Nieuw model van attest voor ziekte tijdens vakantie

2023.254

 

Op 29 december 2023 is een KB verschenen dat een nieuw model van ziekteattest invoert (voor patiënten-werknemers die in de privésector tewerkgesteld zijn).

Dit nieuwe attest moet u vanaf 1 januari 2024 gebruiken als een patiënt ziek (arbeidsongeschikt) wordt nadat zijn vakantie al begonnen is.

Vroeger was in deze hypothese geen attest nodig, omdat de werknemer voor een arbeidsongeschiktheid die pas startte nadat zijn vakantie al begonnen was, toch geen recht op gewaarborgd loon had. Vanaf 1 januari 2024 is de arbeids- en vakantiewetgeving echter veranderd: een werknemer kan nu om de omzetting van vakantie- in ziektedagen verzoeken bij zijn werkgever op voorwaarde dat hij dit nieuwe attest aflevert.

Het moet in deze hypothese echter wel degelijk om dit model van attest gaan en niet om het klassieke ziekteattest. Hoewel de verschillen tussen de twee miniem zijn, is het toch belangrijk dat u uw patiënt het juiste meegeeft opdat hij zij rechten zou kunnen uitoefenen.

We kunnen enkel maar betreuren dat de overheid alweer een nieuw attest in het leven roept, terwijl we vanuit de sector alle moeite van de wereld (moeten) doen om er hier en daar eentje afgeschaft te krijgen…

Als bijlage bij dit bericht vindt u de tekst van het KB (blz 1) en het nieuwe modelattest (blz 2).

Reacties

Ik dacht dat we naar minder papieren zouden gaan?

Inge schoefs

Weer een attest erbij, terwijl we al zo lang vragen om minder attesten. We verzint dit? Wordt er dan echt niet naar ons geluisterd? Schade!

Tim Hilgert

Dus attesten last maal 3?

U komt donderdag
U hebt verlof vrijdag

En ik schat dat u een week ziek zult zijn? Dan moet ik dus 3 attesten schrijven?
1 voor donderdag, 2 voor die vrijdag en 3 verlenging voor zaterdag tem woensdag?

Sander

Opnieuw complete onzin!Wij houden ons niet bezig met de agenda van onze patiënten. Patiënt is ziek of niet. Wat de werkgever met onze vaststelling doet is ons probleem niet. Ik schrijf dat niet. Een standaard attest is het bewijs van ziekte, punt uit, hoe dit verder verwerkt wordt is onze zaak niet.

Ann-Sofie Verhamme

Een arts mag nog steeds een gewoon geneeskundig attest bezorgen: 'De wet voorziet de mogelijkheid om bij koninklijk besluit, na advies van de Nationale Arbeidsraad, een specifiek model van geneeskundig getuigschrift vast te stellen voor de arbeidsongeschiktheid die zich voordoet tijdens een periode van jaarlijkse vakantie. Er wordt verduidelijkt dat het gebruik van dit specifiek model van geneeskundig getuigschrift facultatief is.' tekst FOD Arbeid. In ons arbeidsreglement hebben we alvast het gewone ziektebriefje voorzien. Denk dat dit specifiek model vooral bedoeld is als de werknemer in het buitenland zit en ze daar het 'ziektebriefje' niet kennen. mvg Ellen

Ellen Christiaensen

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 0 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.096

Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.