Aanpassingen quarantaine. Vaccinatie-, test,- en herstelcertificaat

ASGB-BERICHT 2021.114
Corona

 

Vanaf 24/06 veranderen de regels na een hoog-risico contact voor personen die volledig gevaccineerd werden. Samengevat: indien de test aan het begin van de quarantaine negatief is, worden deze personen over het algemeen vrijgesteld van verdere quarantaine en testing. In het geval van clusters in residentiële collectiviteiten voor volwassenen, of clusters met doorbraakinfecties geldt deze uitzondering echter niet en moeten ook volledig gevaccineerde personen 2 testen en quarantaine ondergaan. 

 

Vanaf 01/07 veranderen ook de regels rond quarantaine en testen na reizeningrijpend. De maatregelen zijn in de eerste plaats afhankelijk van de zone waaruit men terugkeert (EU/niet-EU; kleurcode; gebied intense circulatie VOC) en in 2e instantie van het statuut van de patiënt (al dan niet in bezit van herstel- of vaccinatiecertificaat).

De maatregelen op onze website zullen binnenkort aangepast worden, u vindt nu reeds informatie op info-coronavirus.be

 

Patiënten kunnen herstel-, test- en vaccinatiecertificaten terugvinden via mijngezondheid.be en covidsafe.be. Antwoorden op praktische vragen rond test- en herstelcertificaten vindt u hierVanaf 01/07 zal uw patiënt een testcertificaat kunnen krijgen voor een door u uitgevoerde negatieve antigeentest, op voorwaarde dat u het resultaat registreert in het eFormulier. Reken 1-2 uur vooraleer het certificaat beschikbaar zal zijn in de app.

Wegens een lagere positief voorspellende waarde voor antigeentests in bepaalde omstandigheden (bv. bij het screenen van asymptomatische personen), staat de Europese verordening niet toe dat herstelcertificaten worden afgeleverd op basis van een positieve antigeentest.

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.