Standstill ereloonsupplementen: verlengd tot eind 2023

2023.096

 

Op 20 april 2023 communiceerden we – na de voorbarige communicatie van Minister Frank Vandenbroucke – dat de verlenging van de standstill van de ereloonsupplementen nog niet definitief afgeklopt was. Zie https://www.asgb.be/node/28571.

Er was een informeel akkoord, maar nog geen formeel akkoord. We hadden – samen met Zorgnet Icuro – namelijk grote bezwaren tegen de blijvende regionale ongelijkheid in maximupercentages.

Uiteindelijk is men ons – deels – tegemoet gekomen door vóór het einde van 2023 een uitgebreide analyse aan te leveren met maximumpercentages én totale supplementenmassa per ziekenhuis, om zo richting een eerlijker en meer geharmoniseerd maximumpercentage van ereloonsupplementen voor alle ziekenhuizen te komen. Daarna hebben we ook ingestemd met een nieuwe verlenging van de standstill tot eind 2023.

Onze vraag naar meer transparantie voor de patiënt en supplementen in euro’s i.p.v. in percentages werd echter niet weerhouden. Indien er geen duidelijkheid en transparantie komt rond de maximumpercentages en reële massa’s van supplementen om te komen tot een eerlijk en geharmoniseerd maximumpercentage voor alle ziekenhuizen, zal een volgende verlenging voor ons dus een no-go zijn.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
2023.106

Prioriteiten voor specialisten en huisartsen volgens ASGB/Kartel

 

Met het oog op de medische verkiezingen die dinsdag a.s. 6 juni beginnen, hebben we u al laten kennismaken het programma van ASGB/Kartel zie https://www.asgb.be/node/28593. Vandaag willen we u onze kernpunten presenteren.

Voor alle artsen willen we traditioneel inzetten op mentaal welzijn en sociale bescherming, maar ook op ecologische transitie en maatregelen inzake de planning van het medisch aanbod.

Daarnaast mikken we telkens op drie afzonderlijke blikvangers voor specialisten en huisartsen.

 

2023.101

Verkiezingsprogramma ASGB/Kartel in 10 punten

 

ASGB/Kartel wil de beroepsverdediging niet blind corporatistisch en demagogisch voeren maar tracht ook steeds oog te hebben voor de maatschappelijke rol van de arts en de wetenschappelijke aspecten van de geneeskunde. Daarom blijven wij een goed uitgebouwde, solidair gedragen, verplichte ziekteverzekering verdedigen, wetende dat dit systeem enkel kan blijven bestaan wanneer er een evenwicht is tussen overheidsgeld en eigen bijdragen. ASGB/Kartel wil daarbij ook zorg dragen voor álle artsen. Op basis van deze uitgangspunten komen wij tot volgend 10-puntenprogramma.

 

2023.098

De 10 + 1 top-realisaties van ASGB/Kartel

 

Indien u nog zou twijfelen om te gaan stemmen, of voor wie, dan geven we u hierbij graag een beknopt overzicht van de belangrijkste zaken die ASGB/Kartel sedert de eerste medische verkiezingen gerealiseerd heeft.

Realisaties hebben post hoc, zeker in tijden van verkiezingen, meestal vele vaders. Daarom voegen we bij alle punten documentatie ter staving.

De rode draad van ASGB/Kartel doorheen de geschiedenis van het medisch syndicalisme is duidelijk herkenbaar.

1. Opwaardering van de intellectuele akten