Nieuw KB op komst inzake vergoeding voor griep- en covidvaccinatie

2023.175

 

Op het Verzekeringscomité van 18 september jl. werd een ontwerp-KB goedgekeurd dat in specifieke pseudonomenclatuur voorziet voor het toedienen van het griepvaccin en het covidvaccin.

In dit KB worden niet alleen vergoedingen voorzien voor als een arts of verpleegkundige vaccineert maar ook voor als een apotheker vaccineert. En dat laatste mag opmerkelijk genoemd worden, daar er op dit moment nog helemaal geen wettelijke basis is voor het vaccineren door apothekers.

Dat is meteen ook de reden waarom de vertegenwoordigers van ASGB/Kartel ‘tegen’ gestemd hebben eergisteren. Consequent zijn heet dat. Het KB had zich (minstens voorlopig) moeten beperken tot verpleegkundigen en artsen.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat het hoog tijd was en is om te weten hoe de komende herfstvaccinatie vergoed zal worden. De regeling uit het KB zal van toepassing zijn vanaf 1 oktober 2023 en bepaalt dat er pseudocodes gemaakt zullen worden voor

  •   * het voorbereiden van het covid-vaccin met als vergoeding € 3,22
  •   * het toedienen van het covid-vaccin met als vergoeding € 15,50
  •   * het toedienen van het griepvaccin met als vergoeding € 15,50

 

Deze pseudocodes zijn nog niet gekend. Zodra het RIZIV ze bekend maakt, laten we dit weten via een nieuw ledenbericht. Ze zullen in elk geval via de derdebetaler afgerekend moeten worden. Indien u het covid- en het griepvaccin op hetzelfde moment zet, mag u ook beide codes aanrekenen. Indien u in uw kabinet vaccineert, beschikt u overigens over twee opties: ofwel rekent u een raadpleging aan ofwel rekent u de pseudocode aan voor het betrokken vaccin.

Reacties

Is het zeker dat men ons niet gaat terugfluiten als we vaccineren op bepaalde tijdstippen en alleen vaccins toedienen met aanrekening van een raadpleging omdat het in het kabinet gebeurt?

Gilio

De diensten van het RIZIV hebben verzekerd dat je als arts kan kiezen tussen het pseudonomenclatuurnummer of een de raadpleging 101076

Creemers

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
6 + 10 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2023.233

OPROEP : huisartsen gezocht voor diverse (RIZIV-)organen

 

Na de recente medische verkiezingen werden en worden de raden en commissies van het RIZIV opnieuw samengesteld. Voor een aantal huisartsenfuncties is ASGB nog op zoek naar geïnteresseerde kandidaten.

U vindt hierna deze functies en de vergaderfrequentie ervan. De bevoegdheden van de betrokken raden en commissies vindt u terug in de pdf als bijlage bij dit bericht.

Indien u interesse heeft in één van deze functies, kunt u zich aanmelden via info@asgb.be.

2023.232

Opinie Dr. Gevaert: technocratitis en tekentafelgeneeskunde

 

Onze voorzitter specialisten Dr. Thomas Gevaert is n.a.v. het evaluatierapport van CEBAM over het zorgtraject Long Covid nog eens in zijn pen gekropen. Artsenkrant heeft zijn opiniestuk overgenomen, zie https://www.artsenkrant.com/actueel/technocratitis-en-tekentafelgeneeskunde/article-opinion-69485.html?cookie_check=1701352763

U kunt de integrale tekst ervan ook hier lezen.

 

2023.231

Maak een gratis simulatie voor de New Deal

 

In aanloop naar de start van het pilootproject New Deal lanceerde het Vlaams consortium (een samenwerking van Domus Medica, VAS, ASGB en AADM) een informatieve website newdealhuisartsen.be met een gratis simulatietool. Aan de hand van deze simulatietool kunt u testen wat het nieuwe financieringsmodel zou betekenen voor uw praktijk.

Gratis simulatietool