Huisartsen nemen het heft zelf in handen

ASGB-BERICHT 2021.185

 

Zoals we gisteren al vreesden heeft de Interministeriële Conferentie de teststrategie niet fundamenteel gewijzigd.  Het is nu meer dan duidelijk : de politiek laat de huisarts stikken.   Ondanks alle loze beloften van het belang van de huisartsgeneeskunde bewijzen nu ook de ministers van volksgezondheid dat ze niets doen om de huisarts te ontlasten, dat ze niets doen om de huisarts terug huisarts te laten zijn.

Voor ons stopt het hier.  Wij volgen de beslissingen van het Overlegcomité en de Interministeriële Conferentie niet meer.  Wij zullen de huisartsen adviseren ons uitgewerkt voorstel te volgen.  Wij willen de huisartsen nu terug een teststrategie aanbieden die de administratieve last vermindert, epidemiologisch zinvol is en vooral de huisartsen terug de mogelijkheid geeft om hen in te zetten waarvoor ze zijn opgeleid: de zorg voor de zieke patiënt (COVID of niet-COVID) opnemen.

In bijlage de nieuwe teststrategie zoals wij ze adviseren aan alle artsen.  Als dit tot verwarring zou leiden bij de burgers is dit volledig op conto van de politiek te schrijven die liever een beroepsgroep zag ten onder gaan dan de nodige politieke beslissingen te nemen.

Wij roepen de politici ook op om zo snel mogelijk werk te maken van de wijzigingen in de Self Assessment Testing tool zodat ook asymptomatische hoogrisicocontacten een testcode kunnen aanmaken en dat bij elke testcode automatisch een quarantaine-attest van 10 dagen wordt gegenereerd.

 

Ondertekend,

AADM: Dr. Roel Van Giel

KARTEL: Dr. Thomas Gevaert, Dr. Michel Creemers, Dr. Paul De Munck

ABSYM-BVAS: Dr. Luc Herry, Dr. Jos Vanhoof, Dr. Marc Moens

 

 

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.