Moeten artsen btw aanrekenen vanaf 2022, of toch niet?

ASGB-BERICHT 2021.203
Icoon thema honorarium

Volgens de btw-wetgeving hebben medische prestaties altijd een uitzondering gevormd op het moeten aanrekenen van btw. Ze waren vrijgesteld zoals dat heet. Ingevolge rechtspraak op Europees vlak en van het Grondwettelijk Hof moet de bestaande vrijstelling van btw voor medische verzorging echter bijgeschaafd worden en dat heeft geresulteerd in een nieuwe wet (wet van 11 juli 2021, Staatsblad 20 juli 2021) die deze vrijstelling vanaf 1 januari 2022 zal beperken tot prestaties die een louter therapeutisch doel hebben. Niet-therapeutische prestaties zullen dus btw-onderworpen worden.

Het spreekt voor zich dat het nu cruciaal is om te weten wat wel/wat niet als therapeutisch beschouwd zal worden. Dat staat echter niet in de vermelde wet. Het zal door een circulaire van de btw-adminstratie omschreven worden. De publicatie van die circulaire laat evenwel nog steeds op zich wachten. Prestaties die volgens Europese rechtspraak niet meer vrijgesteld kunnen worden, hebben bv. te maken met het opstellen van deskundigenrapporten en het afleveren van attesten ten behoeven van derden. We verwijzen in dat verband naar de bijlage bij dit bericht die een kort overzicht van de Europese rechtspraak bevat.

In de ene discipline zullen er al meer btw-onderworpen (lees: niet-therapeutische) prestaties voorkomen dan in de andere, maar de kans dat u er helemaal geen zal doen die onderworpen zullen zijn, is ook weer klein. Indien het om een beperkt aantal gaat, is er echter goed nieuws. Zolang uw btw-onderworpen prestaties het bedrag van € 25.000 per jaar niet overschrijden, kunt u immers van een ‘andere’ vrijstelling gebruik maken, die van de zgn. ‘kleine ondernemers’.

Dit heeft dan de volgende gevolgen:

  • Ook al doet u niet-therapeutische prestaties, u zal daar toch geen btw moeten op aanrekenen
  • Uw boekhouder zal ook geen btw-aangiftes voor u moeten doen, maar mogelijk wel zgn. btw-listings (over de onderworpen prestaties) moeten opstellen

 

Concrete actie nodig? Ja, ook als u het bedrag van € 25.000 aan niet-therapeutische prestaties niet zal overschrijden maar wel degelijk dergelijke prestaties zal doen, is het noodzakelijk dat u over een btw-nummer beschikt. Uw boekhouder kan dat aanvragen bij de btw-administratie van uw regio en moet bij die aanvraag dan aangeven dat u van de vrijstelling voor kleine ondernemers gebruik wenst te maken.

Strikt gezien dient u al een btw-nummer te hebben vooraleer u uw eerste btw-onderworpen prestatie zal doen, maar de btw-administratie heeft op 10 december jl. een bericht gepubliceerd waarin een ‘tolerantie’ tot 31 januari 2022 wordt toegekend voor het geval u al onderworpen prestaties in de maand januari zou doen.

 

2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.