Hoeveel sociale bijdragen betaal je in 2015?

ASGB-BERICHT 2014.120

Geachte Collega,

Zoals u misschien vernomen heeft, verandert de bijdrageberekening voor de sociale bijdragen in het kader van het sociaal statuut voor zelfstandigen in 2015.
Hierna vindt u de nieuwe berekeningswijze.
Als u vragen heeft, neemt u best contact op met uw sociaal verzekeringsfonds.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur


Hoeveel sociale bijdragen betaalt u in 2015?

Dat bepaalt u zelf. Een financieel minder jaar? Geen nood, dan verlaagt u gewoon uw sociale bijdragen. Lopen de zaken beter dan verwacht, neem dan een financiële voorsprong en betaal meer bijdragen.

Een praktijkvoorbeeld: Vol blijdschap opende Tom in juni 2010 zijn eigen artsenpraktijk. De zaken liepen goed en zijn klantenbestand breidde steeds uit. Tot op de dag dat een ongeval roet in het eten gooiden. Tom was enkele maanden arbeidsongeschikt, de inkomsten daalden en de afrekening van de sociale bijdragen strooide nog wat extra zout in de diepe wonden.

De toekomstige hervorming sociale bijdragen belooft deze financiële tegenslagen te verzachten.

 

Principe van de hervorming

Tot eind 2014 bepaalt het inkomen dat Tom drie jaar geleden verdiende, hoeveel sociale bijdragen hij dit jaar zal betalen.

Vanaf 2015 zullen deze bijdragen enkel afhangen van wat Tom verdiende in het jaar zelf, en dus niet de inkomsten van drie jaar terug. Op basis van het geschatte inkomen stelt het sociaal verzekeringsfonds een kwartaalbijdrage voor. Twee jaar later, wanneer het sociaal verzekeringsfonds het definitieve inkomen van Tom doorkrijgt van de overheid, volgt een aanpassing. Wat hij toen te veel betaalde, krijg hij terug. Droeg hij te weinig bij, dan moet hij bijpassen.

 

Sociale bijdragen in functie van de economische realiteit

De grootste troef van de sociale hervorming is dat Tom zijn bijdragen kan verhogen of verlagen, afhankelijk van zijn financiële situatie. Drie mogelijke situaties:

1.   Bij constante inkomsten, kan hij best de voorgestelde voorlopige bijdragen betalen.

2.   Wanneer de zaken beter lopen dan verwacht en het inkomen stijgt, dan kan hij de voorgestelde kwartaalbijdragen betalen of ervoor kiezen om meer en correcte bijdragen te betalen.

3.   Bij gedaalde inkomsten, zoals dit bij hem het geval is, kan hij onmiddellijk minder bijdragen betalen en zo de financiële tegenslag verzachten.

Conclusie:  De hervorming maakt de berekening een stuk realistischer, en duseerlijker.

 

Nog enkele interessante neveneffecten

1.        Het inkomen van een onvolledig startjaar wordt omgezet naar een jaarinkomen.

2.        Bij verandering van hoofd- naar bijberoep of omgekeerd, maakt men een berekening op de jaarinkomsten, deels als hoofdberoep en deels als bijberoep.

3.        Zelfstandigen die met pensioen gaan, kunnen kiezen om hun bijdragen van de laatste

4.        Bij gevestigde zelfstandigen worden op de inkomsten van 2012, 2013 en 2014 nooit sociale bijdragen berekend.

 

 

Hervorming sociale bijdragen in vraag en antwoord

Ongetwijfeld stelt u zich nog heel wat bijkomende vragen. Daarom gaan we dieper in op de veranderingen.

Ik verdiende in 2012 25.000 euro. Hierop betaal ik in 2015 een voorlopige kwartaalbijdrage van 1.500 euro. Maar in 2015 verdien ik 30.000 euro. Moet ik achteraf verhogingen betalen omdat de voorlopige bijdrage te laag bleek?

Neen, u betaalt wel een supplement aan sociale bijdragen van 300 euro per kwartaal, maar u krijgt geen boete.

 

Ik betaal in 2015 een voorlopige bijdrage op 30.000 euro, mijn inkomen van 2012. In 2015 verdien ik 25.000 euro. Ik betaalde oorspronkelijk dus te veel. Krijg ik dat geld terug?

Ja hoor, maar u krijgt geen bonus meer zoals in het huidige systeem, enkel het surplus aan

sociale bijdragen wordt u terugbetaald.

 

Ik stop met werken op 14 juli 2015 en betaal dus volgend jaar maar drie kwartalen sociale bijdragen. Ik verdien 30.000 euro in 2015. Betaal ik hierop definitieve sociale bijdragen voor deze drie kwartalen?

Neen, uw inkomen wordt eerst omgerekend naar een jaarinkomen. Hierbij wordt het vermenigvuldigd met 4 en gedeeld door het aantal gewerkte kwartalen. In uw geval: 30.000 X 4 = 120.000 : 3 = 40.000. U betaalt dus drie kwartaalbijdragen berekend op een inkomen van 40.000 euro.

 

Ik werk tot 30 juni 2015 als bijberoeper en vanaf 1 juli 2015 in hoofdberoep. Hoe worden mijn bijdragen berekend?

Uw globale jaarinkomen van 2015 blijft de berekeningsbasis, voor elk kwartaal. Als u in totaal 18.000 euro verdient, eerst als bij- en later als hoofdberoeper, dan betaalt u ongeveer 1.200 euro per kwartaal.

 

Ik werk als zelfstandige in hoofdberoep en verdien in 2015 minder dan in 2012, volstaat het dat ik Xerius gewoon vraag om lagere bijdragen te betalen?

Neen, eerst en vooral moet uw inkomen van 2015 lager zijn dan ongeveer 13.000 euro, ofwel 26.000

euro. Anders komt u niet in aanmerking voor een vermindering. Bovendien moet je een aangetekende en gemotiveerde aanvraag sturen met aanvullende elementen die de daling van de inkomsten bewijzen (bv. ziekte, afbetalingsovereenkomst met btw of belastingen, faillissement

van een belangrijke klant enzovoort).

 

Meer weten?

Contacteer Marc Hellemans via marc.hellemans@xerius.be of surf naar www.xerius.be/hsb2015

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: