ASGB/Kartel niet akkoord met gang van zaken inzake transversale zorg

2023.089

 

Naar aanleiding van het volledig ontsporen van de projecten transversale zorg heeft het Kartel deze morgen in het Verzekeringscomité fors geprotesteerd tegen de gang van zaken. Hoewel we van in den beginne grote reserves hadden bij deze projecten hebben we ze na het aanvaarden van onze amendementen in de startnota onder voorbehoud aanvaard.

Sterker nog, we waren het enige syndicaat dat uitgewerkte en concrete voorstellen heeft ingediend. Zowel voor de pneumologische revalidatie als voor de somatische zorg bij psychiatrische patiënten.

Meer en meer blijkt dat de beleidscel, of alleszins enkele personen daarvan, zich geroepen voelt om de scope van deze projecten naar believen aan te passen en om er een politiek-populistische proeftuin van te maken waar de patiënt uiteindelijk niet zal bij gebaat zijn. Het volstaat om te verwijzen naar het fiasco van de post-covid zorg en we voorspellen dat het met de eetstoornissen dezelfde weg zal opgaan.

Intussen worden we in de NCAZ gedwongen om nog bijkomende besparingen te realiseren om de pot van de transversale zorg in 2024 verder aan te vullen, zonder enig zicht op een concrete bestemming. Wij verzetten ons daar stellig tegen, maar blijkbaar is er een syndicaat dat dit wel een goed idee vindt…

Als bijlage bij dit bericht vindt u de nota van de CGV en onze reactie daarop die we naar de leden van de CGV gestuurd hebben.

Reacties

Dat is inderdaad straf.
Goed van de ASGB om alles rond de transversale projecten nog eens goed op een rijtje te zetten.

Frieda Matthys

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
4 + 13 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2023.106

Prioriteiten voor specialisten en huisartsen volgens ASGB/Kartel

 

Met het oog op de medische verkiezingen die dinsdag a.s. 6 juni beginnen, hebben we u al laten kennismaken het programma van ASGB/Kartel zie https://www.asgb.be/node/28593. Vandaag willen we u onze kernpunten presenteren.

Voor alle artsen willen we traditioneel inzetten op mentaal welzijn en sociale bescherming, maar ook op ecologische transitie en maatregelen inzake de planning van het medisch aanbod.

Daarnaast mikken we telkens op drie afzonderlijke blikvangers voor specialisten en huisartsen.

 

2023.101

Verkiezingsprogramma ASGB/Kartel in 10 punten

 

ASGB/Kartel wil de beroepsverdediging niet blind corporatistisch en demagogisch voeren maar tracht ook steeds oog te hebben voor de maatschappelijke rol van de arts en de wetenschappelijke aspecten van de geneeskunde. Daarom blijven wij een goed uitgebouwde, solidair gedragen, verplichte ziekteverzekering verdedigen, wetende dat dit systeem enkel kan blijven bestaan wanneer er een evenwicht is tussen overheidsgeld en eigen bijdragen. ASGB/Kartel wil daarbij ook zorg dragen voor álle artsen. Op basis van deze uitgangspunten komen wij tot volgend 10-puntenprogramma.

 

2023.098

De 10 + 1 top-realisaties van ASGB/Kartel

 

Indien u nog zou twijfelen om te gaan stemmen, of voor wie, dan geven we u hierbij graag een beknopt overzicht van de belangrijkste zaken die ASGB/Kartel sedert de eerste medische verkiezingen gerealiseerd heeft.

Realisaties hebben post hoc, zeker in tijden van verkiezingen, meestal vele vaders. Daarom voegen we bij alle punten documentatie ter staving.

De rode draad van ASGB/Kartel doorheen de geschiedenis van het medisch syndicalisme is duidelijk herkenbaar.

1. Opwaardering van de intellectuele akten