OPROEP : feedback over erkenningscriteria heelkunde - niveau 2 titels in chirurgie

2023.082

Eerstdaags worden in de Hoge Raad de beroepstitels viscerale, thoracale, vasculaire en cardiale heelkunde verder besproken. Als u opmerkingen heeft bij de tekst en/of suggesties voor de gevraagde aantallen, dan vernemen we dat graag. U kunt deze mailen naar info@asgb.be; zet aub erkenningscriteria heelkunde in het ‘onderwerp’ van de mail.

Hieronder vindt u de e-mail die wij van het secretariaat van de Hoge Raad ontvangen hebben.

 

Geachte Leden van de Werkgroep Heelkunde,

We naderen het einde van de adviesprocedure voor de verschillende niveau 2 titels in chirurgie.

Als bijlage 1 (zie pdf) vindt u het ontwerpadvies voor de proportionnaliteitstest, opgesteld voor de 4 nieuwe titels.  U kunt reageren door de tabel uit bijlage 2 (zie wordfile) in te vullen.

De overgangsmaatregelen voor de verschillende titels moeten evenwel nog ingevuld worden.

Op 3 maart 2023 en 27 maart 2023 hebben we u gevraagd een tabel in te vullen om de minimale activiteit te bepalen die een chirurg moet aantonen om één van de nieuwe kwalificaties te behalen. We hebben helaas nog geen enkele reactie ontvangen.

En het zou spijtig zijn dat de plenaire vergadering van juni zou verplicht zijn het advies uit te stellen tot oktober 2023 of later.

De Hoge Raad heeft de voorgestelde benadering goedgekeurd, maar de minimale ervaring voor punt d) met verwijzing naar de nomenclatuur moet nog ingevuld worden voor elke kwalificatie.
Er moet vermeden worden meerdere kwalificaties uit te delen aan een chirurg die zijn/haar (beperkte) ervaring in alle domeinen zou inroepen. Concrete en voldoende eisende criteria van minimale activiteit in het verleden, zijn nodig.

U vindt als bijlage 3 een Excel tabel, die de nomenclatuurnummers chirurgie herneemt. De tweede kolom van de Excel tabel stel de classificatie voor: abdominale , vasculaire, thoracale of cardiale chirurgie.

Kunt u ons aub uw akkoord of uw opmerkingen opsturen wat betreft elke categorie in de Excel aub?

 

 

Viscerale heelkunde

hartheelkunde

Thoracale heelkunde

Vasculaire heelkunde

Artikel van de nomenclatuur

 

 

 

 

Sleutelletter en coëfficiënt (N, K) bv N> 250 en K>180

 

 

 

 

Jaarlijks minimum aantal

 

 

 

 

 

 

 

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2 + 4 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2023.106

Prioriteiten voor specialisten en huisartsen volgens ASGB/Kartel

 

Met het oog op de medische verkiezingen die dinsdag a.s. 6 juni beginnen, hebben we u al laten kennismaken het programma van ASGB/Kartel zie https://www.asgb.be/node/28593. Vandaag willen we u onze kernpunten presenteren.

Voor alle artsen willen we traditioneel inzetten op mentaal welzijn en sociale bescherming, maar ook op ecologische transitie en maatregelen inzake de planning van het medisch aanbod.

Daarnaast mikken we telkens op drie afzonderlijke blikvangers voor specialisten en huisartsen.

 

2023.101

Verkiezingsprogramma ASGB/Kartel in 10 punten

 

ASGB/Kartel wil de beroepsverdediging niet blind corporatistisch en demagogisch voeren maar tracht ook steeds oog te hebben voor de maatschappelijke rol van de arts en de wetenschappelijke aspecten van de geneeskunde. Daarom blijven wij een goed uitgebouwde, solidair gedragen, verplichte ziekteverzekering verdedigen, wetende dat dit systeem enkel kan blijven bestaan wanneer er een evenwicht is tussen overheidsgeld en eigen bijdragen. ASGB/Kartel wil daarbij ook zorg dragen voor álle artsen. Op basis van deze uitgangspunten komen wij tot volgend 10-puntenprogramma.

 

2023.098

De 10 + 1 top-realisaties van ASGB/Kartel

 

Indien u nog zou twijfelen om te gaan stemmen, of voor wie, dan geven we u hierbij graag een beknopt overzicht van de belangrijkste zaken die ASGB/Kartel sedert de eerste medische verkiezingen gerealiseerd heeft.

Realisaties hebben post hoc, zeker in tijden van verkiezingen, meestal vele vaders. Daarom voegen we bij alle punten documentatie ter staving.

De rode draad van ASGB/Kartel doorheen de geschiedenis van het medisch syndicalisme is duidelijk herkenbaar.

1. Opwaardering van de intellectuele akten