Geen geïntegreerde zorg zonder geïntegreerde communicatie

2023.219

 

Voor ASGB/Kartel is het altijd al klaar en duidelijk geweest dat van elke raadpleging een verslag nodig is dat (rechtstreeks) aan de behandelende huisarts verstuurd moet worden. Het moet tevens beschikbaar zijn voor alle artsen met een therapeutische relatie.

De technische problemen die dat in de weg staan moeten zo snel mogelijk worden opgelost. Geïntegreerde zorg is immers onmogelijk zonder dat er geïntegreerde communicatie is. Op verzoek van ASGB/Kartel werd dan ook bijgevoegde brief aan het eHealthplatform gericht.

Reacties

Beste collegae,
Het is zonder twijfel zo dat het delen van medische gegevens van de patiënt op vandaag vanzelfsprekend is, in zoverre de patiënt hiermee akkoord gaat. Dat is de reden van bestaan van het e-Health platform dat hierbij zowel de kant van de patiënt als de zijde van de zorgverstrekker bedoelt af te dekken.
De extramurale specialisten zijn daarbij tot hiertoe weinig betrokken. In zoverre zij verbonden zijn aan een ziekenhuis hebben ze meestal wél de mogelijkheid om van thuis uit in het EPD van het ziekenhuis te werken en van daaruit brieven te versturen, al dan niet met een eigen logo of heading.
Bij mijn weten zijn er wel extra muros specialisten en associaties die een eigen EPD hebben ontwikkeld/aangeschaft. Daarnaast kan elke arts vanop een eigen PC - en na goedkeuring door de overheid – communiceren met collega’s via de eHealth box. Deze brieven komen inderdaad niet in de Hub terecht en zijn dus niet opvraagbaar door een derde arts, tenzij een collega die wél over een connectie met de Hub beschikt het betrokken document laat publiceren. Een brief versturen per post mag natuurlijk ook nog steeds, maar daar is de mogelijkheid nog minder duidelijk hoe dit in de Hub moet worden gerefereerd. Daarnaast biedt Nexuz ook de mogelijkheid om – tegen betaling en via een specifiek daartoe ontwikkelde applicatie – hun netwerk te gebruiken.
Na een parlementaire vraag in juli 2023 kwam de vraag tot het opstellen van criteria waaraan een minimaal pakket voor extra-muros specialisten moet voldoen ter bespreking op het BHC van het eHealth platform in september en werd daar goedgekeurd. Hier werd natuurlijk niets gezegd over de financiering van dit ‘EPD’. Voor wat betreft de huisartsen zit dat bij het RIZIV, en laat de vraag nu van daar komen. Hieruit zou men kunnen hopen dat het RIZIV bereid is om daarvoor financiering te voorzien?
Het BHC eHealth nam alvast de volgende beslissing omtrent het registreren van bruikbare producten:
‘Rekening houdende met de beschikbare middelen moet de praktische toepassing van dit beginsel worden bestudeerd. Een voorstel van timing zal aan een volgend Beheerscomité worden voorgelegd. Zoals voor de andere registraties zal de juiste scope en de lijst van de registratiecriteria worden vastgelegd in overleg met de sector van de betrokken zorgverleners en de sector van de softwarepakketten/van de industrie.’
De vraag zal dan blijven of men de extra muros specialisten zal verplichten een dergelijk geregistreerd EPD te implementeren.

Jan Raemaekers

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
12 + 2 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.143

Budgetvoorstel 2025 afgeblokt. Wat nu met de telefonische consultaties?

 

Het tijdelijk opschorten van de vergoeding voor telefonische consultaties vanaf 2025 bracht en brengt heel wat commotie met zich mee.

En terecht, want zorgprestaties op afstand (zowel via telefoon, video of andere media) zijn niet meer weg te denken uit het huidige zorglandschap. De toegevoegde waarde van deze consulten wordt unaniem erkend, zowel door patiënten, huisartsen als specialisten. Teleconsultaties zijn namelijk complementair aan fysieke contacten.

2024.142

Budgetvoorstel 2025 geraakt niet door de Algemene Raad

Coup de theâtre: na met het mes op de keel op enkele weken tijd een besparingsoefening van 70 miljoen euro erdoor te moeten jagen, waarbij we o.a. voor de budgetoverschrijding van de telefonische consultaties geen andere optie kregen dan deze voorlopig budgettair op nul te zetten, werd dit door het Verzekeringscomité goedgekeurde voorstel vandaag afgekeurd in de Algemene Raad van het RIZIV (door de regeringsbank).

2024.141

Tegemoetkoming voor neurostimulatoren inzake deep brain stimulation: nieuwe regels vanaf 1/11/2024

 

In het Staatsblad van 14 oktober 2024 werd een MB gepubliceerd i.v.m. de tegemoetkoming voor neurostimulatoren inzake deep brain stimulation. Dit besluit voorziet in nieuwe regels die in voege treden op 1 november a.s.

Tegelijkertijd werd een Verordening gepubliceerd die nieuwe aanvraagformulieren invoert – eveneens vanaf 1 november 2024 – voor deze tegemoetkoming.

Als bijlage bij dit bericht vindt u de integrale teksten van zowel het MB als de Verordening.