Vanaf 1/9/2023 nieuwe verplichting i.v.m. supplementen bij elektronische facturatie

2023.165

 

We hebben er op 2 augustus al over bericht, zie https://www.asgb.be/node/28649, maar achten het nuttig dit daags voor het in voege treedt, nog eens te herhalen: vanaf 1 september 2023 bent u verplicht om in geval van elektronische facturatie van ambulante prestaties die aanleiding geven tot terugbetaling door de ziekteverzekering, eventueel aangerekende ereloonsupplementen formeel mee te delen aan de ziekenfondsen.

Concreet: in de erkende softwarepakketten is er een zone “supplement” voorzien waarin u het bedrag moet invullen dat overeenkomt met het verschil tussen het conventietarief en wat u vraagt aan de patiënt.

Voor de volledigheid: deze nieuwe verplichting geldt niet voor papieren getuigschriften. Ze geldt enkel bij het gebruik van e-attest en e-fact.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 8 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2023.232

Opinie Dr. Gevaert: technocratitis en tekentafelgeneeskunde

 

Onze voorzitter specialisten Dr. Thomas Gevaert is n.a.v. het evaluatierapport van CEBAM over het zorgtraject Long Covid nog eens in zijn pen gekropen. Artsenkrant heeft zijn opiniestuk overgenomen, zie https://www.artsenkrant.com/actueel/technocratitis-en-tekentafelgeneeskunde/article-opinion-69485.html?cookie_check=1701352763

U kunt de integrale tekst ervan ook hier lezen.

 

2023.231

Maak een gratis simulatie voor de New Deal

 

In aanloop naar de start van het pilootproject New Deal lanceerde het Vlaams consortium (een samenwerking van Domus Medica, VAS, ASGB en AADM) een informatieve website newdealhuisartsen.be met een gratis simulatietool. Aan de hand van deze simulatietool kunt u testen wat het nieuwe financieringsmodel zou betekenen voor uw praktijk.

Gratis simulatietool

2023.230

Meer (handhavings)bevoegdheden voor de hoofdarts

 

Een op 24 november 2023 verschenen Wet diverse gezondheidsbepalingen heeft de bedoeling om de hoofdarts meer slagkracht te geven om de kwaliteit en de veiligheid van de zorgverstrekking te bewaken.

Ingevolge art. 21 van de Ziekenhuiswet is de hoofdarts immers verantwoordelijk voor deze kwaliteit en veiligheid maar het ontbrak hem/haar nog aan instrumenten om het beleid op dat vlak te concretiseren.