Overlijden Dr. Marcel De Brabanter

ASGB-BERICHT 2015.043

20100711__DeBrabanterMarcel(2)

Geachte Collega,

Het ASGB meldt het overlijden op 21 september 2015 van haar ere-voorzitter en stichter, dokter Marcel De Brabanter.
Marcel De Brabanter werd geboren te Aalst op 7 november 1920.

Hij begon zijn loopbaan als huisarts in Doel en werd later anesthesist in het AZ NIKOLAAS te Sint – Niklaas.

Hij was de grondlegger van het medisch syndikalisme in België, een syndikalisme naar analogie met de vakbonden voor werknemers. Hij richtte in 1954 het Algemeen Syndikaat van Geneesheren van België op, in de aanloop van de onderhandelingen die hebben geleid tot de wet op de ziekteverzekering van 1964. Hij was een voorstander voor medebeheer van artsen in de overlegorganen van de ziekteverzekering. Bij het verdedigen van zijn programma meed De Brabanter het conflict en poogde hij zijn standpunten door overleg en dialoog te realiseren.

Marcel De Brabanter verdedigde de belangen van de artsen met een open geest, wars van eng corporatisme. De belangenverdediging van de artsen mocht echter niet haaks staan op de belangen van de gemeenschap en de bevolking.

De Brabanter was van mening dat de arts zich volledig moest kunnen toeleggen op het verzorgen van zijn patiënten en zich geen zorgen hoefde te maken over zijn inkomen en sociale zekerheid. Hij richtte de Voorzorgskas voor Geneesheren (nu AMONIS) op, de pensioenkas voor de artsen. Hij lag mede aan de basis van de oprichting van de Onderlinge Ziekenkas, een eigen ziekenkas voor artsen.

Marcel De Brabanter was een sterke pleitbezorger voor de huisartsgeneeskunde en de eerste lijn en verdedigde de echelonnering.

Huisartsen en specialisten moeten samen, met elkaar, zorgen voor de patiënt. Niet tegen elkaar!

Ook inzake ziekenhuisfinanciering verdedigde De Brabanter ideeën die hun tijd ver vooruit waren: het zuiver ereloon, waarbij artsen hun inkomen louter genereren uit hun intellectueel werk, was voor De Brabanter een hoeksteen in zijn visie op ziekenhuisfinanciering . Aansluitend op deze idee verdedigde hij zijn hele loopbaan de herijking van erelonen.

Marcel De Brabanter wordt zaterdag 26 september 2015 in de Antwerpse Sint- Pauluskerk om 10u30 begraven.

 

Het ASGB-bestuur.

Dr. Reinier HUETING
Voorzitter

Rita CUYPERS
Juriste

 

Reacties

Wat een voorrecht is het Marcel gekend te hebben.
Marcel was een erudiete collega, een visionaire leider, die ons blijft inspireren.
Geen raad van bestuur ging voorbij zonder naar Marcel te refereren. Zelfs na zijn overlijden blijft hij vooruit op de tijd.

Paul Putzeys

Paul Putzeys

Marcel was een monument in de gezondheidszorg van de tweede helft van de vorige eeuw. Zijn sterke visie met de drijfveer om syndicalisme en burgerzin te verenigen was zijn grote verdienste, waarvoor dank en ook oprechte deelneming aan de familie en organisatie.

patrik vankrunkelsven

Vankrunkelsven

Mijn oprechte blijken van deelneming bij het overlijden van onze collega en erevoorzitter Dr De Brabanter. Een Ziener, een Doener, een Diplomaat, een Bruggenbouwer, geen revolutionair en geen tafelspringer. Als ik volgend jaar met wat geruster gemoed op pensioen gaan kan dan is dit te danken aan deze Collega.
Mvg Dr Jos Ceyssens , Zoutleeuw.

Ceyssens Jos

Mijn christelijke deelneming.

Dirk.Himpe

Het is met ontroering dat ik terugdenk aan mijn eerste jaren van geneeskunde (1961, assistent AZ Stuyvenberg, psychiatrie: privé bij dr; Roosens, op de Markgravelei te Antwerpen... ) waarin ik kennis maakte met het 'Algemeen Syndicaat' en zijn voorzitter.. Ik ben nog altijd lid van de (toenmalige) Onderlinge Ziekenkas en van de Voorzorgskas voor Geneesheren'... Dr. De Brabanter werd mijn spirituele voortrekker in het verdedigen, formuleren en behartigen van wat ik de juiste humane expressie vind van de arts in de maatschappij.

Een eresaluut aan deze krasse bijna honderdjarige!

Ik deel nog steeds integraal en volhartig de grote doelstellingen van dr. Marcel De Brabanter..
Ik hoop maar dat ook thans vele, vele dokters zijn 'lijn' volgen; We hebben het nu, meer zelfs dan toen, nodig!
dr. Sam Landuyt
psychiater
..

dr. Sam Landuyt

Een eresaluut en vaarwel aan Dr. Marcel De Brabanter. Dank voor alles wat hij realiseerde door consequent in te gaan tegen het zuivere corporatisme en het belang van de arts steeds te verbinden aan dat van de patiënt en van de gemeenschap. Een sterk principe dat het ASGB trouw is gebleven, waarvoor mijn oprechte steun en waardering. Veel sterkte aan zijn familie, zijn vrienden en aan alle medewerkers van het ASGB.

Viviane Van Hoof

Viviane Van Hoof

Beste Marcel,

Vele jaren samenwerking met jou hebben je ruimdenkendheid, je competentie, je oneindig geduld, je gedrevenheid, je consequente volharding en respect voor andere meningen voldoende bewezen.
Dank hiervoor.
Je was o.m. in de jaren '60 een grote steun voor de artsen die niet staakten omdat ze vonden dat patiënten nooit als slachtoffer konden gebruikt worden in om het even welke situatie.

Jef De Loof

Jef De Loof

Beste Marcel, de patiënt stond bij jou echt centraal. Dat was een gemeenschappelijk draagvlak: geneeskunde in dienst van de patiënt. Je sociale bewogenheid en je inzet voor de huisartsen zal zeker in de herinnering van veel artsen blijven. Mijn deelneming voor de familie.
Dr. Harrie Dewitte. GVHV en stafmedewerker ACHG Kuleuven.

Harrie Dewitte
2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: