Nieuw akkoord artsen-ziekenfondsen 2016/2017

ASGB-BERICHT 2015.064

Geachte Collega,

Nadat de onderhandelingen onder een slecht gesternte op gang waren getrokken (enorme bezuinigingen, geen index, bevriezing budget wachtposten, om maar enkele problemen te noemen) kon op 22/12/2015 in de vroege morgen een nieuw Akkoord Artsen-Ziekenfondsen worden afgesloten. De opdracht was niet simpel. Mede door het ontbreken van de index was er nauwelijks financiële ruimte voor nieuwe initiatieven en bovendien heerste er het nodige wantrouwen tegenover de regering.

Toch zijn de partners van de Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen onder de diplomatische leiding van hun voorzitter Jo De Cock tot een akkoord gekomen voor twee jaar, waarin een aantal initiatieven worden genomen, waarmee men tracht een beleid, gebaseerd op een langetermijnvisie, te ontwikkelen. Een aantal zaken waarvoor het ASGB vragende partij was, zijn gerealiseerd: Het GMD-forfait wordt verhoogd, volgens de zorgbehoeften van de patiënt, iets waar het ASGB vorig jaar al op aandrong. Omdat er grote inspanningen worden gevraagd van de huisartsen op het vlak van de informatica, wordt de telematicavergoeding fors opgetrokken. Onze inspanningen om de rampzalige bevriezing van het wachtpostenbudget teniet te doen, worden beloond. Voor de specialisten wordt eindelijk begonnen aan de opwaardering van de consultatie 102012 en 102535, zij het met zeer beperkt budget.

We geven u de hoofdpunten:

HUISARTSEN:

Door de indexbevriezing blijven de honoraria op het niveau van 31 december 2015

GMD:

voor een verdere uitbouw van het GMD, gebaseerd op bijkomende zorgbehoeften van een patiënt, wordt het GMD-forfait opgetrokken. Omdat het budget beperkt is, wordt voorlopig in een eerste fase het GMD-forfait opgetrokken tot 55 euro voor patiënten met het statuut chronisch zieke, in de leeftijdscategorie 45-74 jaar.

Het GMD+ houdt op te bestaan.(Het budget wordt opgenomen in het budget voor het GMD-forfait)

Wachtposten:

  • Het bedrag van 4,95 miljoen euro voor de wachtposten, dat tijdelijk was bevroren, wordt ‘ontdooid’.
  • De werkgroep huisartsenwachtposten van de medicomut zal, versterkt met een vertegenwoordiger van de Minister, eventuele nieuwe regels voor de standaardisering uitwerken vóór 31 maart 2016.
  • Bovendien zal er een externe audit van de wachtposten gebeuren in de loop van 2016. Op basis van informatie uit deze externe audit kunnen eventueel bijkomende voorstellen tot standaardisering worden uitgewerkt, die dan in werking treden in 2017.
  • De bestaande wachtposten krijgen in de loop van 2016 een voorschot van 95 % van de werkingskosten.
  • Hetzelfde geldt voor al goedgekeurde projecten.
  • Nieuwe projecten kunnen worden ingediend, maar moeten bij de indiening voldoen aan 4 criteria (afsprakenplan met spoeddiensten, volgens een model dat voor 31 maart 2016 wordt uitgewerkt door de taskforce ‘1733’; in principe open tijdens 61 uur; voldoende dekking territoriaal en qua populatie;kosten in overeenstemming met de standaardisering van 31 maart 2016).

De praktijktoelage en de telematicapremie worden samengevoegd tot een premie ter ondersteuning van de praktijk en van het gebruik van de e-healthdiensten.

  • Hiervoor moet men aan de huidige voorwaarden van de praktijkvergoeding voldoen en het gebruik van telematica aantonen.
  • Dit gebeurt door het opvolgen van 6 parameters: recip-e, elektronische aanvragen Hoofdstuk IV, elektronische facturatie,informed consent, opladen sumehr en elektronisch beheer GMD.
  • De drempelwaarden voor de parameters zullen worden vastgesteld tegen 1 juli 2016 voor het jaar 2016 en tegen 31 december 2016 voor het jaar 2017. De evaluatie start vanaf 1 juli 2016.
  • De verzekeringsinstellingen verbinden er zich toe om samen met de softwarehuizen alle bestaande knelpunten weg te werken tegen 1 juli 2016 ( overzichtelijke uitbetalingen, certificaten voor administratieve medewerkers, ISI+ kaarten voor kinderen onder de 12 jaar, de mogelijkheid voor HAIO’s om het GMD te beheren via Mycarenet, enz.).
  • De bedragen van de premie worden fors opgetrokken, om werkelijk als incentive te kunnen dienen. Er wordt met een getrapt systeem gewerkt, om iedereen in staat te stellen ‘mee te groeien’ in de informatica in zijn eigen tempo:
    • bij realisatie van 3 parameters in 2016 en 4 parameters in 2017: 3400 euro.
    • bij realisatie van 5 parameters in 2016 en 6 parameters in 2017: 4550 euro.
  • Dit kan nog worden verhoogd met 500 euro als in 2016 minstens voor 200 patiënten sumehrs werden opgeladen en in 2017 voor minstens 400 patiënten.HAIO’s houden het recht op een premie van 800 euro voor het gebruik van een gehomologeerd softwarepakket.
  • Huisartsen die wel voldoen aan de criteria voor de praktijkvergoeding, maar niet voor de telematica, behouden het recht op de basistoelage van 1500 euro.

Het pretraject diabetes type 2 kan eindelijk van start gaan (een maatregel uit het vorig akkoord).

SPECIALISTEN:

Door de indexbevriezing blijven de honoraria op het niveau van 31 december 2015.

  • Voor een totaalbedrag van 6,581 miljoen worden een aantal projecten gefinancierd die al lang door de TGR waren goedgekeurd: testen chemie (fructosamine, cystatine C, jodium),testen HER2 en EGFR – maagkanker ,testen hepatitis C PCR, Coupe APD – art 32, HLA-typeringen in kader van transplantatie- eerste fase transplantatie, detectie antilichamen en crossmatching- tweede fase transplantatie, PCR infectieuze agentia tijdens een orgaantransplantatie, Calprotectine in faeces, osteo-geIntegreerde implantaten, herwaardering behandeling blaasextrofie, abdominale heelkunde: uitbreiding indicaties debulking +uitbreiding, bijkomend honorarium Centraal veneuze katheter < 7j, lymfeklierpunctie.
  • Er wordt 0,75 miljoen vrijgemaakt voor Mycobacterium tuberculosis en alfastralers.
  • Er wordt een urgentietoeslag ingevoerd voor natuurlijke bevallingen. Tegelijkertijd gaat men onderzoeken hoe de verhouding sectio’s t.o.v. natuurlijke bevallingen op ziekenhuisniveau in overeenstemming met internationale aanbevelingen in de toekomst als voorwaarde kan gelden voor het toekennen van deze toeslag.

Door besparingen in de klinische biologie wordt een aantal projecten gefinancierd:

  • de herwaardering van de raadplegingen aangerekend door een arts-specialist met de verstrekkingen 102012 en 102535, meer bepaald de artsen – specialisten ORL , fysiotherapie en de algemeen heelkundigen (10 mio EUR).
  • de herwaardering van meervoudige ingrepen in hetzelfde operatieveld voor oncologische aandoeningen en langdurige consultaties na oncologische chirurgie (2,29 mio EUR).
  • de aanpassing van het globaal budget voor genetische onderzoeken (2,0 mio EUR). De evolutie van dit budget zal het voorwerp uitmaken van een bijzondere audit.
  • de herwaardering van de honoraria bij borstreconstructie en tot stand brengen van tarieven met akkoordverklaring (1,2 mio EUR).
  • innovatieve behandeltechnieken voor diabetespatiënten type 1, in het kader van de diabetesconventie (5 mio EUR).
  • Er wordt onderzocht hoe de OCT onderzoeken zouden kunnen worden vergoed.
  • Het gebruik van monitoring zal worden onderzocht door de DGEC.
  • Er wordt twee miljoen euro vrijgemaakt voor de testen op biomarkers in het kader van de terugbetaling van gepersonaliseerde geneesmiddelen.
  • Er zal vanaf 1 juli 2016 geen voorafgaande machtiging meer moeten worden aangevraagd  voor hoofdstuk IV geneesmiddelen die afgeleverd worden in ziekenhuismilieu voor ambulante of gehospitaliseerde patiënten, behoudens indien de vergoedingsvoorwaarden hier expliciet in voorzien. Art. 80 ter van het KB van 21.12.2001 zal daartoe worden aangepast. Tevens zal worden voorzien dat stavende documenten met betrekking tot deze geneesmiddelen niet langer dienen overgemaakt aan de adviserend arts, maar ter beschikking worden gehouden in het ziekenhuis. Hiertoe zal omzendbrief 82/171 dd. 21.3.1982 worden aangepast.

ALGEMEEN:

  • Het systeem van accreditering zal worden gemoderniseerd en de vergoedingen hiervoor zullen worden herbekeken, volgens het principe dat een zelfde inspanning om geaccrediteerd te worden en te blijven op dezelfde manier moet worden vergoed.
  • Er worden richtlijnen uitgewerkt om niet-gerechtvaardigde polymedicatie terug te dringen.
  • Er wordt nog maar eens geprobeerd een grondige analyse te maken van het systeem van ereloonsupplementen.
  • Voor kwetsbare patiënten met bijzondere zorgnoden zal de NCAZ  uiterlijk op 31.03.2016 maatregelen uitwerken die de effectieve toegankelijkheid tot deze zorg versterken.(2,4 mio)
  • Er zijn regels opgenomen, waardoor het akkoord zal vervallen, indien de regering éénzijdige  maatregelen neemt, met behoud van het Sociaal Statuut voor diegenen die de conventietarieven respecteren.

Wij zullen binnenkort in aparte berichtgeving wat dieper ingaan op een aantal maatregelen.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

Reacties

Wordt het elektronisch factureren via tarificiatiedienst als elektronisch factureren aanvaard ?
Voor wat staat elektronisch beheer GMD ?
Het consequent toepassen van derde betalersregeling bij XX1/XX1 en chronisch zieken wordt niet gehonoreerd.

Dirk Van de Voorde
2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: