Akkoord artsen-ziekenfondsen 2015

ASGB-BERICHT

Akkoord Medicomut 2015

Akkoord 2015 - tabel - nl

 

Geachte Collega,

Na moeizame onderhandelingen werd op 22/12/2014 een nieuw nationaal akkoord artsen-ziekenfondsen afgesloten voor de periode van één jaar.

De tekst hiervan vindt u in bijlage.

Het was niet eenvoudig om een akkoord uit te werken in de huidige omstandigheden. We werden geconfronteerd met een hele serie door de regering opgelegde besparingen (reanimatie, dialyse, GMD+, digitale mammografie), er werd geen geld ter beschikking gesteld voor nieuwe initiatieven en er is geen indexmassa.

Hoewel de BVAS zich daar initieel sterk tegen verzette zijn we er toch in geslaagd, mede dankzij de inzet van de heer De Cock, om binnen het vastgelegde budget enige verschuivingen in het kader van herijking te bekomen.

De maatregelen, die in dit akkoord vervat zitten, worden dus gefinancierd door verschuivingen binnen het budget.

We vatten de meest opvallende maatregelen hieronder samen. In een later bericht zullen we dieper ingaan op een aantal aspecten.

Voor de huisartsen:

  • Geen index.
  • GMD 30 euro (vanaf 1/2/15).
  • De huidige regeling GMD+ wordt verlengd in 2015.
  • Het diabeteszorgtraject wordt verruimd tot een zorgcontinuüm: een ‘voortraject’ wordt ingevoerd voor alle diabetes type 2 patiënten, vanaf de diagnosestelling tot de ten laste neming in het kader van een diabetesovereenkomst of het sluiten van een zorgtraject. Hiervoor wordt de omschrijving van de verstrekking 102852 (diabetespas) aangepast. Het boekje verdwijnt. Doelstellingen en gegevens worden in het GMD genoteerd. Een bedrag van 20 euro wordt hiervoor toegekend. Het is de bedoeling dat hieraan in een later stadium (hopelijk vanaf 2016) een tweede luik wordt verbonden met multidisciplinaire samenwerking met elektronische gegevensuitwisseling en het aanbieden van educatie en bewegingsadvies aan de patiënt.
  • Beleid wachtposten wordt versterkt:

[list] [list_item size="" icon="icon-minus" hex_color=""]5,25 miljoen voor 15 nieuwe wachtposten of gelijkwaardige alternatieven.[/list_item] [list_item size="" icon="icon-minus" hex_color=""]De toekenning van de disponibiliteitsvergoedingen worden herbekeken: de naar schatting 5 miljoen euro die hiermee vrijkomt, wordt gereïnjecteerd in het systeem van de ‘out of hours’wachtdienst.[/list_item][/list]

  • De praktijktoelage bedraagt 1672,94 euro en wordt toegekend volgens de huidige procedure. Dit bedrag wordt vermeerderd met 500 euro voor huisartsen, die volledig toetreden tot het akkoord.
  • Dit kan worden vermeerderd met 817,20 euro op basis van de huidige criteria van de telematicapremie.
  • Het toekennen van de telematicapremie zal in 2015 dus nog niet afhangen van het daadwerkelijk gebruik van de software, omdat duidelijk werd dat nog lang niet alle toepassingen in het kader van eHealth voor alle huisartsen toegankelijk of bruikbaar zijn. Daarom wordt in 2015 een ruime informatiecampagne georganiseerd, met praktische leersessies, om een maximaal aantal artsen vertrouwd te maken met de toepassing en het gebruik van de telematica.
  • Wel is in 2015 een incentive voorzien van 500 euro voor het opladen en toegankelijk maken via Vitalink of Intermed, van minstens 100 Sumehrs.

Voor de specialisten:

  • Geen index
  • Zware besparingen in de reanimatie en dialyse. In artikel 13 voorlopig lineair in afwachting van de resultaten van de 'grootscheepse controle' door de DGEC. We wachten af welk bedrag zal kunnen worden teruggevorderd en in mindering gebracht van de opgelegde besparing. Een werkgroep is gelast met het uitwerken van alternatieve maatregelen. In de dialyse gaat het ook om een lineaire besparing in afwachting dat een andere werkgroep, waaraan ook de beheerders zullen deelnemen, een alternatief uitwerkt.
  • Een financiering van de digitalisering van de mammografie voor een bedrag van 8,5 miljoen euro wordt toch voorzien, door een vermindering in de uitgaven voor de diagnostische mammografieën voor hetzelfde bedrag.
  • De honoraria voor de verstrekkingen van niet-geaccrediteerde artsen met uitzondering van de raadplegingen en toezichtshonoraria worden vanaf 1 februari 2015 met 1 % verminderd.
  • Bijkomende besparingen voor 2 miljoen euro in de chronische pijnbehandeling gezien de sterke volumestijging die blijkbaar aanhoudt.
  • Eventueel besparingen in de orthopedie als tegen 30 juni 2015 overschrijdingen worden vastgesteld.
  • Bij heropname binnen de tien dagen in hetzelfde ziekenhuis worden forfait biologie en medische beeldvorming verminderd tot 67%.
  • Een aantal positieve maatregelen:
  • testen klinische biologie (aspergillus, legionella, paraproteinemie, CMV, EBC, Mycobacterium tuberculosis en E Coli 0157, HCG) voor een bedrag van 0,413 mio euro;
  • testen hematologie (1,179 mio euro);
  • herwaardering honoraria neuropediatrie (1,190 mio euro): we willen dit inzetten op een opwaardering van de raadpleging tot N25 en het invoeren van consult bij gehospitaliseerde kinderen;
  • herziening nomenclatuur dermatologie chronisch aandoeningen en chirurgische verstrekkingen (3,853 mio euro);
  • herwaardering raadpleging neurologie (1,610 mio euro);
  • opheffing cumulatieverbod tussen toezicht in G - dienst en kleine ingrepen (1,178 mio euro);
  • opwaarderen bezoek specialist aan een patiënt in RVT op verzoek huisarts (0,316 mio euro);
  • tenslotte zal een oplossing worden geboden aan de problematiek van living donor (0,263 mio euro).
  • Een jaarlijkse telematicapremie van 500 euro wordt toegekend aan de geneesheren-specialisten die volledig geconventioneerd zijn en die actief deelnemen aan de registratie van medische gegevens inzake projecten vastgesteld door de NCGZ (o.m. safe, orthopride, qermid, diabetes, ...). De NCGZ stelt voor 30 juni 2015 de concrete toekenningsvoorwaarden vast.

We zijn tevreden dat het ASGB/Kartel hier toch belangrijke accenten heeft kunnen leggen. En zoals u weet willen we in volgende akkoorden ook de andere raadplegingshonoraria progressief opwaarderen.

Sociaal Statuut:

  • € 4.535 voor volledige toetreding
  • € 2.200 indien gedeeltelijk geconventioneerd

Verder zal het accrediteringssysteem worden herzien, dringt de Medicomut erop aan dat de DGEC de nodige controles en doorlichtingen uitvoert op intensieve, spoeddiensten en geautomatiseerde POC-testen (o.a. methemoglobine, etc.), wenst de NCGZ dat er een tripartite overleg met de regering wordt opgestart inzake de referentiearts (waarvan sprake in het regeerakkoord), en wordt er een permanente werkgroep opgericht “waarin voorstellen worden onderzocht met de betrekking tot de werking en de modernisering van het overleg en waarbij alle maatregelen worden onderzocht die kunnen bijdragen tot een verbetering van de attractiviteit van het akkoordensysteem en tot meer duidelijkheid voor de patiënten, onder meer in het kader van de gedeeltelijke conventionering”.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

 

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: