Tussentijdse indexering van artsenhonoraria op 1 juni 2022

2022.062

De artsenhonoraria zullen op 1 juni a.s. met 2% geïndexeerd worden. Het gaat om een zgn. voorafname op de index van 1 januari 2023.

Dat betekent dat er in de veronderstelling dat de inflatie bv. 8% is en blijft, er nu al (juni 2022) met 2% wordt geïndexeerd en er begin 2023 nog eens een indexatie met 6% (en niet meer met 8%) volgt.

Bij de voorafname op 1 juni 2022 zal het waarschijnlijk om een lineaire indexering (voor alle disciplines) gaan, terwijl er in de conventie voorzien is dat het op 1 januari 2023 om een selectieve index zal gaan.

Het principe van de voorafname werd - na een initiatief van het Kartel – vooreerst op de NCAZ afgeklopt en vervolgens door de RIZIV-administratie op de tafel van de regering gelegd. Het wetsvoorstel dat daaruit gevolgd is, zit momenteel bij de Raad van State.

Reacties

naar mijn weten staan artsen al jaren achter met correcte indexatie , een 2 % nu en 6% later als er dan een nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen ons weer niet correct indexeert is lachertje . 2 jaar maximale inzet van de eerste lijn wordt fiscaal nog eens afgekalfd. ASBG en zeker andere syndicaten , wanneer gaan jullie echt zorgen voor de artsen en niet plooien? Maak eens van de specialiteit huisartsgeneeskunde een echte specialiteit met honorarium van onze collega specialisten . Utopie ? ja zolang er niet naar gestreefd wordt .

Detemmerman Patrick

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
1 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.064

Akkoord over standstill inzake ereloonsupplementen

ASGB/Kartel heeft de finale tekst rond de standstill van de supplementen goedgekeurd. Er zitten zeker goede elementen in, al betreuren we een aantal gemiste kansen.

2022.072

Vanaf 1 juli 2022 moeten artsen ‘elektronisch betalen’ aanbieden

Een nieuwe wet die van toepassing is op alle ‘ondernemers’ voert de verplichting in om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden vanaf 1 juli 2022. Ook een arts wordt als een ondernemer in de juridische zin van het woord beschouwd. U zal uw patiënten dus ook die mogelijkheid moeten geven. Hierna lichten we aan hand van drie vragen toe wat dit concreet inhoudt.

Mag u nog cash ontvangen na 1 juli? Jazeker, er komt geen verbod op cash, u bent enkel verplicht om ook in de mogelijkheid van elektronisch te betalen te voorzien.

2022.071

Oproep tot input : ontwerp nieuwe erkenningscriteria voor truncus communis en viscerale heelkunde

Bijgevoegde documenten zullen eerstdaags in de Hoge Raad besproken worden.

ASGB-leden die hier opmerkingen of bedenkingen over hebben, kunnen deze overmaken aan het secretariaat. (info@asgb.be).