ASGB: meer aandacht voor somatische zorg psychiatrie, a.u.b.!

2022.125

Dat de werkgroepen TVZ (transversale zorg) spijtig genoeg niet altijd leiden tot goed uitgewerkte of grondig gebudgetteerde projecten, daar hebben we al op gewezen. Zie ons bericht van 30 augustus jl. https://www.asgb.be/node/28409.

Gelukkig zijn er ook uitzonderingen. Neem bv. de WG 5 over de somatische zorg psychiatrie. De vertegenwoordigers van ASGB/Kartel hebben daarin zeer concrete voorstellen gedaan. We betreuren weliswaar dat dit niet meer op het budget voor 2022 gerealiseerd kan worden (omdat de politiek andere pistes verkiest) maar rekenen er nu ten stelligste op dat dit op het budget voor 2023 zal gebeuren.

Er is ons in dat kader gevraagd om een concrete budgetplanning op te maken, een vraag waaraan we graag gevolg geven.

In de brief als bijlage bij dit bericht vindt u de details van onze inhoudelijke voorstellen.

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 3 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2023.175

Nieuw KB op komst inzake vergoeding voor griep- en covidvaccinatie

 

Op het Verzekeringscomité van 18 september jl. werd een ontwerp-KB goedgekeurd dat in specifieke pseudonomenclatuur voorziet voor het toedienen van het griepvaccin en het covidvaccin.

In dit KB worden niet alleen vergoedingen voorzien voor als een arts of verpleegkundige vaccineert maar ook voor als een apotheker vaccineert. En dat laatste mag opmerkelijk genoemd worden, daar er op dit moment nog helemaal geen wettelijke basis is voor het vaccineren door apothekers.

2023.174

Centralisatie hoofdhals tumoren: uw input is welkom

 

Als bijlage bij dit bericht vindt u de eerste ontwerptekst voor de centralisatie van hoofd hals tumoren. De ASGB-vertegenwoordigers hebben in de werkgroep al heel wat opmerkingen gemaakt en proberen bij te schaven.

Verdere input ‘vanop het veld’ zou echter zeker op prijs gesteld worden. We richten deze vraag natuurlijk in het bijzonder aan onze oncologen, radiotherapeuten, MKA-artsen, NKO-artsen, pathologen en radiologen, maar ieders feedback is nuttig.

2023.173

RIZIV-sociaal statuut voor de apotheker – klinisch bioloog

 

Dankzij de aanhoudende inspanningen van ASGB/Kartel hebben de apothekers – klinisch biologen recht gekregen op een identiek sociaal statuut als de artsen - klinisch biologen.

Op zijn website heeft het RIZIV nog eens de voorwaarden, bedragen en modaliteiten samengevat.

Zie Het sociaal statuut van de arts en apotheker-klinisch bioloog - RIZIV (fgov.be)