Lective surgery in day care: invitation for expert working groups

ASGB-BERICHT 2016.046

Geachte collega,

Gelieve hieronder een bericht van het KCE te vinden.
Geïnteresseerden kunnen zich rechtstreeks aanmelden.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur.


Geachte,

In het kader van het KCE-rapport over Electieve Chirurgie in Dagopname zijn wij op zoek naar chirurgen en anesthesisten om deel te nemen aan onze werkgroepen. Is het mogelijk om bijgaand bericht door te geven aan de artsen van uw ziekenhuis? Met dank voor uw medewerking,
 
Met vriendelijke groet,  Roos Leroy
projectleider, in naam van het voltallige KCE-team


Onderwerp: KCE studie Electieve Chirurgie in Dagopname – Oproep voor kandidatuurstelling expert werkgroepen

Geachte,

Zoals u ongetwijfeld al via verschillende kanalen vernomen heeft, kondigde de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, Maggie De Block, een hervorming van de ziekenhuisfinanciering aan. Als onderdeel van haar Plan van Aanpak werden een aantal onderzoeksprojecten toevertrouwd aan het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg, KCE ( https://kce.fgov.be/ ).
Eén van deze projecten focust op de substitutie van klassieke ziekenhuisopnames door dagopnames . Concreet zal worden nagegaan voor welke electieve chirurgische ingrepen daghospitalisatie haalbaar en wenselijk is. Het KCE werkt momenteel een voorstel van substitutiegraad uit op basis van gegevens uit de wetenschappelijke literatuur, internationale trends, en benchmarking tussen ziekenhuizen. Dit voorstel is voorwerp van grondige discussie in 11 expert werkgroepen.
De volgende ad-hoc expert werkgroepen  zullen voor dit project worden opgericht:

  • Hoofd- & halschirurgie (NKO, stomato, thyroïd chirurgie)
  • Ophtalmologische chirurgie
  • Gynecologische chirurgie
  • Borstchirurgie
  • Thoraxchirurgie
  • Abdominale chirurgie
  • Orthopedische chirurgie
  • Urologische chirurgie
  • Plastische heelkunde
  • Neurostimulator & neurologische chirurgie
  • Vasculaire chirurgie

Voor deze  expert werkgroepen is het KCE op zoek naar kandidaten : clinici (chirurgen en anesthesisten) die binnen bovenstaande disciplines in Belgische ziekenhuizen chirurgische ingrepen uitvoeren of de anesthesie verzorgen in daghospitalisatie en/of in klassieke ziekenhuisopname.
Per expert werkgroep zal het KCE een 10 à 15 kandidaten selecteren voor actieve deelname. Bij de samenstelling van de groepen zal zo veel mogelijk gezorgd worden voor een evenwicht qua taal (Nederlands- en Franstalig), affiliatie (universitair en niet-universitair) en ‘dagkliniek profiel’ (hoog, medium en laag). Van de kandidaten wordt het volgende verwacht:

  • Validatie van de lijst van electieve chirurgische ingrepen die binnen de discipline in aanmerking komen voor daghospitalisatie en dit via een online bevraging (vermoedelijke tijdsinvestering: 1 uur; voorzien in mei 2016);
  • Grondige lezing van een wetenschappelijk dossier (samenvatting van de internationale literatuur, internationale trends, Belgische cijfers, etc.) opgesteld in het Engels (vermoedelijke tijdsinvestering: 2-tal uren; te voorzien in de periode augustus-september 2016);
  • Deelname aan (minimaal) één werkgroepvergadering in de gebouwen van het KCE (Kruidtuinlaan 55, 1000 Brussel) in het najaar van 2016 (vermoedelijke tijdsinvestering: 3-tal uren);
  • Confidentialiteit tijdens de volledige duur van het project (publicatie van het rapport is gepland in maart 2017);
  • Transparantie i.v.m. mogelijke belangenconflicten door het invullen van een standaard KCE formulier.

Het KCE biedt aan kandidaten:

  • Een forfaitaire onkostenvergoeding van €50 per uur (vermoedelijke tijdsinvestering zoals hierboven aangegeven).
  • Vermelding van de naam en affiliatie van de experten die hebben deelgenomen aan de online bevraging én de werkgroepvergadering in het colofon van het rapport.

Kandidaten voor de werkgroepen worden vriendelijk gevraagd zich ten laatste op 11 april 2016 te melden bij kce_projects@kce.fgov.be  en zeker volgende gegevens door te geven:

  • Voornaam en naam
  • E-mailadres
  • Erkend specialisme
  • RIZIV-nummer
  • Telefoonnummer
  • Naam en plaats van het ziekenhuis
  • Keuze van werkgroep (meer dan 1 keuze is mogelijk)

Laat zeker niet na om deze uitnodiging te delen met collega’s!
Mocht u nog vragen hebben over dit project, kan u terecht bij Roos Leroy ( roos.leroy@kce.fgov.be ).
Wij kijken er naar uit om u op een van onze vergaderingen te mogen ontmoeten,
Met vriendelijke groet,

Roos Leroy, projectleider, in naam van het voltallige KCE-team

Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg
Roos Leroy, MSc, PhD
Expert Clinical and Health Services Research
Doorbuilding (10e verdieping)
Kruidtuinlaan 55
1000 Brussel
+32 2 287 33 34 
Roos.Leroy @kce.fgov.be  –www.kce.fgov.be
Follow us on LinkedIn  & Twitter

 

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.123

Online-infosessie: co-governance voor artsen in ziekenhuisbestuur (17/9 om 20u)

 

In het groter kader van de aan gang zijnde hervorming van de ziekenhuisfinanciering ligt ook het dossier van de co-governance van de artsen in het ziekenhuisbestuur op tafel.

Meer nog, het is zelfs ASGB/Kartel geweest die dit als eerste geïnitieerd heeft en dit op ons congres van maart 2023, zie ppt als bijlage bij dit bericht, waarna ook de andere ‘partijen’ er zijn over gaan nadenken. Op de ad hoc werkgroep inzake de ziekenhuishervorming o.l.v. Johan Kips dient dit de komende maanden gefinaliseerd te worden.

2024.122

RIZIV-toelichting over gebruik nieuwe nomenclatuurnummers voor bezoek WZC

 

We hebben u al gemeld dat er sinds 1 juni 2024 een nieuwe regeling bestaat voor bezoeken door huisartsen in een WZC, zie https://asgb.be/node/28817.

Idem voor dergelijke bezoeken door bepaalde artsen-specialisten, zie https://asgb.be/node/28823.

Welnu, op de website van het RIZIV werd op 30 augustus jl. bijkomende toelichting over het gebruik van deze nieuwe nummers gepubliceerd. Klik hiervoor op de onderstaande link: