e Well Point

ASGB-BERICHT

Inleiding

Uit de artsenkrant:

“Eerder brachten de Provinciale Geneeskundige Commissie van Antwerpen en die van Vlaams-Brabant ook al een negatief advies uit over het project. De Orde van Geneesheren sluit zich daar nu bij aan.

Preventieve tests kunnen niet uitgevoerd worden buiten medeweten of zonder medewerking van de arts, vindt de Orde. Afwijkende resultaten kunnen slecht nieuws zijn voor de patiënt, en zoiets meedelen vraagt de juiste omkadering. Het is niet aan de apotheker om het initiatief te nemen tot het uitvoeren van een test, dat valt ook buiten het domein van de 'farmaceutische zorg' - zo stelt de Orde. Het interpreteren van testresultaten is niet het werk van een apotheker of een apotheker-assistent. Het kan ook niet dat zij een bloedmonster zouden afnemen.

Ook vindt de Orde dat 'Be Well Point' niet voldoende garanties biedt wat betreft de betrouwbaarheid (validatie) van de tests, de communicatie met de artsen of de privacy van de patiënt. De Orde vraagt zich af of voor het opvragen en verwerken van persoonlijke gegevens in het project wel een machtiging werd verkregen van de Privacycommissie. Ze vermoedt een commercieel opzet. Ze vindt het hele project vanuit medisch deontologisch oogpunt onvaanvaardaar.

'Be Well Point' is een project van MSD dat in een twintigtal apotheken loopt. De arts wordt, als de patiënt daarin toestemt, van de resultaten op de hoogte gebracht via MediBridge.”

 

Commercieel

 

Wat MSD bezielde om dit project te lanceren is niet duidelijk. Het was in alle geval niet erg doordacht. De onderliggende boodschap is duidelijk commercieel en heeft weinig te maken met “samenwerking” binnen de eerste lijn.

Iedereen voelt duidelijk aan dat de apotheker hier rechtsreeks op het terrein is gekomen van de arts.

Een belangrijk probleem bij deze manier van werken is dat de kans dat een patiënt foutief advies krijgt bij een uitgevoerde test erg groot is. Een te hoge cholesterol: neem een suplement met “rode rijst gist”. Je suiker wat verhoogd? Vermager met een “vetafdrijver”... Het correcte advies is tegenwoordig echter niet meer medicamenteus. Een te hoge cholesterol dient immers in de eerste plaats te worden gekaderd binnen een algemeen risico profiel. Een te hoge suiker dient meteen te worden opgevolgd: is er sprake van diabetes? Dienen we vooral te letten op aanpassingen in de levensstijl? Is educatie noodzakelijk? Dient medicatie te worden gestart.

Al deze afwegingen diene te gebeuren door een arts. Naast de interpretatie is er nood aan een goede communicatie met de patiënt. We weten allemaal dat hier bij de apotheker geen plaats voor is.

Met andere woorden: de apotheker is zeker niet de juiste persoon voor deze educatie.

 

De rol van de apotheker?
 

De evolutie waar de apotheker zich hoe langer hoe meer opdringt op het terrein van de arts is eigenlijk al wel even aan de gang. Denk maar aan de “begeleiding voor astma medicatie”. Het wordt hoog tijd om deze evolutie een halt toe te roepen. Tot hiertoe werd op een vrij milde manier gereageerd om de samenwerking niet in het gedrang te brengen. Blijkbaar is ook hier het spreekwoord “als je een hand geeft, ...” van toepassing.

Het opstarten van de medicatie, de uitleg over het gebruik en de opvolging van de doeltreffendheid behoren toe aan de arts.

Natuurlijk is hulp voor het correcte gebruik nuttig. Hier dient dan natuurlijk wel tijd voor te worden voorzien. Een praktijk assistente of een verpleegkundige is hier de ideale persoon voor, dit omdat de arts hier meer overzicht over heeft en deze persoon kan toelichten over de huidige guidelines.

 

Schoenmaker blijf bij uw leest

 

We kunnen deze evolutie ook beginnen omdraaien natuurlijk. Waarom zouden we als artsen niet een samenwerking aangaan met een “online” apotheker. Dankzij recip-e kunnen we immers alle voorschriften meteen doorsturen. De mensen krijgen de volgende dag hun medicatie aan huis geleverd. We zouden betere prijzen bekomen voor onze patiënten en een veel beter overzicht hebben over de geleverde medicatie. Alles zou ook anoniem verlopen voor de patiënt. De kosten voor de overheid zouden ook afnemen... En als ook wij het commercieel spelen kunnen we nog een procentje van de winst mee pikken ...

Gelukkig staan we niet te springen om dergelijke regeling. Onze kerntaak is en blijft de geneeskunde beoefenen. De aflevering en de controle op het correct gebruik is immers een belangrijke taak van de apotheker. Het zou dan ook spijtig zijn dat initiatieven als het “Be Well Point” de vertrouwensrelatie tussen arts en apotheker op het spel zetten. We moeten er namelijk van uit kunnen gaan datde adviezen die onze patiënten krijgen niet door “commerce” zijn ingegeven.

Onze boodschap is dan ook: laat ons verder bouwen aan een goede samenwerking tussen eerst, tweede en derde lijn waarbij we elkaar kunnen vertrouwen en elkaar ondersteunen.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: