Centralisatie hoofdhals tumoren: uw input is welkom

2023.174

 

Als bijlage bij dit bericht vindt u de eerste ontwerptekst voor de centralisatie van hoofd hals tumoren. De ASGB-vertegenwoordigers hebben in de werkgroep al heel wat opmerkingen gemaakt en proberen bij te schaven.

Verdere input ‘vanop het veld’ zou echter zeker op prijs gesteld worden. We richten deze vraag natuurlijk in het bijzonder aan onze oncologen, radiotherapeuten, MKA-artsen, NKO-artsen, pathologen en radiologen, maar ieders feedback is nuttig.

Gelieve aub eventuele opmerkingen en suggesties op de tekst door te sturen naar info@asgb.be, indien mogelijk tegen uiterlijk zondag a.s.

Reacties

Deze tekst roept toch enkele bedenkingen op:
- We zitten -met de netwerken- in een verregaande oefening van centralisatie de voorbije jaren. Nu opleggen van criteria op basis van aantal per ziekenhuis (en niet per netwerk) is dan ook wat vreemd. Je kunt immers niet alle oefeningen tegelijk maken. Wellicht kunnen de meeste netwerken een plan voor goede zorg uitwerken/voorleggen voor de hoofdhals oncologie.
- Een zekere vorm van centralisatie is verdedigbaar; echter "awareness" rond voorkomen en vroege diagnostiek zijn essentieel. Kennis dient ten alle tijde zoveel mogelijk gedeeld/verspreid te worden.
- centralisatie zou best eerst gebeuren voor echt zeldzame en vaak curatieve kankers, zoals kinderoncologie, sarcomen, allogene beenmergtransplantaties... 1 centrum in Vlaanderen zou hiervoor volstaan.
- bijzondere dank aan ASGB om deze discussie open te trekken

Wim Demey

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 7 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2023.232

Opinie Dr. Gevaert: technocratitis en tekentafelgeneeskunde

 

Onze voorzitter specialisten Dr. Thomas Gevaert is n.a.v. het evaluatierapport van CEBAM over het zorgtraject Long Covid nog eens in zijn pen gekropen. Artsenkrant heeft zijn opiniestuk overgenomen, zie https://www.artsenkrant.com/actueel/technocratitis-en-tekentafelgeneeskunde/article-opinion-69485.html?cookie_check=1701352763

U kunt de integrale tekst ervan ook hier lezen.

 

2023.231

Maak een gratis simulatie voor de New Deal

 

In aanloop naar de start van het pilootproject New Deal lanceerde het Vlaams consortium (een samenwerking van Domus Medica, VAS, ASGB en AADM) een informatieve website newdealhuisartsen.be met een gratis simulatietool. Aan de hand van deze simulatietool kunt u testen wat het nieuwe financieringsmodel zou betekenen voor uw praktijk.

Gratis simulatietool

2023.230

Meer (handhavings)bevoegdheden voor de hoofdarts

 

Een op 24 november 2023 verschenen Wet diverse gezondheidsbepalingen heeft de bedoeling om de hoofdarts meer slagkracht te geven om de kwaliteit en de veiligheid van de zorgverstrekking te bewaken.

Ingevolge art. 21 van de Ziekenhuiswet is de hoofdarts immers verantwoordelijk voor deze kwaliteit en veiligheid maar het ontbrak hem/haar nog aan instrumenten om het beleid op dat vlak te concretiseren.