Update procedures op website Sciensano (05/03/2021)

ASGB-BERICHT 2021.046
Corona

 

Op de pagina procedures van de website van Sciensano werd een item ‘vaccinatie’ toegevoegd, waar u meer informatie vindt over wat te doen indien een persoon die reeds volledig gevaccineerd werd mogelijke symptomen van COVID-19 vertoont, in contact kwam een bevestigd geval van COVID-19, getest moet worden…We vatten hieronder een aantal belangrijke elementen samen:

 

· Geen enkel vaccin beschermt 100%. Personen die gevaccineerd zijn en mogelijke symptomen van COVID-19 vertonen moeten daarom nog steeds getest worden met een PCR-test.

· Er is momenteel onvoldoende zekerheid dat personen die gevaccineerd zijn het virus niet meer zouden kunnen overdragen. Zolang de vaccinatiegraad in risicogroepen laag ligt, betekent dit dat er geen uitzonderingen op de quarantaine toegestaan kunnen worden voor personen die reeds gevaccineerd werden. Verdere gegevens zullen nauw opgevolgd worden.

· Er is momenteel in de literatuur geen “correlate of protection” gekend (meetbaar teken dat iemand beschermd is tegen (ernstige) ziekte, bv. titer van antilichamen). Routinematig uitvoeren van serologie bij personen die gevaccineerd werden (of vóór vaccinatie), is dan ook niet zinvol.

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.