Zonder budgettaire garanties voor ‘25 zullen we het akkoord moeten opzeggen…

2024.145

 

Op maandag 21 oktober 2024 is het ondenkbare alsnog gebeurd. Ondanks de pijnlijke besparingsoefening die we snel moesten doorvoeren om het budget binnen begroting te houden (cfr. onze vorige communicatie over o.a. de telefonische consultatie), is de RIZIV-begroting toch niet goedgekeurd op de Algemene Raad van het RIZIV.

De vertegenwoordiger van Open VLD stemde tegen, terwijl de MR zich onthield. Gezien er unanimiteit moet zijn onder regeringsvertegenwoordigers, werd de begroting daarmee afgekeurd. Wat precies aan de basis ligt van deze tegenstem, is ons niet duidelijk.

Het is eveneens hoogst onduidelijk hoe het nu verder moet. Als de regering niet snel actie onderneemt, hetgeen moeilijk is voor een regering in lopende zaken, ziet het ernaar uit dat we vanaf 1 januari 2025 verder moeten met voorlopige twaalfden. De index en de groeinorm dreigen we dan kwijt te spelen. Hoe het dan verder moet met de afgesproken besparingen en voorgestelde andere maatregelen, is ook al onzeker.

Wij zien als Kartel (ASGB/GBO/MODES) niet in hoe er vóór eind december nog een RIZIV-begroting kan worden goedgekeurd. Meer nog dan de financiële repercussies, is er immers sprake van een vertrouwensbreuk met de beleidsmakers. Er werd vorig jaar een conventie-akkoord afgesloten voor twee jaar. We moesten in september opeens op enkele weken een besparingspakket bijeen zoeken met o.a. het budgettair op nul zetten van de telefonische consultaties (de tijd om een structurele regeling uit te werken werd ons niet gegund). En dan krijgen we nu deze budgettaire onzekerheid op ons bord. Politieke spelletjes op kap van zorgverstrekkers en patiënten, daar passen we voor!

We zien momenteel dan ook geen andere mogelijkheid dan het opzeggen van de conventie. Volgens de tekst van het akkoord kan dit tot 15 dagen nadat de oorzaak voor het opzeggen zich voordoet, hetgeen in dit geval wil zeggen tot 4 november .a.s.

Overleg met meerdere stakeholders leerde ons dat de opzegprocedure juridisch bediscussieerbaar is, evenals de modaliteiten waaraan het bekomen van index en groeinorm in een regering in lopende zaken onderhevig zijn. We wensen echter het zekere voor het onzekere te nemen, om niet in het slechtste scenario te belanden, nl. geen index, geen groeinorm en geen mogelijkheid om het akkoord op te zeggen.

Binnen de Raad van Bestuur van Kartel (ASGB/GBO/MODES) hebben wij daarom de intentie om de stap te zetten tot het opzeggen van de conventie. We zullen de komende dagen nog intensief overleggen met de andere partners, en we zullen tot op het laatste moment constructief werken aan een betere oplossing, maar als die niet uit de bus komt, zullen we ook niet aarzelen om deze stap effectief te zetten.

We trachten als syndicaat altijd breder te kijken naar de patiënt en de maatschappij. Maar in deze situatie zouden we onszelf stilaan overbodig maken door onze primaire taak te verloochenen, nl. opkomen voor de rechten van onze artsen. We hebben gedaan wat ons gevraagd werd, namelijk op een drafje besparingen bijeen zoeken. Nu is het aan de politiek om zijn verantwoordelijkheid te nemen en een budget goed te keuren, zodat patiënten en zorgverstrekkers rechts- en tariefzekerheid hebben.

We hielden eraan u als leden hiervan onmiddellijk te informeren en zullen u vanzelfsprekend op de hoogte houden van verdere ontwikkelingen.

Alle opmerkingen of bedenkingen zijn welkom op info@asgb.be.

Reacties

Inderdaad we dienen ons zelf ook serieus te nemen als een onderhandelingspartner voor een groep van ernstig werkende artsen en hulpverleners.
Het is dus volkomen juist om indien het ASGB/Kartel in een politiek spel wordt verwikkeld en meegetrokken het nodig is om een andere positie te kiezen, namelijk te blijven staan op een overeenkomst. Het zogezegd constructief handelen is contraproductief.
Akkoord met het opzeggen van het akkoord, dit kan onze positie als syndicaat versterken.

Hugo Ruymbeke

Het lijkt me inderdaad ook logisch om die stap te zetten.
Belangrijk lijkt me wel uit te leggen dat we dat vooral doen om onze handen vrij te houden en niet in de eerste plaats uit corporatistische overwegingen.
De politieke spelletjes die worden gespeeld zijn ondoorzichtig en mogelijk worden we geduwd in deze richting door sommigen om de zwarte piet door te schuiven.

Jan Raemaekers

Reactie toevoegen

Platte tekst

  • Geen HTML toegestaan.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
CAPTCHA
3 + 1 =
Los deze eenvoudige rekenoefening op en voer het resultaat in. Bijvoorbeeld: voor 1+3, voer 4 in.
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.
2024.148

Overkoepelend diensthoofd op spoed en intensieve nu ook in Brussel mogelijk

 

Op 29 oktober 2024 zijn drie besluiten voor het Brussels gewest verschenen over het zgn. overkoepelend diensthoofd spoedgevallen of intensieve zorg.

Dankzij deze nieuwe besluiten kan men voortaan overkoepelend diensthoofd zijn indien het ziekenhuis over meerdere erkende functies beschikt. Voordien was dit volgens de letter van de regelgeving daarentegen onmogelijk omdat men in elk van de functies meer dan de helft van zijn werktijd dan wel zijn hoofdactiviteit moest besteden.

2024.147

Deadline voor premie zorgcontinuïteit huisartsen: aanvraag moet vóór 1 november a.s.

 

Op 14 augustus jl. hebben we u al gemeld dat er twee nieuwe premies voor de ondersteuning van huisartsenpraktijken in voege getreden zijn; zie https://asgb.be/node/28876. Eén van deze premies is de tegemoetkoming inzake zorgcontinuïteit.

2024.146

Reminder postgraduaat oncologie: centralisatie van zorg, zegen of vloek?

 

Woensdagavond 20/11/2024 om 18u30 in AZ Klina Brasschaat

Moderatoren: Dr. Luc Dirix, medisch oncoloog ZAS en Filip Ceulemans, hoofdredacteur Artsenkrant

Inschrijven is verplicht, via een e-mail naar  secretariaat.oncologie@klina.be.

Er wordt geen videomogelijkheid voorzien. 

Voor het programma, zie pdf als bijlage bij dit bericht