Recip-e: papieren voorschrift is nog nodig

ASGB-BERICHT 2016.082

Geachte Collega,

Naar verluidt zouden er reeds huisartsen zijn die geneesmiddelen alleen nog maar via elektronische weg voorschrijven (Recip-e) en geen papieren voorschrift meer meegeven aan hun patiënten.
Dit kan problemen stellen voor de patiënt omdat de apotheker nog steeds nood heeft aan een papieren document om de barcode te lezen.
Sedert 1 juli 2016 is het reglementair kader gecreëerd om het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift rechtsgeldigheid te geven voor aflevering en terugbetaling, maar ook niet meer dan dat.

Pas vanaf volgend jaar is dat ook effectief van toepassing en krijgt het papieren document het statuut van “duplicaat”. Het blijft dan wel de gebruikelijke administratieve weg volgen gedurende een jaar. En pas dan kan in principe paperless worden gewerkt en kan het papier echt evolueren naar een patiënt gericht medicatieschema. Zo staat het ook in het Actieplan:

Het elektronisch voorschrift is de authentieke bron voor alle artsen / tandartsen 1/1/2017.

Alle geneesmiddelenvoorschriften zijn elektronisch (behoudens noodgevallen) 1/1/2018.

Intussen verandert er in de praktijk niets: apothekers zijn nog steeds verplicht af te leveren op basis van het klassieke voorschrift tot nieuwjaar en ook daarna zal een papieren drager voor het Recip-e ID-nummer en barcode noodzakelijk zijn om het elektronisch voorschrift te kunnen opvragen. Pas over anderhalf jaar is het denkbaar dat volledig digitaal kan worden gegaan, maar dan moet er nog een alternatieve weg opgebouwd worden om toegang tot het elektronisch voorschrift te realiseren (met respect voor de privacy), bijvoorbeeld via de eID-kaart of het rijksregisternummer.

Met collegiale groeten, het ASGB-bestuur

2024.062

Hogere vergoeding (vanaf 1 juni 2024) voor bezoek in WZC door bepaalde arts-specialisten

 

Na de huisartsen (zie https://asgb.be/node/28817) zullen ook bepaalde artsen-specialisten die een bezoek in een WZC doen, recht krijgen op een hogere vergoeding vanaf 1 juni 2024.

Daartoe zijn er drie KB’s gepubliceerd op 29 april 2024, waarvan één i.v.m. het remgeld (dat gelijk blijft t.o.v. vroeger). Het gaat hier om de uitvoering van een maatregel uit het vorige akkoord.

2024.061

Welke handelingen mag een verpleegkundig specialist doen (vanaf 2025)?

 

Op 25 april 2024 werd het KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist vastlegt (vanaf 1 januari 2025).

Een dag later, 26 april 2024, stond vervolgens al het KB in het Staatsblad dat bepaalt welke handelingen diezelfde verpleegkundig specialist zal kunnen uitvoeren (vanaf 1 januari 2025) 

Het gaat hier om de bijkomende klinische activiteiten en medische handelingen die men mag uitoefenen in uitvoering van zijn erkenning als verpleegkundig specialist. 

2024.060

Erkenningscriteria vastgelegd voor verpleegkundig specialist

 

Op 25 april 2024 is een KB gepubliceerd dat de erkenningscriteria voor het beroep van verpleegkundig specialist bepaalt.

Deze criteria treden wel pas in werking op 1 januari 2025.

Hierna vindt u de integrale tekst van het KB.

 

14 APRIL 2024. - Koninklijk besluit tot vaststelling van de criteria om de titel van verpleegkundig specialist te dragen