Indicaties Covid-19 testen NIET veranderd / sneltesten

ASGB-BERICHT 2020.195
coronascrabble

 

De huidige regels rond het (niet) testen van hoog-risico contacten worden verlengd t.e.m. 22/11/2020. Dat heeft de Interministeriële Conferentie (IMC) op 14/11/20 beslist.

In de loop van de komende week krijgen we informatie over de regels die vanaf 23/11/2020 zullen gelden.

De indicaties voor testen werden ook aangepast op de website van Sciensano en vermelden nu het gebruik van snelle antigen-testen. (Aanpassingen werden in het geel aangeduid in de tekst).

Het is belangrijk erop te wijzen dat het aanbevolen gebruik van deze testen momenteel nog beperkt is tot 

- symptomatische patiënten met recent begin van symptomen (≤5 dagen)



of 

- laag-risico contacten in geval van een clusteronderzoek. 

Er zijn onvoldoende gegevens beschikbaar voor het gebruik van deze testen voor andere indicaties en hun gebruik wordt dan ook afgeraden aangezien vals-negatieve resultaten grote implicaties hebben. Onafhankelijke validatiestudies tonen soms grote verschillen met de sensitiviteit en specificiteit zoals die vermeld worden door de fabrikanten.

Om operationele redenen (logistiek, doorgeven van positieve resultaten aan Sciensano…) worden deze testen bij symptomatische patiënten momenteel enkel op spoedgevallen aangeraden.

De meest recente versies van al deze documenten zijn beschikbaar op de website van Sciensano.

 

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.