Website ‘zinloosattest.be’ wil administratieve overlast helpen stoppen

2022.063

Deze website, https://www.zinloosattest.be, is een initiatief van de stuurgroep Kafka waarvan ook ASGB/Kartel deel uitmaakt.

Op de site vindt u een overzicht van attesten op verschillende domeinen waarvoor men zich vaak tot de huisarts wendt, terwijl ze helemaal geen ‘medische meerwaarde’ bieden. U vindt er advies terug over de vraag hoe u het best met de vraag naar zo’n attest omgaat (met bronvermeldingen uit de wet en/of de deontologie).

U kunt op de site eveneens de stempel ‘met de blauwe krokodil’ bestellen, zodat het nutteloze van het attest onmiddellijk opvalt.

Reacties

Jaren geleden heb ik bij herhaling voorstellen gedaan om - in een tijd dat informatisering van de HA praktijk goed en wel ingeburgerd was - een extra honorarium te kunnen aanrekenen voor alle attesten die niet elektronisch te genereren waren. (vooral attesten voor overheidsdiensten moesten in alle vormen en formaten ingevuld worden).

Paul Putzeys

Eén uniform attest voor alle diensten zou een eerste stap zijn.

verhoeven wim

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
9 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.064

Akkoord over standstill inzake ereloonsupplementen

ASGB/Kartel heeft de finale tekst rond de standstill van de supplementen goedgekeurd. Er zitten zeker goede elementen in, al betreuren we een aantal gemiste kansen.

2022.072

Vanaf 1 juli 2022 moeten artsen ‘elektronisch betalen’ aanbieden

Een nieuwe wet die van toepassing is op alle ‘ondernemers’ voert de verplichting in om minstens één elektronisch betaalmiddel aan te bieden vanaf 1 juli 2022. Ook een arts wordt als een ondernemer in de juridische zin van het woord beschouwd. U zal uw patiënten dus ook die mogelijkheid moeten geven. Hierna lichten we aan hand van drie vragen toe wat dit concreet inhoudt.

Mag u nog cash ontvangen na 1 juli? Jazeker, er komt geen verbod op cash, u bent enkel verplicht om ook in de mogelijkheid van elektronisch te betalen te voorzien.

2022.071

Oproep tot input : ontwerp nieuwe erkenningscriteria voor truncus communis en viscerale heelkunde

Bijgevoegde documenten zullen eerstdaags in de Hoge Raad besproken worden.

ASGB-leden die hier opmerkingen of bedenkingen over hebben, kunnen deze overmaken aan het secretariaat. (info@asgb.be).