ASGB/Kartel wil absurde regels over gelijktijdige huisbezoeken in WZC afschaffen

ASGB-BERICHT 2020.2015
Icoon theme huisartsen

 

Vandaag verblijd ik mij in de uitgebreide dankwoorden van zowel Pieter Vandenbroucke, Voorzitter Datamining & Controle NIC als van Philiep Berkein, Voorzitter Nationaal College Adviserende Artsen. Fijn dat ik heb kunnen bijdragen tot hun plezier. Immers, foutieve attestering van huisbezoeken in WZC werd in mijn praktijk, net als bij 3.114 collega’s, niet vastgesteld. 

Toch kunnen de 8094 collega’s die wel ‘fout’ attesteerden op ieders begrip rekenen. De scherpslijperij van Pieter Vandenbroucke, Voorzitter Datamining & Controle NIC en van Philiep Berkein, Voorzitter Nationaal College Adviserende Artsen toont aan hoe ver deze collega’s van de huisartspraktijk verwijderd zijn. ‘Gelijktijdige’ huisbezoeken in WZC vragen in de overgrote meerderheid meer tijd en inspanning dan gewone enkelvoudige huisbezoeken. De redenen hiervan zijn veelvuldig: verschillende afdelingen in WZC met aparte verpleegeenheden vaak verspreid over verschillende paviljoenen, aparte dossiers, rekening houden met beschikbaarheid van verpleging…

De wereldvreemdheid van beide voorzitters is des te schrijnender als de boodschap wordt rondgestuurd op een ogenblik dat alle eerstelijnswerkers in Corona tijden worden geprezen om hun inzet, zowel in eigen praktijk als in de WZC. De timing van dit rondschrijven kan niet slechter gemikt worden. Het gaat hier in totaal over 2,4 miljoen euro, gespreid over 8094 collega’s die zogezegd fout attesteerden (296,5€ per presteerder) in een periode dat de ziekenfondsen zichzelf  100.000.000 € hebben toegeëigend voor de contacttracing in de Coronacrisis.

Het ASGB/Kartel pleit dan ook voor het compleet afschaffen van deze absurde regeling en dus een gelijkstelling van elk bezoek in een WZC met een gewoon huisbezoek. Wij hebben aangedrongen om dit project in te schrijven in het akkoord artsen-ziekenfondsen 2021.

Paul Putzeys, 15/12/2020

Reacties

dus ,als ik het goed begrijp keurt u het goed dat collega's systematisch foute nomenclatuurnummers gebruiken; ik kan me niet voorstellen dat men niet op de hoogte is van het feit dat men fout attesteert; op de tarificatiekaarten vh asgb staan de nummers met hun inhoud trouwens duidelijk vermeld; het is eerder aannemelijk dat men dit doet om er zelf financieel beter van te worden; erg kwalijk toch? zijn we als beroepsgroep zo slecht af ? worden we slecht betaald ? of is het nooit genoeg?We werken toch niet in een arm land?; en u verdedigt zulke zaken ?

wout van de leest
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.