Huisartsen en hun erkenning

ASGB-BERICHT

Moeilijke weg

Het ASGB heeft al meer dan eens zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid genomen.

 

In plaats van zich te verschuilen achter sloganeske uitspraken, durven we daadwerkelijk een standpunt in te nemen.

 

Toegegeven, de erkenning van huisartsen is al enkele jaren een moeilijk dossier met vele valkuilen.Anderzijds moest er wel iets gebeuren aan de huidige situatie.De term "huisarts" bestaat al vele jaren, maar de betekenis hiervan is doorheen de jaren sterk geëvolueerd.Je moet "mijnheer doktoor" er maar eens op nalezen. Ik denk niet dat de moderne huisarts hier zich nog in kan terugvinden.

 

Een huisarts heden ten dage dient zich niet voor niets bij te scholen, mee te zijn met de laatste guidelines en zich meer en meer in netwerk met andere hulpverleners te begeven. Ook de taakomschrijving is duidelijk aangepast. Care komt voor cure en daarbovenop dient de huisarts de spil te zijn in de zorgverlening en de preventie.

 

Willen we deze rol verder uitwerken en de huisarts verder opwaarderen dient men dan ook een keuze te maken en in de praktijk voldoende bezig te zijn met het beoefenen van dit beroep.Een gelijkaardige trend zagen we bij de specialisten ook ontstaan: de vroegere algemene internist is nu opgegaan in de diversiteit aan internistische disciplines.

 

Maar wat dan met de mensen die vanuit hun "huisarts" zijn een ander interessegebied hebben ontdekt? Denk maar aan verslavingszorg, CRA's, zaalmedewerkers enz...

 

Mocht het ASGB zich niet hiervoor hebben ingezet zouden ze in de toekomst amper nog handelingen kunnen uitvoeren. We hebben er voor gezorgd dat alle noodzakelijke aktes: het uitvoeren van een onderzoek, het voorschrijven van onderzoek en medicatie behouden is. 

 

Wil dit zeggen dat de huidige oplossing niet voor problemen zorgt in sommige deelgebieden? Neen, en dat beseffen we maar al te goed.Maar omdat het aantal terreinen waarin deze artsen zich hebben verdiept zo uitgebreid is, is het onmogelijk om hiervoor één enkele oplossing aan te reiken.Deze zal discipline per discipline moeten worden opgevolgd. 

 

Wij zijn niet van zin deze mensen aan hun lot over te laten, integendeel. Lees onze beginsel verklaringen er maar eens op na: "Het ASGB zet zich in voor ALLE artsen".Als syndicaat staan we er borg voor deze artsen zodat ze noch financiële, noch gevolgen zullen ervaren in de uitoefening van hun beroep.

 

Mochten deze artsen nog met vragen zitten, contacteer ons gerust. We hebben hier reeds een info avond voor ingericht, maar mocht de noodzaak zich voordoen kan deze worden herhaald.

 

Het ASGB bestuur

Reacties

Ik verblijf momenteel in het buitenland waar ik verschillende keren per jaar projecten begeleid. Doorheen mijn carrière heb ik gewerkt in verschillende disciplines, iets wat mij zeker een zeer algemeen en eerste lijns arts maakt
Omwille van mijn onregelmatige verblijven in het buitenland is het voor mij onverantwoord te werken als een typisch huisarts op dit moment. Maar dat iemand daarom durft te beslissen dat ik niet competent ben vind ik wel zeer vergaand.

Van geen enkele andere discipline of ander beroep wordt dit geëist. Het is een driejarige masteropleiding, geen bijkomend brevet. Dit is een discriminatie zonder reden en zonder dat er bewijzen zijn dat deze mensen die op een bepaald moment niet binnen de normen vallen, niet competent zouden zijn.

Het is voor elk beroep zo dat er een zekere zelfdiscipline nodig is om te zorgen dat mensen up to date blijven. Maar de regels die nu worden opgelegd verzekeren op geen enkele manier dat een arts voldoende competent blijft.
Ikzelf ken genoeg huisartsen die niet steeds correct werken maar wel hun 'punten' halen door jaarlijks een weekje naar centerparks te trekken. En gelukkig zijn er daartegenover vele anderen die wel investeren in hun eigen kennis.

Mijn enige optie in de toekomst zal zijn om full time in het buitenland aan de slag te gaan als huisarts. Men riskeert vele artsen te verliezen en het beroep te sterk af te bakenen waardoor de huisarts als vangnet voor vele gebreken in het systeem wegvalt.

Ik ben zeer teleurgesteld dat vakbonden zoals jullie zich niet inzetten voor meer respect voor ons statuut maar integendeel meewerken aan dit initiatief.

selwa othman

Beste,

Ik begrijp uw frustratie en met een heel deel van uw opmerkingen ben ik het eens.

Eerst dit: de regeling over het verkrijgen en het behoud van de erkenning staat in een Koninklijk Besluit (van 21 april 1983) en een Ministerieel Besluit (van 1 maart 2010) en is geen idee van het ASGB! Het ASGB komt op voor alle artsen en wil een praktische regeling voor de collega’s, die met dit KB geconfronteerd worden.
Ten eerste moeten we zorgen dat wie zijn erkenning verliest zijn huidig nuttig werk kan verder zetten, en dit zonder loonverlies.
En ten tweede dat de erkenning op eenvoudige wijze kan worden terug gekregen. N.B. U verliest eventueel wel uw erkenning als huisarts (bijzondere beroepstitel), maar niet uw academische graad (master in de huisartsgeneeskunde of doctor in de genees- heel- en verloskunde). In de plannen, die al in 2009 in de Hoge Raad werden goedgekeurd, maar die nog altijd niet gepubliceerd zijn, staat dat iemand, die minder dan vijf jaar zijn medische activiteiten heeft onderbroken, automatisch zijn erkenning terugkrijgt als hij een plan voor herintrede voorlegt aan de erkenningscommissie, waaruit blijkt dat hij de intentie heeft de volgende jaren te voldoen aan alle criteria van het MB van 1 maart 2010.
Zo houden we mensen met ervaring in het beroep.
Het is zeker niet onze bedoeling mensen uit het beroep te laten "smijten".

We willen anderzijds wel dat de mensen die ervoor kiezen om huisarts te zijn optimaal kunnen worden ondersteund. Daarom is het noodzakelijk om te weten wie ook daadwerkelijk als huisarts actief is in dit land.

Het is inderdaad belangrijk om te beschikken over voldoende huisartsen om een goed vangnet te hebben. Net daarom is het zo belangrijk dat mensen er voor kiezen om zich, zij het half- of fulltime, bezig te houden met het beoefenen van dit beroep en te zorgen voor een continuiteit van zorg.

Arnout Van Den Kieboom

Dag Selwa, beste leden van de vakbond,

Zijn jullie bekend met het initiatief AHA! ofte de atypische huisartsen?
Misschien kan een samenwerking wel tot iets leiden:

http://atypischehuisarts.blogspot.be/p/wie-zijn-wij-aha-huisartsen-zijn…

Mvg,

Maarten Avet
(deeltijds) huisarts te Gent

Maarten Avet

geachte collega, beste Selwa,
ik kan me ook best inleven in jouw situatie; ik geef een voorbeeld uit mijn persoonlijk beroepsleven: wegens een echtscheiding moest ik mijn huisartsenpraktijk te Gent stopzetten; toen heb ik ongeveer een jaar niet gewerkt daar ik niet kon beschikken over mijn medisch materiaal, noch over enige vorm van inkomsten, gezien mijn verzekering "gewaarborgd inkomen" daar niet van toepassing was; ik heb me herpakt en begon terug met interims als huisarts. tijdens die periode begaf ik me vaak naar bijscholingsavonden, doch gezien ik geen eigen praktijk meer had, telden deze niet mee om de erkenning te behouden/of als punten voor accreditering.
daarna volgde ik nog twee ManaMa's in de preventieve gezondheidszorg = vier jaar interuniversitair studeren op eigen kosten.
nu word ik door de politie aangeklaagd wegens het onwettig uitoefenen van de geneeskunde in 2011; het betreft griepvaccinaties! wat is er nog meer preventief dan vaccineren?
Met vriendelijke collegiale groeten,
Dr Anne-Marie Lannoy
RIZIV: 14571873004

Anne-Marie Lannoy
2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: