Ministerraad keurt collectieve overeenkomst aso's goed

ASGB-BERICHT 2021.126
Icoon thema specialisten

 

ASGB onderhandelde voor de ASO's samen met de andere artsensyndicaten.

www.artsenkrant.com

De ministerraad keurde de collectieve overeenkomst goed voor aso's die half mei werd bereikt in de Nationale Paritaire Commissie Artsen-Ziekenhuizen. De tekst, in een KB gegoten, wordt ter ondertekening voorgelegd aan de Koning.

Het zijn de ministers van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke (Vooruit) en van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) die het ontwerp van koninklijk besluit vrijdag hebben voorgelegd aan de ministerraad, waar het werd goedgekeurd.

De collectieve overeenkomst bevat bepalingen met die de loonvoorwaarden voor artsen-specialisten in opleiding moeten harmoniseren, inclusief de toeslagen voor oncomfortabele uren.

Daarnaast legt de overeenkomst een aantal bijkomende vergoedingen vast en wordt een onafhankelijk tijdsregistratiesysteem ingesteld om de uitwassen in de sector tegen te gaan.

De collectieve overeenkomst bevat ook afspraken over de verlofstelsels en maatregelen inzake sociale bescherming.

Ze treedt in werking vanaf het academiejaar 2021-2022 - stagemeesters en ziekenhuizen passen ze toe vanaf de datum die het stageplan van de arts-specialist in opleiding vastlegt als beginpunt van het nieuwe academiejaar.

De overeenkomst wordt om de twee jaar geëvalueerd met het oog op een sterkere harmonisering van de arbeids- en loonvoorwaarden en een opvulling van mogelijke hiaten in de sociale bescherming. Een eerste evaluatie is gepland tegen eind 2022.

 

 

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen