Zes miljoen voor somatische zorg (…met dank aan ASGB/Kartel)

2022.151

 

In de Riziv-begroting voor 2023 staat 6,4 miljoen euro ingeschreven voor somatische zorg in psychiatrische ziekenhuizen, zo deelt Artsenkrant mee na een interview met psychiater en ASGB-bestuurslid Frieda Matthys. Zie https://www.artsenkrant.com/magazine/zes-miljoen-voor-somatische-zorg/article-normal-64039.html

Ongeveer de helft van dat budget zal gebruikt worden voor enerzijds een intake/screening- en anderzijds een ontslaghonorarium, terwijl de andere helft naar het opstellen van een behandel- en nazorgplan na multidisciplinair overleg zal gaan.

Bottomline van het verhaal is dat psychiatrische patiënten vaak ook met lichamelijke aandoeningen kampen en dat dit het beste multidisciplinair aangepakt wordt. In de TVZ-werkgroep ‘somatische zorg’ hebben de vertegenwoordigers van ASGB, met naast Dr Frieda Matthys ook nog Dr Robert Rutsaert en prof. em. Jan De Lepeleire, daarover een concrete nota uitgewerkt die geheel als basis dient voor de regeling die nu op tafel ligt. Zie https://www.asgb.be/node/28419

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
4 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2022.139

SAVE THE DATE : ASGB-congres op 11 maart 2023

Op zaterdag 11 maart 2023 zal het ASGB-congres doorgaan.

Programma en details volgen nog, maar noteer de datum alvast in uw agenda.

2022.165

Supplementenverbod in de ambulante zorg: weinig doordachte én niet-overlegde beslissing

Het Kartel (ASGB/GBO/MODES) legt zich niet zomaar neer bij het supplementenverbod in de ambulante zorg: weinig doordachte én niet-overlegde beslissing.

De redactie van ons persbericht over het nakend supplementenverbod inzake ambulante zorg is, zo is gebleken, onnauwkeurig en vooral te snel gebeurd. Een aantal leden hebben ons daar vandaag terecht op gewezen. Met name de link naar een inkomstenplafond voor patiënten met een verhoogde tegemoetkoming, was niet op zijn plaats. We verontschuldigen ons hiervoor. Hierna vindt u de aangepaste versie.

 

2022.164

KB inzake locoregionale en supraregionale zorgopdrachten verschenen

 

Op 1 december 2022 is het KB met de oplijsting van de locoregionale en supraregionale zorgopdrachten verschenen.

ASGB/Kartel was niet akkoord om zo maar alle elektrofysiologie als supraregionaal te bestempelen. Ook de PET-scan is een onmisbaar onderzoek dat o.i. als een locoregionale opdracht moet gezien worden. Voor de radiotherapie hebben we ervoor gepleit om dit dan als locoregionale opdracht ten minste niet verplicht maar facultatief te kunnen aanbieden.