Dosimetrie nucleaire geneeskunde

ASGB-BERICHT 2014.125

Geachte collega

In het BS van 19.12.2014 verscheen een besluit i.v.m. dosimetrie in nucleaire geneeskunde.

met collegiale groeten, het ASGB-bestuur


Publicatie: 2014-12-19

FEDERALE OVERHEIDSDIENST BINNENLANDSE ZAKEN
 
26 NOVEMBER 2014. - Besluit betreffende patiëntendosimetrie in nucleaire geneeskunde

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle,
Gelet op de wet van 15 april 1994 betreffende de bescherming van de bevolking en van het leefmilieu tegen de uit ioniserende stralingen voortspruitende gevaren en betreffende het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle;
Gelet op het koninklijk besluit van 20 juli 2001 houdende algemeen reglement op de bescherming van de bevolking, van de werknemers en het leefmilieu tegen het gevaar van de ioniserende stralingen, de artikelen 20 en 51.2.2;
Op grond van artikel 51.7 van ARBIS, wordt elke activiteit gemeten, vóór de toediening aan de patiënt, met behulp van een activiteitsmeter gecontroleerd door een deskundige in de medische stralingsfysica, door het FANC erkend in het bevoegdheidsdomein van de nucleaire geneeskunde.
Gelet op het overleg met de stakeholders, in het bijzonder de overlegvergadering van 9 september 2013;
Overwegende de doelstellingen van de patiëntendosimetrie in het kader van de nucleaire geneeskunde, onder andere :
- het optimaliseren van de patiëntendosis met behoud van een adequate beeldkwaliteit en diagnostische informatie (continue kwaliteitsverbetering - ALARA-principe);
- het bepalen van de gemiddelde dosiswaarde voor bepaalde onderzoeken in een bepaalde dienst, om een vergelijking mogelijk te maken met de diagnostische referentieniveaus en om dan eventueel te kunnen bijsturen;
- het bepalen en/of aanpassen van de Belgische diagnostische referentieniveaus, welke een internationale benchmarking moeten toelaten,
Besluit :
Artikel 1. De diagnostische referentieniveaus worden voor de nucleaire geneeskunde uitgedrukt in toegediende activiteit, zoals weergegeven in het medisch dossier van de patiënt.
Art. 2. Het aantal procedures die aan een periodieke dosisstudie worden onderworpen is vastgesteld op 9, waarvan 8 voor volwassenen en 1 voor kinderen. De lijst van de procedures is opgenomen in bijlage 1.
Art. 3. Elke procedure is onderworpen aan een registratie van de toegediende activiteit gedurende een periode van 3 maanden volgens de volgorde gedefinieerd in bijlage 1. Na de laatste periode van 3 maanden begint het proces opnieuw om een opvolging van de activiteiten na de optimalisatie mogelijk te maken.
De registratie van de toegediende activiteit gebeurt voor 30 patiënten (volwassenen en kinderen), of gedurende 3 maanden, als dit aantal niet gehaald kan worden.
Art. 4. Het Agentschap bepaalt voor iedere procedure een specifiek registratieformulier met dosimetrische gegevens waarvan het gebruik is verplicht. Deze verschillende registratieformulieren zijn opgenomen in bijlage 2 en beschikbaar op de website van het Agentschap of op verzoek.
Art. 5. De exploitant of diens vertegenwoordiger maakt, op het einde van elke periode van 3 maanden, een kopie van de ingevulde registratieformulieren met dosimetrische gegevens over aan het Agentschap via elektronische weg (excel formaat), op volgend adres :
"patientdose@fanc.fgov.be"
of onder digitale drager op het adres :
Federaal Agentschap voor Nucleair Controle
Dienst Bescherming van de Gezondheid
Ravensteinstraat 36
1000 Brussel
De deskundige in de medische stralingsfysica, erkend voor de nucleaire geneeskunde, zal voor de projecten rond de optimalisatie van de dosis ontvangen door de patiënt gebruik maken van deze dosimetrische gegevens in samenwerking met het medische team.
Art. 6. Op basis van de aldus door de exploitanten aangeleverde gegevens, bepaalt het FANC een nationaal activiteitenreferentieniveau voor een bepaald onderzoek, gedefinieerd als de 75ste percentiel van de verdeling van een representatieve steekproef van toegediende activiteiten.
Indien de gemiddelde waarde voor een gegeven onderzoek boven de 75ste percentiel ligt, zonder rechtvaardiging, dienen correctieve maatregelen te worden genomen. Ook sterk afwijkende waarden binnen één zelfde reeks van gegevens dienen het voorwerp uit te maken van een grondige analyse.
Art. 7. De in het kader van deze dosisstudies geregistreerde gegevens, evenals de verslagen van de deskundigen in de medische stralingsfysica erkend in nucleaire geneeskunde, die de eventuele corrigerende maatregelen en de resultaten van de evaluatie volgend op deze maatregelen bevatten, worden door de exploitant bewaard gedurende 30 jaar.
Bij een eventuele controle door het Agentschap moet de exploitant in staat zijn om deze documenten voor te leggen aan de vertegenwoordigers van het Agentschap.
Art. 8. Dit besluit treedt in werking op 1 januari 2015.
Brussel, 26 november 2014.
De Directeur-generaal
J. Bens

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: