Reactie ASGB op De Standaard: er zijn 10 artsen nodig voor 1 premierpensioen…

2024.117

 

In De Standaard van vandaag, 26 augustus 2024, wordt het artseninkomen afgezet tegen dat van de premier. De conclusie en de titel is dat 3.000 artsen meer dan de premier ‘verdienen’. Zie https://www.standaard.be/cnt/dmf20240825_97228156.

Al een geluk zet men het woordje verdienen tussen ‘’, want het duurt tot het laatste deel van het artikel voor men tot de kern van de zaak doordringt. Met name dat de bedragen die men voordien citeert bijlange geen nettobedragen maar zelfs ook geen brutobedragen zijn! 

De afhoudingen t.a.v. het ziekenhuis (voor een ziekenhuisactiviteit) of de kosten voor de praktijk (voor een privépraktijk) moeten er immers nog af. Gemiddeld dragen alle specialisten samen 40% van hun honorariummassa af aan het ziekenhuis, voor de medisch-technische diensten zoals klinische biologie, medische beeldvorming of dialyse loopt dat gemakkelijk op tot 80%.

Tja, daar heeft de premier geen last van natuurlijk! En dan moeten de sociale bijdragen en de belastingen nog langskomen…

Om nog te zwijgen van het feit dat de premier met een auto (met chauffeur) betaald door de Belgische staat rondrijdt. Maar vooral, kunnen we dan misschien ook eens kijken naar de andere kant van de medaille? Neem bv. het pensioen. Dat van de premier zal al gauw zo’n 13.000 euro per maand bedragen. Welnu, dat is het pensioen van minstens 10 artsen!

In de meeste ziekenhuisdiensten werkt men trouwens in associatie en is er één arts, meestal het diensthoofd, die de administratie en de facturatie op zich neemt. De geciteerde bedragen moeten dan uiteraard gedeeld worden door het aantal FTE werkzaam in de dienst. Door de concentratie van zorg worden de diensten alsmaar groter en zullen er dus ook meer en meer artsen in deze facturatiecategorie vallen.

Het moge zo wel duidelijk zijn dat de vergelijking met de premier op niks slaat en puur populistisch van aard is.

Wil dit dan zeggen dat alles is, zoals het moet? Nee, zeker niet. Natuurlijk zullen er links en rechts ‘uitwassen’ zijn, waar vragen bij gesteld kunnen worden. Wij beschikken ook niet over de belastingbrief van de zowat 50.000 artsen. 

En vooral, we weten als artsenvertegenwoordigers dat er onevenwichten zijn en dat er te weinig transparantie is. Daarom ook wordt er volop werk gemaakt van een herijking. De artsensyndicaten geven daar hun volle medewerking aan. Maar indien de beheerders bij hun eis blijven dat er later ook op het professionele gedeelte nog afhoudingen moeten mogelijk zijn, dan dreigt dit een maat voor niks te worden.

Maar de hamvraag is natuurlijk: was het nu echt nodig om de ganse artsengroep weeral eens in zijn hemd te zetten?

Reacties

Kan u dit niet als een recht van antwoord in de standaard laten publiceren ?

kathleen van mulders

Veel niet vermeld
1/jaren opleiding ipv vriendjespolitiek.
2/diploma en blijvende bijscholing
3/eindverantwoordelijkheid
4/verplichte weekende en nachtwerk
5/….enz
Vr gr,
Depuyt F

Depuyt

Een schitterende, genuanceerde reactie van Thomas. Met een terechte bezorgdheid over de niet transparante inkomenverschillen tussen de disciplines. Er mag ook eens verwezen worden naar de schermgezichten van VRT (ook betaald met publieke middelen) of de fortuinen van topsporters die fiscaal met fluwelen handschoenen worden verwend. Dokters ongenuanceerd op de titelpagina zetten getuigt van populisme en frustratie.
Paul Putseys, oudstrijder

Paul putzeys

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
6 + 4 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.140

Budget 2025: telefonische consultaties tijdelijk opgeschort om index en groeinorm te behouden

 

Zoals u al kon lezen in de (medische) pers is er intussen door het Verzekeringscomité van het RIZIV een begroting gestemd en ingediend. Enkele weken geleden kregen we hierbij een besparing van 271 miljoen euro op ons bord, waarbij de artsen 70 miljoen euro voor hun rekening dienden te nemen. Technisch gezien gaat het overigens niet om een loutere besparing maar om de correctie van een overschrijding. Daartoe hebben alle partners zich in het akkoord verbonden...

Thumbnail
Dr. Lieselot Brepoels
2024.137

Nieuwe ASGB-voorzitter specialisten: meerdere handen maken lichter werk

 

Het syndicale werk vraagt alsmaar meer inzet en tijd van onze bestuurders en mandatarissen. En dat moet allemaal gebeuren ‘voor, tussen en na’ hun klinische werk (tegen niet meer dan een onkostenvergoeding).

In die context leek het ons opportuun om de tendens te intensifiëren waarbij we het werk over meerdere schouders proberen te spreiden.

We zijn dan ook verheugd dat Dr. Lieselot Brepoels (nucleaire geneeskunde) de rol van voorzitter specialisten van ASGB op zich wil nemen. 

2024.139

Last call voor online seminarie ‘nieuwe premies voor zorgondersteuning van huisartspraktijken’

 

Datum? Donderdag 17 oktober 2024 van 13u tot 15u.

Voor wie? De deelname is gratis voor leden van ASGB. Niet-leden betalen 50 euro.

De deadline om in te kunnen schrijven (14 oktober) nadert, dus wacht niet te lang meer. Dat kan door een e-mail te sturen naar info@asgb.be (met vermelding van uw naam en RIZIV-nummer). U krijgt dan een bevestigingsmail (met voor de betalende inschrijvingen een vermelding van het te gebruiken bankrekeningnummer).