Collectieve overeenkomst ASO, laatste aanpassingen

2023.246

De Collectieve Overeenkomst van 19 mei 2021  met betrekking tot de artsen-specialisten in opleiding die op 19 juli 2021 bij K.B. (BS  28 juli 2021) algemeen bindend werd verklaard voorzag in een  evaluatie om de  twee  jaar.  Die is ook gebeurd, hangende problemen en bijkomende vragen vanwege de ASO werden besproken. De onderhandelingen liepen bijzonder stroef maar konden gisteren op 22/12/2023 onder de auspiciën van de heer Jo De Cock toch met succes worden afgerond. In  het bijzonder tussen de  Franstalige ASO en hun  ziekenhuizen zijn de relaties  toch  wel erg vertroebeld. Die lijken wel een universum apart.

Een  bijkomend  budget van 6,7 miljoen (geïndexeerd) werd  door de  minister ter beschikking gesteld. Er zal een grondige analyse  gebeuren van de reële meerkost van de CO van 19/5/2021 en  van de besteding  van  de eerste  schijf  van 30  miljoen die zowel door de minister als door de NCAZ werd gefinancierd.

Blijkbaar  zijn er in diverse  ziekenhuizen  (voor  zover we kunnen nagaan voornamelijk maar niet uitsluitend in de Franstalige) nog  steeds problemen met het respecteren van de arbeidstijden. De sociale inspectie zal daar strenger op toezien.

 

Zowel het basisloon  als een aantal andere vergoedingen worden geïndexeerd met de index  van de honorariummassa.

Overuren boven de 60 uur per week zullen sneller worden uitbetaald.

De opeenvolgende periodes van maximum 72u  per  week  worden ingeperkt.

De wet op het ‘klokkenluidersstatuut’ zal worden toegepast op deze  CO.

De vergoeding voor de opt-out uren zal kunnen  gecumuleerd worden met de vergoeding voor oncomfortabele uren.

Een wetenschappelijk traject opgenomen in het stageplan zal meetellen  voor  de  anciënniteit en dus de berekening van het basisloon.

De vergoeding voor oncomfortabele uren  wordt verhoogd tot 135% van het basisloon op de weekdagen en tot 160% op de weekend- en feestdagen.

Het opnemen van vakantiedagen is een verplichting maar indien dit in exceptionele gevallen niet mogelijk was dan moeten ze worden uitbetaald.

Voor een zwangere ASO is 48u de maximum toegelaten arbeidstijd.

Noch  wij, noch de beheerders konden ons  vinden in het voorstel  van de ASO om aan elke oproepbare wacht  van 12u minstens 1 uur  effectief gewerkte arbeidstijd toe te kennen. Dat zou maandelijks weer een vijftal uren  minder  klinische inzet betekenen.

De forfaitaire kostenvergoeding wordt verhoogd met 50 euro en er komen 2 vakantiedagen bij.

De aanpassingen gaan in bij de start van het academiejaar 2023-2024.

Er komt na het afsluiten van deze overeenkomt een standstill (weer een) gedurende 4 jaar.

 

We hebben er wel op aangedrongen om in de tekst het advies op te nemen dat al vroeger zou kunnen gewerkt worden aan het sociaal statuut.

Een lacune blijft nog steeds het gebrek aan bijdragen voor het wettelijke pensioen. We hebben nu toch verkregen dat een eventueel saldo op de loonsubsidies zou kunnen geïnvesteerd worden in een bijkomende opwaardering van het sociaal statuut. Het wetsvoorstel van de ex-ministers De Block, Muylle, Bacquelaine, om de opleidingsjaren gelijk te  stellen met  gewerkte  jaren,  ligt voor  zover we weten nog steeds stof te vergaren in het parlement.

Er leven bij sommige ziekenhuisbeheerders  toch wel zeer eigenaardige opvattingen. Zo werd letterlijk gesteld dat het ziekenhuis tijdens de vakantiedagen van  de ASO wel de kosten  van het loon draagt maar geen inkomsten heeft. Sommige beheerders gaan er dus blijkbaar van uit dat  de  continuïteit  van zorg alleen door ASO kan verzekerd worden. Stuurt men de patiënten dan even naar huis? Is  er dan geen dringende nood aan uitbreiding van de staf? Nemen de diensthoofden dan wel hun verantwoordelijkheid bij de organisatie van hun dienst?

We hopen dat de volgende 4  jaren een rustpauze kunnen betekenen waarin meer werk kan gemaakt worden van de kwaliteitsvereisten voor een degelijke opleiding.  We hebben de bezorgdheid genoteerd van diverse  stagemeesters in de heelkundige disciplines of er nog wel voldoende tijd aan de operatietafel kan worden doorgebracht.

In het bijzonder zal  eens goed moeten worden nagedacht over een  hervorming van de wachtdiensten. We hebben met  verbazing kennis genomen van  de manier waarop in sommige ziekenhuizen ASO belast  worden met oproepbare wachten (of de manier waarop permanenties en supervisie geregeld worden). Die lijken ons  logisch  voor snijdende specialismen waarbij ASO kunnen opgeroepen worden om te assisteren bij  heelkundige ingrepen, en eventueel ook voor verloskunde,   maar  het lijkt  ons veel minder logisch dat zij van thuis uit belast worden met  de supervisie van allerlei andere problemen.

Een bijzonder aandachtspunt ten slotte, wordt de  bescherming van residenten,  fellows, jonge stafleden. De problemen die de  ASO gekend hebben mogen nu niet naar hen verschoven worden.  We  kregen al meldingen  dat dit gaande  is.

De officiële teksten en een gecoördineerde versie worden u begin januari bezorgd.

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.