Centralisatie hoofdhals tumoren: uw input is welkom

2023.174

 

Als bijlage bij dit bericht vindt u de eerste ontwerptekst voor de centralisatie van hoofd hals tumoren. De ASGB-vertegenwoordigers hebben in de werkgroep al heel wat opmerkingen gemaakt en proberen bij te schaven.

Verdere input ‘vanop het veld’ zou echter zeker op prijs gesteld worden. We richten deze vraag natuurlijk in het bijzonder aan onze oncologen, radiotherapeuten, MKA-artsen, NKO-artsen, pathologen en radiologen, maar ieders feedback is nuttig.

Gelieve aub eventuele opmerkingen en suggesties op de tekst door te sturen naar info@asgb.be, indien mogelijk tegen uiterlijk zondag a.s.

Reacties

Deze tekst roept toch enkele bedenkingen op:
- We zitten -met de netwerken- in een verregaande oefening van centralisatie de voorbije jaren. Nu opleggen van criteria op basis van aantal per ziekenhuis (en niet per netwerk) is dan ook wat vreemd. Je kunt immers niet alle oefeningen tegelijk maken. Wellicht kunnen de meeste netwerken een plan voor goede zorg uitwerken/voorleggen voor de hoofdhals oncologie.
- Een zekere vorm van centralisatie is verdedigbaar; echter "awareness" rond voorkomen en vroege diagnostiek zijn essentieel. Kennis dient ten alle tijde zoveel mogelijk gedeeld/verspreid te worden.
- centralisatie zou best eerst gebeuren voor echt zeldzame en vaak curatieve kankers, zoals kinderoncologie, sarcomen, allogene beenmergtransplantaties... 1 centrum in Vlaanderen zou hiervoor volstaan.
- bijzondere dank aan ASGB om deze discussie open te trekken

Wim Demey

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 11 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.069

Nieuwe collectieve overeenkomst ASO algemeeen verbindend verklaard

 

Op 17 mei 2024 werd het KB gepubliceerd dat de nieuwe collectieve overeenkomst (CO) voor ASO algemeen verbindend verklaart.

Voor de inhoud van deze CO verwijzen we naar ons bericht van 18 maart 2024 : zie https://asgb.be/node/28791

Dat deze CO nu algemeen bindend verklaard wordt (via KB) wil zeggen dat hij van toepassing gemaakt wordt op alle ‘werkgevers’ van ASO (alle ziekenhuizen en stagemeesters).

In de pdf als bijlage vindt u de tekst van het op 17 mei gepubliceerde KB terug.

2024.068

KB over geïntegreerde praktijkpremie 2023 verschenen

 

Huisartsen kunnen jaarlijks een premie bekomen voor het gebruik van e-healthdiensten, de zgn. geïntegreerde praktijkpremie. 

Op 17 mei 2024 werd het KB gepubliceerd dat de criteria officialiseert voor het bekomen van deze premie voor het jaar 2023.

Voor de inhoud verwijzen we naar ons bericht van 29 juni 2023 (zie https://asgb.be/node/28632) waarin u een overzicht van deze criteria terugvindt.

2024.067

Nieuwe vergoedingsmodaliteiten medisch materiaal voor endovasculaire pulmonale embolectomie

 

Op 15 mei 2024 is een MB gepubliceerd over de vergoedingsmodaliteiten van medisch materiaal voor endovasculaire pulmonale embolectomie.

Dit besluit treedt in voege op 1 juni 2024.

Via de link hieronder kunt u de integrale tekst ervan downloaden.