Herneming testen Hoog Risicocontacten vanaf 23/11/2020

ASGB-BERICHT 2020.199
coronascrabble

 

Door het Regeringscommissariaat Corona werd vandaag een communicatie van de Regeringscommissaris Pedro Facon verspreid over het hervatten van de PCR-testen voor asymptomatische hoogrisicocontacten vanaf 23 november 2020.

Ook wordt de duur van de quarantaineperiode verduidelijkt.

In de nota wordt duidelijk uitgelegd dat het niet de bedoeling is dat asymptomatische hoogrisicocontacten langs de huisarts zouden passeren. Zij kunnen een testcode krijgen via de contacttracing, de schoolarts of arbeidsarts, via een SMS in het geval van een terugkeer uit een rode zone. 

Daarmee kunnen zij zelf een afspraak maken in een afnamecentrum via mijngezondheid.belgië.be.

Zij kunnen ook zelf het testresultaat consulteren via die website (of via hun smartphone in de Coronalert app) en daar ook zelf een quarantaine-attest downloaden.

De nota van Pedro Facon leest u via deze link.

 

 

Reacties

Ik wacht toch maandag angstig af. Ik vrees dat er onvoldoende gecommuniceerd over de nieuwe procedure en dat deze sowieso te ingewikkeld is voor een belangrijk deel van de bevolking. Maw opnieuw een belangrijke administratieve overlast voor de huisarts.
Graag aandringen bij de algemene pers dat ze duidelijk communiceren dat voor asymptomatische testing en alle bijhorende documenten je NIET bij de huisarts terecht kan.

Tim Hilgert

Wij dringen al maanden aan op betere communicatie voor de bevolking. Niet alleen "handen wassen, afstand houden..,etc", maar ook "hoe reserveer ik een test, ga voor een quarantaine-attest niet naar de huisarts, enz.". Budget schijnt één van de  problemen te zijn, maar als ik telkens spotjes zie voor Belgische kazen en recycleren van batterijen vraag ik me toch af waar de prioriteiten liggen...

We blijven aandringen!

Reinier Hueting

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.