Prioriteit vaccinatie van patiënten van 18-64 jaar met comorbiditeit: eindelijk de officiële lijst

ASGB-BERICHT 2021.026
Corona

 

Op 5 februari 2021 heeft de Hoge Gezondheidsraad eindelijk zijn advies gepubliceerd met aanbevelingen om risicopatiënten in de leeftijdsgroep 18-64 jaar op basis van pathologie prioriteit te geven. U kunt dit advies lezen via deze link.

Men onderscheidt vijf groepen:

Prioriteitsniveau 1: 45- tot 64-jarigen met bepaalde comorbiditeit(en) en de 18- tot 64-jarigen met specifieke pathologieën.

Prioriteitsniveau 2: groep van de 45- tot 64-jarigen zonder comorbiditeit.

Prioriteitsniveau 3: groep van 18- tot 44-jarigen met een of meerdere comorbiditeiten.

Prioriteitsniveau 4: de rest van de bevolking.

En dan is er nog de groep ‘ethische en maatschappelijke prioriteit’; specifieke kwetsbare bevolkingsgroepen die moeilijker toegankelijk of identificeerbaar zijn, en die in vergelijking met de algemene bevolking extreem precair en/of kwetsbaar zijn ten aanzien van ziekten en/of de toegankelijkheid tot de zorg in het algemeen.

Het ASGB/kartel dringt er op aan deze groep een hoge prioriteit te geven.

Het advies van de Hoge Gezondheidsraad werd pas op 5 februari officieel gepubliceerd. De lijst circuleerde al wel in de werkgroep ‘risicopatiënten fase 1b’, waar het ASGB deel van uitmaakt. Hoewel wij aandrongen dit snel openbaar te maken, omdat iedereen dringend behoefte had aan goede informatie, werd ons uitdrukkelijk verzocht er nog niet mee naar buiten te komen, voordat de Hoge Gezondheidsraad alles officieel had gevalideerd en het advies op zijn website had gepubliceerd. Des te spijtiger dat minister Beke zich hier niet aan hield en dat we alles weer via de pers moesten vernemen op 3 februari.

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.