Kandidaat praktijken gezocht voor pilootproject sneltesten Covid-19

ASGB-BERICHT 2020.205
coronascrabble

 

De ploeg van prof. Ann Van den Bruel zoekt kandidaat praktijken voor een pilootproject met sneltesten voor Covid-19.

Het project is niet bedoeld om de accuraatheid te bestuderen, maar wel om de mogelijke praktische toepasbaarheid in een aantal klinische settings na te gaan in België.

Op dit ogenblik wordt de laatste hand gelegd aan de juridische omkadering en de digitale informatiestroom. Dit kan gereed zijn binnen enkele dagen.

Sneltesten zijn in dit pilootproject een optie, maar geen verplichting. Verder worden sneltesten op dit ogenblik nog afgeraden.

Voorwaarden:

- klinische presentatie compatibel met mogelijk Covid-19

- maximaal 5 dagen symptomen

- positief resultaat = Covid-19, dus isolatie en contact tracing

Men zoekt huisartspraktijken (solo- en groepspraktijken) in stedelijk en ruraal gebied en triage- en testcentra om deel te nemen aan dit pilootproject.

- De studie duurt enkele weken

- een opleiding is voorzien

- iedere praktijk krijgt 100 testen en ieder triage- en testcentrum 1000 testen. Deze hoeven niet allemaal    gebruikt te worden!

In totaal zullen 5 praktijken in Vlaanderen, 5 in Brussel, 5 in Wallonië en 2 in Duitstalig België deelnemen; daarnaast 3 triagecentra in Vlaanderen, 3 in Brussel en 1 in Duitstalig België.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via ann.vandenbruel@kuleuven.be

 

 

 

2024.063

Nieuwe regels voor tegemoetkoming in medisch materiaal inzake prostaatheelkunde

 

Op 6 mei 2024 is een ministerieel besluit gepubliceerd dat nieuwe voorwaarden en cumulregels introduceert voor de tegemoetkoming in medisch materiaal inzake prostaatheelkunde.

Deze nieuwe voorwaarden en regels treden in voege op 1 juni 2024.

U vindt de integrale tekst van het nieuwe MB in de pdf als bijlage. 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist.