Cogovernance is van iedereen!

2023.107

 

Één van de meest ergerlijke zaken aan de medische verkiezingen is dat voorspelbare steekspel van wie wat wanneer heeft gerealiseerd.

We hebben ons voorgenomen om strikt enkel onze eigen realisaties te vermelden en niet te gaan lopen met die van onze collega’s. Want ieder doet zijn/haar deel, en dus moet je eerlijk credits geven aan elke realisatie of goed idee van een ander.

En toch een eenmalige reactie. Omdat expliciet werd gecommuniceerd dat wij het idee van cogovernance zouden “gestolen” hebben. Even de feiten:

  • * Met cogovernance dat we op de agenda hebben gezet, bedoelen we uiteraard niet de reeds bestaande goede ententes tussen artsen en beheerders die in vele ziekenhuizen aanwezig zijn. Wél de noodzakelijke paradigmashift wanneer honoraria opgesplitst zullen worden in intellectuele honoraria (voor artsen) en kostendekkende honoraria. Voor die laatste is volgens ons een verankerde cogovernance nodig op dienstniveau, niveau medische raad én raad van bestuur, om de kostendekkende honoraria mee te beheren.
  • * Dit is een ander verhaal dan de reeds bestaande vormen van cogovernance, aangezien er nu steeds een financiële regeling geldt tussen medische raad en beheerder rond de afdrachten op de artsenhonoraria. Met de hervorming van de nomenclatuur vervalt de facto de afdrachtenregeling en moet gezocht worden naar een nieuw governance kader.
  • * In dat kader hebben wij cogovernance op tafel gelegd als oplossing om de artsenbelangen in ziekenhuizen te vrijwaren.

 

Korte tijdslijn:

1. In 2020 schreef onze voorzitter specialisten reeds een stuk in Knack rond de hervorming van de ziekenhuisfinanciering met cogovernance als noodzakelijke piste (zie pdf ‘KnackThomasGevaert’).

2.  Eind 2021 werd na de slotonderhandelingen de term ‘cogovernance’ opgenomen in de definitieve versie van het akkoord 2022-2023, meer bepaald in de passage rond hervorming van de nomenclatuur klinische biologie, op uitdrukkelijk aangeven van onze klinisch biologen, omdat die passage anders teveel risico voor de artsen inhield.

3.  Na de nota van Minister Frank Vandenbroucke van begin 2022 over de hervorming van het ziekenhuislandschap – waar cogovernance niet in voorkwam – hebben we omstandig gereageerd met als kernelement de noodzaak aan cogovernance (zie pdf ‘ledenbericht jan 2022’).

4.  Tijdens voorbereidende gesprekken voor de Taskforce ziekenhuishervorming hebben we in februari 2022 aangedrongen op het uitwerken van cogovernance in ziekenhuizen en dit werd mee opgenomen in de basis onderhandelinsnota.

5.  In april 2022 hebben zowel wij als BVAS een uitgewerkte nota rond nieuwe ziekenhuisgovernance op tafel gelegd: onze nota had als titel “cogovernance” (zie pdf ‘Kartelstandpuntinzakecogovernance’), in de nota van BVAS komt het woord “cogovernance” nul keer voor. AADM legde geen nota op tafel.

6.  Onze voorzitter specialisten is onze visie rond cogovernance vervolgens ook gaan uiteenzetten voor ZorgnetIcuro én in hoorzittingen van het federaal parlement rond de geplande ziekenhuishervormingen (zie pdf ‘voordrachtThomasGevaertZorgnet’ en pdf ‘voordrachtThomasGevaertparlement’)

7.  Op 11 maart 2023 hebben we een congres gehouden waarop cogovernance één van de zes hoofdpunten was (zie PPT ‘CongresCogovernance’).

8.  Buiten persberichten konden we geen nota’s noch opiniestukken van collega-syndicaten terugvinden met “cogovernance” als term. Op vergaderingen hebben we daar ook nooit standpunten over gehoord. Tot nu dus.

 

We gaan graag inhoudelijk het debat aan i.p.v. zoals op een speelplaats luid te roepen, knikkers te claimen, maar stiekem vals te spelen.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.042

OPROEP : kandidaat voor werkgroep long Covid

 

De huidige overeenkomst Long-COVID-19 voor een aangepaste zorgaanpak neemt een einde op 30 juni 2024. 

Voor de nieuwe conventie zal men een transversale werkgroep organiseren op 23 april. 

Wij doen een oproep onder onze leden om zich kandidaat te stellen voor deze WG.

Bij interesse kan u een e-mail sturen naar het secretariaat (info@asgb.be).

 

 

2024.041

Update van nomenclatuur pneumologie (interventionele bronchoscopie)

 

Op 25 maart 2024 is een KB gepubliceerd dat de nomenclatuur voor de pneumologie aanpast.

Het gaat meer bepaald om een hele reeks aanpassingen inzake de interventionele bronchoscopie.

U vindt de aanpassingen integraal terug in de pdf als bijlage.

Zij treden in voege op 1 mei 2024.

2024.040

Praktijkondersteuning huisartsen geconcretiseerd

 

Het vorige akkoord voorzag al in een budget van 16,7 miljoen euro voor de ondersteuning van de praktijken van huisartsen in 2023.

Dat werd nu eindelijk ook geconcretiseerd en afgerond door een werkgroep van de NCAZ én op 25 maart jl. goedgekeurd door het Verzekeringscomité van het RIZIV.

Vooreerst, die 16,7 miljoen komt uit het budget voor de honoraria van de artsen. Dat willen we toch even benadrukken te midden van (ministeriële) persberichten over lenteplannen.