ASGB/Kartel niet akkoord met gang van zaken inzake transversale zorg

2023.089

 

Naar aanleiding van het volledig ontsporen van de projecten transversale zorg heeft het Kartel deze morgen in het Verzekeringscomité fors geprotesteerd tegen de gang van zaken. Hoewel we van in den beginne grote reserves hadden bij deze projecten hebben we ze na het aanvaarden van onze amendementen in de startnota onder voorbehoud aanvaard.

Sterker nog, we waren het enige syndicaat dat uitgewerkte en concrete voorstellen heeft ingediend. Zowel voor de pneumologische revalidatie als voor de somatische zorg bij psychiatrische patiënten.

Meer en meer blijkt dat de beleidscel, of alleszins enkele personen daarvan, zich geroepen voelt om de scope van deze projecten naar believen aan te passen en om er een politiek-populistische proeftuin van te maken waar de patiënt uiteindelijk niet zal bij gebaat zijn. Het volstaat om te verwijzen naar het fiasco van de post-covid zorg en we voorspellen dat het met de eetstoornissen dezelfde weg zal opgaan.

Intussen worden we in de NCAZ gedwongen om nog bijkomende besparingen te realiseren om de pot van de transversale zorg in 2024 verder aan te vullen, zonder enig zicht op een concrete bestemming. Wij verzetten ons daar stellig tegen, maar blijkbaar is er een syndicaat dat dit wel een goed idee vindt…

Als bijlage bij dit bericht vindt u de nota van de CGV en onze reactie daarop die we naar de leden van de CGV gestuurd hebben.

Reacties

Dat is inderdaad straf.
Goed van de ASGB om alles rond de transversale projecten nog eens goed op een rijtje te zetten.

Frieda Matthys

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 6 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.020

Akkoord 2024-2025 gepubliceerd op 5 februari 2024

 

Vandaag, 5 februari 2024, is het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen in het Staatsblad verschenen.

Dat betekent dat de 30-dagentermijn om geheel of partieel te deconventioneren, is aangevangen.

Wie partieel of volledig wenst te deconventioneren kan dat dus vanaf vandaag aan het RIZIV laten weten via ProGezondheid (en dat tot uiterlijk 6 maart 2024). Indien u volledig wenst toe te treden tot het akkoord, hoeft u daarentegen niets te doen.

2024.015

ASGB-online-seminarie over de vernieuwde Wet Patiëntenrechten

 

Wat ? Na 20 jaar is er een update van de Wet Patiëntenrechten (WPR) op komst. Het desbetreffende wetsontwerp zal weldra door de Kamer goedgekeurd worden en het zou de bedoeling zijn dat het nog dit voorjaar in werking zal treden.

ASGB biedt u de mogelijkheid om kennis te maken met deze vernieuwde versie van de WPR en dit vanuit het standpunt van de arts, dus hoe u er als arts mee om dient te gaan.

2024.026

Last call: ASGB-symposium 2024 ‘info voor starters’

 

Datum: woensdag 13 maart 2024 van 19u tot 22u

Locatie: Let’s meet Center Elewijt, Tervuursesteenweg 564 te 1982 Elewijt

Deelname is GRATIS. Onthaal van 18u30 tot 18u55.

 

Inschrijving

Inschrijven kan t.e.m. 5 maart 2024 door het webformulier uit de link hierna in te vullen. https://asgb.be/form/symposium-starters-2024