Akkoord 2013-2014: hoe ver staan we?

ASGB-BERICHT 2012.149

Bijlage: [downloads show="post" post_id="4396"]

 

Het antwoord is simpel: (nog) nergens.

De BVAS weigert aan onderhandelingen deel te nemen met als eis dat eerst twee wetsvoorstellen moeten worden ingetrokken: het ene met betrekking tot de sociale derdebetalersregeling en het andere over het verbod tot aanrekenen van supplementen in twee- en meerpersoonskamers.

Met veel holle retoriek wordt geargumenteerd dat dit laatste punt over veel meer gaat, nl. het verdedigen van de “vrije geneeskunde”. Feitelijk komt het neer op het verdedigen van het privilege van slechts enkele niet-geconventioneerde (!)  artsen om vaak zeer hoge supplementen aan te rekenen en de zgn. tariefzekerheid voor de patiënten, die toch al zeer betrekkelijk is voor enkele disciplines, nog ondoorzichtiger te houden. Wij ontkennen uiteraard niet dat de onderfinanciering van de ziekenhuizen een reëel probleem is -indien dit de verantwoording  voor de supplementen zou zijn- en we zullen de minister daar ten overvloede op aanspreken. Ook de escalerende indirecte kosten blijven een groot probleem waardoor het werken in een ziekenhuis niet aantrekkelijker wordt. Dit geldt trouwens voor alle ziekenhuizen en niet alleen voor de minderheid waar deze honorariasupplementen nog worden aangerekend.

Wat betreft de sociale derdebetalersregeling is het Kartel ASGB/GBO veel genuanceerder. Het Kartel is voor een zo groot mogelijke toegankelijkheid van de zorg voor alle leden van de samenleving en dagelijks lezen we studies hoe reeds minstens 10% van de bevolking het zoeken van medische hulp uitstelt omwille van de kosten. Voor gehandicapten en chronisch zieken loopt dit zelfs op tot 30%. Moet alles dan maar verplicht in derdebetaler worden geregeld? Neen, alleen de consultaties (voor huisbezoeken wel de mogelijkheid, maar zeker geen verplichting), met de mogelijkheid om in een minderheid van de gevallen te kunnen weigeren, en pas als de verwerking vlot op elektronische wijze kan gebeuren, zonder bijkomende administratie en met garanties op snelle betaling.

Kortom, het gaat hier over een belangrijk wetsontwerp en over de praktische uitwerking ervan moet zeker nog worden overlegd, maar het Kartel ASGB/GBO gelooft in overleg en niet in de dramapolitiek van de lege stoel.

Minister Onkelinx gaat nu het initiatief nemen en aan de hand van overleg met het Kartel ASGB/GBO, de BVAS en de mutualiteiten een voorstel proberen te formuleren om toch tot een akkoord te komen.

Op maandag 10/12/12 worden wij hiervoor op het kabinet van de Minister verwacht.

We gaan daar ook nog eens de dagelijkse ergerlijke problemen met de Bf-regelgeving aankaarten.

We worden opnieuw geconfronteerd met budgettaire beperkingen die het afsluiten van een akkoord bemoeilijken.

Syndicaal is het uiteraard niet aantrekkelijk om ondanks de terugkerende besparingsmaatregelen toch akkoorden te blijven afsluiten. Aan de andere kant is het in de huidige financieel-economische omstandigheden en op een ogenblik dat duizenden werknemers hun job verliezen of met een loonstop geconfronteerd worden, ook niet realistisch om te verwachten dat de honoraria fors zouden worden opgewaardeerd. Het begrip besparing moet overigens enigszins genuanceerd worden: het gaat in hoofdzaak (82 van de 106 miljoen) om het terugvorderen van de overschrijding van het vooropgestelde budget in 2012 in een aantal sectoren(zie hiervoor het overzicht in bijlage).

Het afwijzen van een akkoord betekent uiteraard het verlies van het sociaal statuut dat men dan via ereloonsupplementen moet proberen terug te verdienen. Weinig waarschijnlijk dat dit ons imago zal ten goede komen of dat dit in alle disciplines zou mogelijk zijn. De minister zou ook maximumhonoraria kunnen opleggen.

Indien we toch tot onderhandelingen komen dan zijn dit de  prioriteiten van het ASGB/Kartel:

  • Voor de huisartsen het vinden van de benodigde 7,5 à 8 miljoen euro voor het verder ontwikkelen van de huisartsenwachtposten en het handhaven van de telematicapremie op het huidige niveau.

De werkgroep huisartsenwachtposten van de Medicomut  heeft de afgelopen maanden zeer veel energie gestoken in het uitwerken van een standaardisering van de financiering. Iedereen die het belang onderkent om verdere initiatieven te ontwikkelen voor de ondersteuning van de huisartsenwachtdienst, weet dat het niet alleen bij lippendienst kan blijven. De benodigde miljoenen moeten er komen om de nieuwe projecten, die staan te popelen om van start te kunnen gaan, niet nog langer te laten wachten. Het was daarom teleurstellend dat er in de voorstellen van de regering geen spoor meer terug was te vinden van de 8 miljoen, die nochtans in oktober stonden ingeschreven in de voorstellen van het Verzekeringscomité. Voor het Kartel ASGB/GBO, als echte verdedigers van de huisartsen, is dit onderwerp zo belangrijk, dat we zelfs binnen de krappe marges van de bezuinigingsvoorstellen van de regering op zoek willen gaan naar de benodigde miljoenen.

  • Voor de specialisten de opwaardering van de intellectuele akten, met name de raadpleging, en daarbij willen we een extra opwaardering voor de ziekenhuisraadpleging. Dit laatste is een project, waar we al jaren voor pleiten, o.m. om de vlucht van de specialisten uit het ziekenhuis een halt toe te roepen.
  • Wij proberen alleszins om zo goed mogelijk de belangen te verdedigen van de collega’s die een akkoord onderschrijven en niet in eerste instantie van degenen die het weigeren.

Wij houden u verder op de hoogte en we vernamen overigens graag uw persoonlijke mening over deze problematiek en de houding die het ASGB/Kartel volgens u moet aannemen.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: