ASGB/kartel tevreden met oplossing voor tekort aan anti-stollingsmiddelen

ASGB-BERICHT 2021.010

 

Onder impuls van ASGB/kartel trokken de representatieve artsensyndicaten samen met de Belgian Society for Thrombosis and Haemostasis (BSTH) en Belgian Society for Cardiology (BSC) begin december met een open brief aan de alarmbel inzake een tekort dat dreigde te ontstaan voor de geneesmiddelen Marevan en Marcoumar. 

Voor Marevan zorgde het FAGG al vlug voor een oplossing. De verpakking van 60 tabletten werd terug beschikbaar.

Voor Marcoumar was een oplossing echter minder evident, omdat producent Viatris de productie ervan in België wou stopzetten (vanaf mei 2021). We zijn als ASGB/kartel echter verheugd om deze week (die van 13 januari 2021) te hebben mogen vernemen dat zij dat niet zullen doen.

Het is enerzijds te betreuren dat dergelijke actie nodig was om de overheid wakker te schudden, maar anderzijds ook hoopvol dat dergelijke intense en snelle samenwerking kan leiden tot een resultaat dat én de patiënt én burger ten goede komt.

Bij deze willen we u dan ook meedelen dat er geen gevaar op een dreigend tekort meer is, noch voor Marevan noch voor Marcoumar.

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.