Centralisatie hoofdhals tumoren: uw input is welkom
Als bijlage bij dit bericht vindt u de eerste ontwerptekst voor de centralisatie van hoofd hals tumoren. De ASGB-vertegenwoordigers hebben in de werkgroep al heel wat opmerkingen gemaakt en proberen bij te schaven.
Verdere input ‘vanop het veld’ zou echter zeker op prijs gesteld worden. We richten deze vraag natuurlijk in het bijzonder aan onze oncologen, radiotherapeuten, MKA-artsen, NKO-artsen, pathologen en radiologen, maar ieders feedback is nuttig.
Gelieve aub eventuele opmerkingen en suggesties op de tekst door te sturen naar info@asgb.be, indien mogelijk tegen uiterlijk zondag a.s.
Reacties
Deze tekst roept toch enkele bedenkingen op:
- We zitten -met de netwerken- in een verregaande oefening van centralisatie de voorbije jaren. Nu opleggen van criteria op basis van aantal per ziekenhuis (en niet per netwerk) is dan ook wat vreemd. Je kunt immers niet alle oefeningen tegelijk maken. Wellicht kunnen de meeste netwerken een plan voor goede zorg uitwerken/voorleggen voor de hoofdhals oncologie.
- Een zekere vorm van centralisatie is verdedigbaar; echter "awareness" rond voorkomen en vroege diagnostiek zijn essentieel. Kennis dient ten alle tijde zoveel mogelijk gedeeld/verspreid te worden.
- centralisatie zou best eerst gebeuren voor echt zeldzame en vaak curatieve kankers, zoals kinderoncologie, sarcomen, allogene beenmergtransplantaties... 1 centrum in Vlaanderen zou hiervoor volstaan.
- bijzondere dank aan ASGB om deze discussie open te trekken
Reactie toevoegen