Standstill ereloonsupplementen: verlengd tot eind 2023

2023.096

 

Op 20 april 2023 communiceerden we – na de voorbarige communicatie van Minister Frank Vandenbroucke – dat de verlenging van de standstill van de ereloonsupplementen nog niet definitief afgeklopt was. Zie https://www.asgb.be/node/28571.

Er was een informeel akkoord, maar nog geen formeel akkoord. We hadden – samen met Zorgnet Icuro – namelijk grote bezwaren tegen de blijvende regionale ongelijkheid in maximupercentages.

Uiteindelijk is men ons – deels – tegemoet gekomen door vóór het einde van 2023 een uitgebreide analyse aan te leveren met maximumpercentages én totale supplementenmassa per ziekenhuis, om zo richting een eerlijker en meer geharmoniseerd maximumpercentage van ereloonsupplementen voor alle ziekenhuizen te komen. Daarna hebben we ook ingestemd met een nieuwe verlenging van de standstill tot eind 2023.

Onze vraag naar meer transparantie voor de patiënt en supplementen in euro’s i.p.v. in percentages werd echter niet weerhouden. Indien er geen duidelijkheid en transparantie komt rond de maximumpercentages en reële massa’s van supplementen om te komen tot een eerlijk en geharmoniseerd maximumpercentage voor alle ziekenhuizen, zal een volgende verlenging voor ons dus een no-go zijn.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.020

Akkoord 2024-2025 gepubliceerd op 5 februari 2024

 

Vandaag, 5 februari 2024, is het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen in het Staatsblad verschenen.

Dat betekent dat de 30-dagentermijn om geheel of partieel te deconventioneren, is aangevangen.

Wie partieel of volledig wenst te deconventioneren kan dat dus vanaf vandaag aan het RIZIV laten weten via ProGezondheid (en dat tot uiterlijk 6 maart 2024). Indien u volledig wenst toe te treden tot het akkoord, hoeft u daarentegen niets te doen.

2024.015

ASGB-online-seminarie over de vernieuwde Wet Patiëntenrechten

 

Wat ? Na 20 jaar is er een update van de Wet Patiëntenrechten (WPR) op komst. Het desbetreffende wetsontwerp zal weldra door de Kamer goedgekeurd worden en het zou de bedoeling zijn dat het nog dit voorjaar in werking zal treden.

ASGB biedt u de mogelijkheid om kennis te maken met deze vernieuwde versie van de WPR en dit vanuit het standpunt van de arts, dus hoe u er als arts mee om dient te gaan.

2024.026

Last call: ASGB-symposium 2024 ‘info voor starters’

 

Datum: woensdag 13 maart 2024 van 19u tot 22u

Locatie: Let’s meet Center Elewijt, Tervuursesteenweg 564 te 1982 Elewijt

Deelname is GRATIS. Onthaal van 18u30 tot 18u55.

 

Inschrijving

Inschrijven kan t.e.m. 5 maart 2024 door het webformulier uit de link hierna in te vullen. https://asgb.be/form/symposium-starters-2024