Passenger Locator Form (PLF) zal bepalen of de reiziger als hoog-risico contact beschouwd wordt (met test en quarantaine) of niet. 

 

Deze wijzigingen worden in detail beschreven in de contactprocedure en in de "Veelgestelde vragen" over reizen.

Bijzonderheden voor kinderen (van crèche tot secundair onderwijs) zijn te vinden in de procedure over kinderen.

Deze verschillende veranderingen zijn opgenomen in de procedure voor huisartsen

Ook de gevalsdefinitie en de proceduren voor de ziekenhuizen en de "Veelgestelde vragen" over de contactopvolging zijn geactualiseerd. 

Aanpassingen werden in het geel aangeduid in de tekst. 

De meest recente versies van al deze documenten zijn beschikbaar op de website van Sciensano.

 

 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen