Minister Vandenbroucke kondigt ondersteuning eerste lijn aan

ASGB-BERICHT 2020.180
coronascrabble

 

 

Al geruime tijd vraagt het ASGB/kartel bij de overheid in diverse comité's en werkgroepen aandacht voor de extra grote werkdruk in de huisartsenpraktijken. Wij deden verschillende voorstellen om de administratieve last te verminderen.  Gisteren hadden wij hierover nog overleg met minister Vandenbroucke. Het was duidelijk dat de minister zich terdege bewust is van de zware druk op de eerste lijn en zeker oren had naar de voorstellen die wij hem deden.

 

In een persbericht (via deze link) kondigt minister Frank Vandenbroucke vandaag een aantal maatregelen aan ter ondersteuning van de eerste lijn.

 

 - Steun voor de huisartsenpraktijken:  in de federale regering is een principieel akkoord om huisartsen op zeer korte termijn 20 euro extra uit te keren per globaal medisch dossier, waarmee huisartsen (of groepspraktijken) extra ondersteuning die zij nodig hebben (bijvoorbeeld administratieve ondersteuning) kunnen financieren.

 

 - Verlichten van werkdruk op de huisartsen: om het aantal raadplegingen bij de huisarts aanzienlijk te verminderen, zullen vanaf begin volgende week ook arbeidsartsen en schoolartsen patiënten een activatiecode kunnen bezorgen. Hiermee kunnen ze zelf meteen een afspraak maken voor een test bij een afnamecentrum zonder bij hun huisarts langs te gaan. Daar werd een digitale tool voor ontwikkeld die mevrouw Karine Moykens vrijdag op de persconferentie van het nationaal crisiscentrum in detail zal voorstellen.

 

Sinds kort krijgen patiënten met een hoog risicocontact - of die terugkeren uit een rode zone - een sms van contactopsporing waarin zij verzocht worden in quarantaine te gaan. Om een raadpleging bij de huisarts te vermijden, zullen zij op basis van dit bericht vanaf volgende week een webpagina kunnen raadplegen waarop zij zelf een geldig quarantaine-attest kunnen downloaden. Dat attest kunnen ze voorleggen aan hun werkgever of op school.

 

Het ASGB zal u op de hoogte houden over alle details van zodra deze maatregelen zijn gelanceerd.

 

Het ASGB/kartel is tevreden dat hiermee de eerste stappen zijn gezet om te proberen de werklast te verminderen. Wij hopen dat nu ook snel werk wordt gemaakt van o.a. een éénvormig afwezigheidsattest, een tijdelijke automatische verlenging van Hoofdstuk IV-attesten, enz.

 

Voorts dringt het ASGB al van in de zomer aan op het oprichten van een informatiepunt dat 24/7 bereikbaar is voor alle vragen i.v.m. Covid, testen, attesten, etc.

 

Verder moet er dringend een algemene infocampagne komen en moet duidelijk gemaakt worden aan de bevolking dat allerlei attesten, die nu door werkgevers, scholen, enz. gevraagd worden totaal overbodig en waardeloos zijn en dat men de huisarts daarmee niet moet lastig vallen.

 

 

 

 

 

Reacties

Door de covid pandemie en de teleconsulten zijn er vrij veel patiënten die nog geen reguliere consultatie of huisbezoek gehad hebben dit jaar, enkel een telefonisch consult. Na een teleconsult wordt tot op heden het gmd niet niet automatisch verlengd. Wordt dit bijgestuurd? Zoniet zullen heel wat gmd's niet uitbetaald worden dit jaar en nadien ook niet automatisch verlengd in 2021.

Dr. Kindermans Dirk

Gelukkig zijn er de nieuwe regels voor het beheer van het GMD, zoals vastgelegd in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2020:

- Alle GMD's die beheerd werden in 2019 worden in 2020 automatisch verlengd, ook zonder contact, als het beheer van de GMD's ten laatste op 30/9/20 gebeurde via MyCarenet.

 - De GMD's worden voor 2021 proactief tegelijk uitbetaald in februari 2021, volgens een foto gemaakt op 31/12/20.

Reinier Hueting

 

 

Dus startende artsen, die het hardst geraakt zijn in maart en die in 2019 geen of weinig GMD's hadden vallen uit de boot en artsen die in 2019 gestopt zijn en niet in de pandemie gewerkt hebben krijgen een extra beloning... Dit is een slechte regeling, ik begrijp niet dat hier niet beter over nagedacht is.

Roxanne

Hat ASGB/kartel heeft hierover een brief gestuurd naar de minister en het RIZIV.

Zie bericht 2020.200

 

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.