Somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis

2024.096

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor artikelen 2 en 25. Een artikel regelt het bezoek in het ziekenhuis door de GMD-houdende huisarts of een collega van een geregistreerde groepering. Simultaan worden de aparte verstrekkingen voor het bezoek van ‘een’ huisarts aan het psychiatrisch ziekenhuis geschrapt.

Een ander artikel behelst de somatische zorg in het psychiatrisch ziekenhuis met de creatie van een intake-onderzoek en van een verstrekking voor de opvolging en het ontslagbeleid. Omdat er melding was dat hier en daar mogelijk anderen dan internisten, geriaters of huisartsen deze zorg al op zich namen hebben we gepleit voor een gemotiveerde uitzondering die ook aanvaard werd. De aanvraag daartoe moet voor het einde van het jaar aan het Riziv bezorgd worden.

Het gaat om een van de transversale projecten waarvoor het Kartel zich bij monde van zijn voorzitter heeft sterk gemaakt. We danken de collega’s Frieda Matthys en Jan De Lepeleire die dit project mee hebben uitgewerkt.

In het lopende akkoord is -eveneens op verzoek van het Kartel-  voorzien dat een gelijkaardig initiatief wordt uitgewerkt voor de algemene ziekenhuizen (5,9 miljoen). De besprekingen daarover zijn lopende. Ook onze voorstellen i.v.m. kinderpsychiatrie (1,5 miljoen) en de liaisonfunctie in het algemene ziekenhuis (4 miljoen) zijn nog in bespreking in de TGR.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

18 MEI 2024. - Koninklijk besluit tot wijziging van de artikelen 2, C, en 25, § 1, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

FILIP, Koning der Belgen,
Aan allen die nu zijn en hierna wezen zullen, Onze Groet.
Gelet op de wet betreffende de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, gecoördineerd op 14 juli 1994, artikel 35, § 1, vijfde lid, en § 2, eerste lid, 1°, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 25 april 1997, bekrachtigd bij de wet van 12 december 1997;
Gelet op de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen;
Gelet op het voorstel van de Technische geneeskundige raad, gedaan tijdens zijn vergadering van 27 juni 2023;
Gelet op het advies van de Dienst voor geneeskundige evaluatie en controle van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering, gegeven op 27 juni 2023;
Gelet op de beslissing van de Nationale commissie artsen-ziekenfondsen van 11 september 2023;
Gelet op het advies van de Commissie voor begrotingscontrole, gegeven op 22 november 2023;
Gelet op de beslissing van het Comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging van het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering van 27 november 2023;
Gelet op het advies van de Inspecteur van Financiën, gegeven op 5 april 2024;
Gelet op de akkoordbevinding van de Staatssecretaris voor Begroting van 23 april 2024;
Gelet op de adviesaanvraag aan de Raad van State binnen een termijn van 30 dagen, met toepassing van artikel 84, § 1, eerste lid, 2°, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;
Overwegende dat de adviesaanvraag is ingeschreven op 6 mei 2024 op de rol van de afdeling Wetgeving van de Raad van State onder het nummer 76.419/2;
Gelet op de beslissing van de afdeling Wetgeving van 7 mei 2024 om binnen de gevraagde termijn geen advies te verlenen, met toepassing van artikel 84, § 5, van de wetten op de Raad van State, gecoördineerd op 12 januari 1973;

Op de voordracht van de Minister van Sociale Zaken,

Hebben Wij besloten en besluiten Wij :

Artikel 1. In artikel 2, C, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 21 april 2024, worden de volgende wijzigingen aangebracht:
1° de verstrekking 109723 en de toepassingsregels die erop volgen, worden vervangen als volgt:
"109723
Bezoek in het ziekenhuis door de huisarts die het GMD beheert...................... . . . . . N 5,6 + D 6 + E1
De verstrekking 109723 mag ook aangerekend worden door de huisarts die deel uitmaakt van een geregistreerde groepering van huisartsen waarvan een lid het GMD beheert.
De verstrekking 109723 mag slechts eenmaal per week aangerekend worden.
De verstrekking 109723 mag niet gecumuleerd worden met de terugbetaling voor andere geneeskundige zorgen door deze arts.
De huisarts bewaart een schriftelijk verslag van het overleg met de ziekenhuisarts in het dossier van de patiënt.
Het GMD mag niet worden geopend, noch overgenomen tijdens het verblijf in het ziekenhuis.";
2° de verstrekkingen 109045, 109060 en 109082 en de toepassingsregels die erop volgen, worden geschrapt.

Art. 2. In artikel 25, § 1, van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen, laatstelijk gewijzigd bij het koninklijk besluit van 22 december 2022, wordt na de verstrekking 596724 en de toepassingsregel die erop volgt, een rubriek ingevoegd luidend als volgt:
"Liaison somatische zorg
401240
Honorarium voor het medisch onderzoek tijdens de opname, uitgevoerd bij een rechthebbende voltijds opgenomen in een dienst A, T, Sp-psychogeriatrie of een bed "intensieve behandeling" (IB) van een psychiatrisch ziekenhuis.................. . . . . . C 26
De verstrekking 401240 mag aangerekend worden door een arts-specialist in de inwendige geneeskunde, een arts-specialist in de geriatrie, een huisarts of een huisarts met verworven rechten.
In afwijking van het vorige lid mag de verstrekking 401240 eveneens aangerekend worden door artsen die door middel van een verklaring op eer kunnen aantonen meer dan twee jaar voor 28 juni 2024 somatische zorg te verlenen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daartoe dient een aanvraag ingediend te worden voor 31 december 2024 via het adres: medicomut@riziv-inami.fgov.be. Deze aanvraag dient de volgende elementen te bevatten: de naam, voornaam en het RIZIV-nummer van de arts, de naam van het psychiatrisch ziekenhuis waarin de arts tewerkgesteld is, vanaf welke datum de somatische zorg wordt verleend in het psychiatrisch ziekenhuis, de handtekening van de arts en de directeur van het psychiatrisch ziekenhuis. De lijst van artsen zal gepubliceerd worden op de website van het RIZIV.
De verstrekking 401240 mag slechts eenmaal per opname aangerekend worden.
Het honorarium omvat de anamnese en/of hetero-anamnese, het opstellen van een geactualiseerd medicatieschema en het opvolgen van eventuele bijwerkingen, het medisch onderzoek, het stellen van somatische diagnostiek en een voorstel tot behandeling en interventies gedurende de opname, hetgeen wordt opgenomen in een behandel- en nazorgplan. Het plan omvat ook aanbevelingen van preventieve onderzoeken (vaccinatiestatus en screening).
Een schriftelijk verslag wordt opgenomen in het elektronisch dossier van de patiënt.
401262
Honorarium voor de opvolging van somatische problematiek bij een rechthebbende voltijds opgenomen in een dienst A, T, Sp-psychogeriatrie of een bed "intensieve behandeling" (IB) van een psychiatrisch ziekenhuis............... . . . . . .................C 26
De verstrekking 401262 mag aangerekend worden door een arts-specialist in de inwendige geneeskunde, een arts-specialist in de geriatrie, een huisarts, of een huisarts met verworven rechten.
In afwijking van het vorige lid kan de verstrekking 401262 eveneens aangerekend worden door artsen die door middel van een verklaring op eer kunnen aantonen meer dan twee jaar voor 28 juni 2024 somatische zorg te verlenen in een psychiatrisch ziekenhuis. Daartoe dient een aanvraag ingediend te worden voor 31 december 2024 via het adres: medicomut@riziv-inami.fgov.be. Deze aanvraag dient de volgende elementen te bevatten: de naam, voornaam en het RIZIV-nummer van de arts, de naam van het psychiatrisch ziekenhuis waarin de arts tewerkgesteld is, vanaf welke datum de somatische zorg wordt verleend in het psychiatrisch ziekenhuis, de handtekening van de arts en de directeur van het psychiatrisch ziekenhuis. De lijst van artsen zal gepubliceerd worden op de website van het RIZIV.
De verstrekking 401262 mag eenmaal per periode van 15 dagen worden aangerekend in de 30 dagen volgend op de aanrekening van de verstrekking 401240 en vervolgens eenmaal per periode van 30 dagen.
Het honorarium omvat het somatisch toezicht op de opgenomen patiënt, de anamnese en/of hetero-anamnese, het noodzakelijk medisch onderzoek en het overleg met andere zorgverleners.
De verstrekking 401262 mag slechts worden aangerekend wanneer er daadwerkelijk een medisch onderzoek en toezicht op de patiënt werd uitgeoefend, met inbegrip van het opstellen van een medicatieschema en een nazorgplan voor de verdere ambulante behandeling.
Elk contact met de patiënt moet in het elektronisch dossier van de patiënt genoteerd worden.
Bij ontslag wordt een schriftelijk verslag van de verstrekkingen 401240 en 401262 geïntegreerd in de ontslagbrief, die aan de huisarts die het GMD beheert, wordt verstuurd. Indien de patiënt niet over een GMD-houdende huisarts beschikt, wordt het schriftelijk verslag in het elektronisch dossier van de patiënt bewaard en doorgestuurd zodra de identiteit van de huisarts bekend is.
De arts die de verstrekkingen 401240 en 401262 aanrekent, mag tijdens dezelfde opnameperiode de verstrekkingen 599082, 599384, 598323, 599406, 599421, 109723 niet aanrekenen.".

Art. 3. Dit besluit treedt in werking op de eerste dag van de tweede maand na die waarin het is bekendgemaakt in het Belgisch Staatsblad.

Art. 4. De minister bevoegd voor Sociale Zaken is belast met de uitvoering van dit besluit.

Gegeven te Brussel, 18 mei 2024.
FILIP
Van Koningswege :
De Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid,
F. VANDENBROUCKE

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
1 + 5 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.098

Nomenclatuur gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nieuwe nomenclatuur voor gecombineerde NMR-onderzoeken onder algemene anesthesie.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

16 JULI 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 12, § 1, a), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.097

Nomenclatuur oftalmologie

In het BS van 10/7/2024 verscheen een KB i.v.m. nomenclatuur oftalmologie en de aanpassing van een interpretatieregel.


Hierna vindt u de integrale tekst van het op 10 juli 2024 gepubliceerde KB

6 NOVEMBER 2023. - Koninklijk besluit tot wijziging van artikel 14, h), van de bijlage bij het koninklijk besluit van 14 september 1984 tot vaststelling van de nomenclatuur van de geneeskundige verstrekkingen inzake verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen

2024.095

NPCAZ: FAQ i.v.m. CO ASO

Naar aanleiding van enkele recente discussies in de NPCAZ over de collectieve overeenkomst van 21 december 2023 heeft de FOD Volksgezondheid dit vademecum met FAQ gepubliceerd.